Poreklo prezimena Jonuz

16. februar 2014.

komentara: 3

Prezime Jonuz sreće se u pljevaljskom kraju (Crna Gora).

Jonuzi na Jakupovom Grobu su doselili iz Anadolije. Došli su za turskom vojskom prilikom osvajanja ovih krajeva i naselili se u Boljaniđima. Dobili su zemlju kao svojinu i oni su je obrađivali. Nisu imali ni agu ni čifčije. Pamte imena predaka od Selimbaše (1810). Njegov je Ibro (1840), Ibrov Mujo, Mujov Smajil i Smajilov Selim. Selimbaša je bio veoma bogat i imao dosta zlatnika. Kad je već bio star, hteo je zlatnike da sakrije na sigurno mesto. Možda su i prilike bile ”mutne”, pa je hteo da osigura zlatnike za potomstvo. Zlatnike je odneo u velikom ćupu i zakopao negde u šumi. Pri povratku iz šume doživeo je šlog i kad je došao kući nije mogao da govori. Kolena su mu bila crvena – prljava od crvene zemlje, što je značilo da je ćup zakopao u neku crvenicu. Odmah je legao u krevet, bolovao nekoliko dana i umro.

Niko mu nije našao ćup do danas. Oko 1912. godine bile su ih dve kuće.

IZVOR: Mileta Vojinović – Pljevaljski kraj, prošlost i poreklo stanovništva, 2008, priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Smail

    Ima nepreciznosti i netacnosti u tekstu: Jonuzi su se prvo naselili u Selare/Kukanj kod Pljevalja. Nepoznato je imena tih prvogdoseljenih. Stare knjige pominju nekog Ismaila (vojvoda) u Selarima koji je zivio tada. Doselili se prije vise od 300 godina (ca 1650 -1700), prema istoricaru Mileti Vojinovicu Tu su imali i dzamiju i groblje. Odatle su jedni odselili prvo na Velje Polje pa na Boljanice, drugi u Vidre pa u Pljevlja (Junuz), a treci brat u Visoko.
    Nepoznato je ime tog prvog koji se naselio u Boljanice i kad? Prema pricama i procjeni ca 1714-1750.
    A Selim basa se pominje vec kao starosjedelac u Boljanicma.Prema proracunu on bi mogao biti rodjen prije 1800 godine a ne 1810, jer njegov unuk praunuk Smajlaga je rodjen tacno 1963.(znaci treba obracunati minus 3 generacije unazad).

  2. Smail

    Ispravka: Smailaga rodjen 1863 god.

  3. Smail

    Postovani,
    Onaj uvodni dio “..Jonuzi su dosli iz Anadolije za turskom vojskom i dobili zemlju u Boljanicma” ja bih izbacio jer nema dokaza da je bilo tako.
    A tacno je dokazano samo da su prije 300 godina Jonuzi najprije i posigurno zivjeli u selu Selari-Kukanj kod Pljevalja a odatle otisli na Boljanice gdje su kupili zemlju. To kaze istoricar Mileta Vojinovic i popisne knjige iz tog doba to potvrdjuju, a i nasi preci su tako pricali. A odakle su tacno dosli u Selare, nema dokaza.
    Zato vas molim u cilju naucne istine da tako i napisete u vezi ovog prezimena
    Hvala
    Smail Jonuz
    Boljanici-Pljevlja