Порекло презимена, Бијело Поље (Црна Гора) Reviewed by Momizat on .  Порекло становништва Бијелог Поља. Приредио сарадник портала Порекло Небојша Новаковић О становништву старог, средњевековног Бијелог Поља, односно Ннкољ-Пазара  Порекло становништва Бијелог Поља. Приредио сарадник портала Порекло Небојша Новаковић О становништву старог, средњевековног Бијелог Поља, односно Ннкољ-Пазара Rating: 0
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, Бијело Поље (Црна Гора)

Порекло презимена, Бијело Поље (Црна Гора)

 Порекло становништва Бијелог Поља. Приредио сарадник портала Порекло Небојша Новаковић

Bijelo Polje

О становништву старог, средњевековног Бијелог Поља, односно Ннкољ-Пазара и Прушке нема никаквог помена. По причању старијих људи овде је било: Џодића, Поп-Асимовића, Радуновића, Котлајића, Пржића, Угриновића, Бојовића, Богдановића, Филиповића, Деспотовића, Видаковића и Косовића.

Богдановића потомака има у Колашину, а Бојовића, Косовића, Котлајића и Угриновића у Србији.

Из катастиха св. Николе, који обухвата време од 1719—1771 године, видимо да су у току 18. века у Бијелом Пољу живели ови родови: Радивојевићи, Богосављевићи, Стефановићи, Милутиновићи, Славнићи, Кулизићи, Неимари, Ћоровићи, Ивановићи, Јагићи, Лакшићи, Анићи, Марковићи, Бобанчићи, Никићи, Караџуле, Георгијевићи, Обренићи, Михатовићи, Петковићи, Петровићи, Томићи, Живковићи и Милићевићи. Од ових родова данас нема потомака у Бијелом Пољу.

Сви су изгледи да су неке од ових родова истребили Турци, док су потомци других пошли на разне стране за радом. Једино Ћоровића има у селу Негњеву, близу Бијелог Поља.

Најстарији познати православни бјелопољски род јесу Ракоњци. Они су се доселили из Куча, да би избегли крвну освету. Једно време живели су у селу Ракоњу, по коме су доцније названи Ракоњци. 1645. године били су у Бијелом Пољу, јер се те године помиње неки Паун Ракоњац као ктитор цркве Св. Николе. Ракоњаца у Бијелом Пољу данас нема, али их има у оближњим селима Његњеву, Невини и Коритима, као и у Шумадији.

Али у ово место свет се више досељавао у 18. и 19. веку. Године 1776. наводи се у поменутом катастиху Тодор Сарајлија. Тодор је како видимо по надимку, био родом из Сарајева. Његових потомака сада овде нема.

Гојковићи, Басекићи, Пајовићи, Матијашевићи и Танасковићи живели су раније у оближњнм селима.

Јевтићи су доселили из Црне Горе, да би избегли крвну освету.

Поповићи воде порекло од Ђоковића, и старином су из Дробњака.

Гољевићи су се раније звали Јовановићи и старином су из Горњег Колашина.

Лазовићи су старином из Црмнице. Неко време живели су у Русији, где су научили да „молују“ иконе. Доцније су са тим занатом ишли по разним местима и тако су неки дошли у Бијело Поље.

Нешевићи су старином из Коморана, близу Пријепоља.

Обрадовићи су из оближњег села Оровице, а Шебековићи из Мојстира, код Сјенице.

Ђоковићи су из Дробњака, Лешперовићи из Коморана, Чопићи из Куча и Чујовићи из оближњег села Грнчарева.

Почетком 18. века доселили су се Марићи из Пелева Бријега.

Новаковићи су се доселили из Горње Мораче, да би избегли крвну освету. Њихов предак Новко живео је око 50 година у Припчићима пре него што се доселио у Бијело Поље.

Дунићи су из Колашина.

Јуришевићи су пореклом из Црмнице доселили су се пре 1763. године, јер се те године у поменутом катастиху наводи Јован Јуришевић.

Мургезићи су се доселили из оближњег села Припчића, и раније су се звали Луковићи. Овде су били у 18. веку, јер се у катастиху помиње Дмитар Луковић.

Пушетићи су се доселили из Дробњака, да би избегли крвну освету.

Лилићи су старином из Подгорице. Пре него што су дошли у Бијело Поље живели су око 50 година у Грнчареву а овде су дошли почетком 18 века.

Маринковићи су дошли крајем 18. века из Расова.

Почетком 19. века доселили су се Војиновићи из околине Пријепоља.

Ђубабићи су се такође доселили почетком 19 века из Скадра, да би избегли крвну освету.

Гребовићи доселили су се из оближњег села Гргоја, овде су били 1838. године, јер се те године помиње неки Грербовић на иконостасу цркве Св. Николе.

И Дробњаковићи су се доселили почетком 19. века из Дробњака.

Брацановићи су старином из Васојевића, а Јованчевићи из Црне Горе.

Вукојичићи су се доселили из Куча, да би избегли крвну освету.

Шабовићи су из Колашина, а Карличићи су старином са Обода, код Црнојевића Ријеке, где су живели неко време. Раније су се звали Карлице.

Православни Станићи су старином из Куча. Неко време су становали у Зети и Подгорици, где имају и данас својих сродника. Из Подгорице су дошли у Бијело Поље око 1830. године, да би избегли крвну освету.

Тауовићи су се доселили почетком 19. века из Горњег Колашина.

У првој половини 19. века доселили су се и Кнежевићи из оближњег села Оровице.

Средином 19. века доселили су се Тичевићи из оближњег села Грнчарева.

Бошковићи су дошли у исто време из Колашина.

Ратковићи су доселили средином 19. века такође из Колашина.

Грнчаревићи су из Грнчарева.

Лешњаци су старином из Љешанске Нахије; пре него што су дошли у Бијело Поље живели су у Црвском. Из Љешанске Нахије доселили су се средином 18. века, а из Црвског око 1880. године.

Сретковићи су дошли средином 19. века из Коморана.

Нишавићи су старином из Црне Горе.

Спасојевићи су дошли из Бихора, а Каришици такође средином 19. века из Тријебине, близу Сјенице.

И Мораковци су дошли у исто доба из Моракова у Никшићкој Жупи. да би избегли крвну освету.

*   *   *

Правих турских породица има у Бијелом Пољу 24. Али изгледа да међу овим породицама нма неких које су српског порекла. Њихови преци сматрани су да су прави Турци нешто више од потурчењака, па су се радо издавали за Турке.

Зајимовићи воде порекло од неког Зајима. Сматрају се за најстарије турске становнике овог места и доселили су се из Коње.

Кајабеговићи воде порекло од Кајахануме, царске рођаке. Овде су дошли са Хајдар-пашом, који је у 16. веку покорио овај крај. Неко време живели су у Бихору, где су имали своје „сараје“. Били су иајбогатији Бјелопољци и имали 70 чифлука.

Нухоџићи су старином из Смирне.

Мулабеговићи су из Чевлика. села код Смирне. Раније су их звали Чевлик, по месту из кога су се доселили. У Бијело Поље дошли су са турском војском 1809. године, кад је Караћорђе ударио на Сјеницу.

Хајдарагићи су дошли у почетку 19. века.

Хаџајлићи су дошли са Хајдар-пашом.

Добарчићи су из Брусе, а Мушовићи су из Коње. Ови последњи најпре су се населили у селу Вранешу одакле су једни пошли у Никшић, а други у Колашин. Кад су Црногорци 1878. године освојили Ннкшић и Колашин, једни Мушовићи доселили су се у Бијело Поље.

Од Срба муслимана из околине Бијелог Поља су:

Музуровићи и Каназовићи из Кукуља, Махмутовићи и Зоранићи из Бистрице и Клапије из Црнче. Ашани су из околине Берана, Црновршани из Црног Врха (код Берана). Аџимуховићи, Џафићи н Џафовићи из Дробњака. Калићи и Колићи из Колашина. Кајовићи из Поља, Маслаковићи из околине Сјенице, и Радоглавци из Бихора.

Муслимани Станићи звали су се тако по мајци Стани.

Делевићи, Ресуловићи и Тиџевићи су из Скопља. Делевићи се деле на мање родове: Нејселовиће, Ламежевиће, Мулалиће и Роховиће.

Бишићи су дошли из Босне да би избегли крвну освету, а даљом старином су из Херцеговине; раније су се звали Глунчевићи.

Кучевићи, Међедовићи и Касумовићи су из Куча. Дошли су да би избегли крвну освету.

Бурџовићи су из Пипера, а Мекићи из Затријепча. Пре него су дошли у Бијело Поље становали су у оближњем селу Јабучину.

Мартиновићи су из Бајица. Одатле су се иселили 1709. године, прнлнком истраге потурица.

Идризовићи и Хадровићи су од Ђурашковића из Цеклина. Ови последњи су дошли да би избегли крвну освету, а неко време живели су у Старом Бихору.

Кадићи су од православних Кадића у Бјелопавлићима. Пребегли су из Црне Горе, кад је њихов рођак Тодор Кадић убио кнеза Данила 1861. године.

Гушмировићи су старином из Црне Горе. Неко време живели су у Смаилагића Пољу, код Колашина. Ово је поље било њихово, и по њима се раније звало Гушмирско. Средином 18. века убили су два Смаилагића, те су због тога морали напустити своје домове и побећи у Бијело Поље.

Кривошићи су дошли из Кривошија, да би избегли крвну освету.

Арбанашког су порекла: Љуцовићи, Пећани и Хоти.

Љуцовићи су неко време живели у Црном Врху.

Пећани су старином из Арбаније, али пре него што су дошли у Бијело Поље, живели су у Пећи. Раније су били католици, али су за време становања у Пећи прешли на ислам.

Хоти су из Хота.

Цинцарског су порекла: Хаџијанковићи, који су сада посрбљени. Доселили су се средином 19. века из Призрена.

Бјелопољско становништво дели се по вери на православне (1143) и муслимане (1940). У прво време турске владе православни су чинили већину. Доцније је муслимана било више и они су чинили главни део бјелопољског становништва, јер су и многи Срби примали ислам, да би сачували имања и заштитили се од Турака. Али се број муслимана повећавао не само прелажењем Срба у ислам, већ и њиховим досељавањем из оближњих села и из даљих крајева: аге и други богатији муслимани напуштали су села н долазили у варош. Тако се број муслимана повећавао, а број хришћана смањивао. То је трајало све до ослобођења Бијелог Поља. После ослобођења приличан број муслимана населио се у Турску, јер нису могли схватити друкчији ред ствари него да они господаре. Број исељених муслимана надокнадили су Срби из Црне Горе и из оближњих села.

По попису од 1. априла 1931. године било је у Бијелом Пољу 696 домова са 3093 становника. Од ових је православних домова 274 са 1143 становника, муслиманских домова 420 са 1940 становника и католичких 2 дома са 10 становника.

 

ИЗВOР: Гласник Српског географског друштва

ПРИРЕДИО: Сарадник портала Порекло Небојша Новаковић


Коментари (42)

 • Djordje Magic

  Prva familija koja se u tekstu navodi su Dzodici. U daljem tekstu se ne pominju. Sta je bilo s njima? Odakle su dosli u Bijelo Polje, kuda su otisli (ako su otisli) i zna li se koja im je bila krsna slava?
  Hvala!

  Одговори
 • Asmir

  Odakle catovici u bijelom polju?imaju 2plemena,catovici poturceni i catovic-porijeklom sejfic od turaka.

  Одговори
 • Radojka

  Poštovani, da li možete da nam kažete odakle vode poreklo i kada su došli u Bijelo Polje, Šebeci, koji slave Djurdjevdan?

  Одговори
 • Goran

  Lazovici,Bjelo polje ako moze da mi pojasnite nesto u vezi sela Lazovici kod Bjelog polja.Selo se nalazi u predelu korita,bihor.Ako mi mozete reci koji su to Lazovici ziveli u ovom selu odakle su poreklom,po kojim lazovicima je ovo selo dobilo ime.koja je slava tih lazovica i iz kog su plemena.Dali i danas u tom selu zive lazovici i koju slavu slave ili je u to selo doslo vise razlicitih familija sa razlicitih strana druge slave a isto prezime.molim strucne poznavaoce za odgovor.POZDRAV POREKLO

  Одговори
 • Peđa Adamović

  Šebeci su iz plemena Drobnjak iz Tušine kod Šavnika

  Одговори
 • Peđa Adamović

  Lazovići su selo u oblasti Korita,B.Polje,ima Lazovića u njemu,slave Sv.Jovana tu su doselili iz Lopata(Lijeva Rijeka,Andrijevica),neki su odavde prešli u Srbiju od njih su Milosavljevići a ima ih iseljenih u Ivanjici u Lešku(Ibar) u Prugovcu kod Požarevca u Bečku kod Čačka i u Kovinu(Banat)

  Одговори
  • Sasa

   U Lesku su Minici i Milovanovici . Vodimo poreklo iz Korita od Lazovica .. 🙂

   Одговори
  • Alen Agovic

   Poštovana braćo i sestre, ja sam rodom iz Sarajeva a moji su iz Bijelog Polja, većinom po bošnjačkim sajtovima Agovici se vezuju za severnu Albaniju i neka „Albanska“ plemena, pošto je prezime turskog statusnog reda, nadam se mogućnosti Srpskoga porekla..vidim da se razumete u poreklo, pa ako znate nesto o predturskom poreklu Agovica, iskreno u nadi da ima Agovica i Slovensko Srpskog porekla..srdačno hvala

   Одговори
 • Sasa

  Da li ko zna da mi kaze poreklo porodice Guvelja iz sela Zatona kod Bijelog Polja ?

  Одговори
 • Luka Radivojevic

  Radivojevića još ima u Bijelom Polju!
  Selo Strojtanica.
  Ispravka za Corovice koji ne zive u Njegnjevu, već u naselju Rasovo.

  Одговори
 • MIRZA

  Molim vas,reci te mi poreklo porodice Sehovic iz Sutivana,Bjelo Polje.Pozdrav.

  Одговори
 • Данило

  Мораковаца данас више нема у Бијелом Пољу а били су власници велике земље у центру града које су им комунисти одузели,једна од богатијих породица.
  Гољевићи су ваљда поријеклом из Куча(Убли), славе св.Николу као и бјелопољски, не знам одкуда податак да су од Јовановића из Горњег Колашина?

  Одговори
  • Данило

   Гољевићи ако су од Јовановића из доње мораче,опет Јовановићи су од Вујошевића,Кучи(Дрекаловићи),слава:Никољдан…Од Гољевића су после 2.с.рата и Петровићи и Николићи.

   Одговори
 • Drazen

  Mirza_Sehovici iz Sutivana du bili tu vjekovima,Djed mi je pricao i da je postojala Sehovica kula n’a 7spratova na mjesto dansante trafostanice i da se on kao Dijete sjeca te kule,Sehovici su bili Begovi i poli su iz Sutivana1920,Potomci Sehovica iz Turske su dolazili u posjetu u Sutivan Ali slagacu koje je Godine To bilo,Ako te vise interesuje podji do Sutivana i trazi mog Djed Bogdana Bogavca ucitelja u penziji ima 83godine ispricace te sve lijepo.voici pozdrav

  Одговори
 • Rejnald

  Balsici su najverovatnije najstariji pravoslavci iz Bijelog Polja,po njihovom predanju oni su direktni potomci vlastelinske porodice Balsica i dosli su u zaseok Glavacu(Bistrica 20 km od BP) jos davne 1580 godine!
  Pocetkom 17 v. ktitori manastira Podvrh,poznata popovska porodica,od njih su i Popovici selo Pecarska takodje popovska porodica…Balsici su i ktitori crkve u Sjenickom polju!

  Одговори
 • Muzurovic

  Dobar dan svima, zeleo bi da znam poreklo Muzurovica. Ima ih u Sarajevu, Bjelom Polju i Prijepolju. Prica je da su se raselili pod prisilom Turaka zbog nekakog nedela jednog od Muzurovica. Ziveli su u Zenici i tri brata su krenuli na tri strane. E sta je od toga istina zivo me interesuje.
  Hvala i sve najbolje.

  Одговори
 • Sanela

  Pozdrav.Bektasevici odskle su i sta imzte o njima.Takodje,Medjecovici _porijeklo plemena i naziva.

  Одговори
  • Rejnald

   Bektasevici su dosli u BP iz Gusinja a tamo su se naselili 1688 godine iz Kuca,selo Zatrijebac(danas sve albanci)potomci Milosa Milica koji je pri islamizaciji uzeo ime Bektas,stara slava Nikoljdan.

   Одговори
 • Senad

  Dobar dan, Zelio bi da saznam porijeklo Hadzajlica, Adzajlica odakle su oni dosli. Hajdar Pasa?? koje on bio i odakle je dosao!??
  Hvala unaprijed

  Одговори
 • Marija

  Dobar dan, želela bih više informacija o porodici Knežević iz Orovice. Hvala!

  Одговори
 • Grebovic

  Grebovici su porijeklom Saranci,pa su zbog krvne osvete prebjegli u selo Grgaje a zatim dalje

  Одговори
 • Ljubomir

  Postovani,
  Molim vas da nesto napisete o prezimenu Lelović.Odakle poticu i gde su sve naseljeni.

  Одговори
 • salko

  dali zna neko odkud crnovrsanin prezime dolazi od grada požega

  Одговори
 • Daka

  Pozdrav. Zoranici iz Ziljaka iz Bijelog Polja. Staro prezime nam je bilo Zoronjic, a u nekim izvorima jos starije Zoronic? Sta znate o tome, unaprijed hvala!

  Одговори
 • Čindrak

  Sta je sa prezimenom ČINDRAK.
  Hvala.

  Одговори
 • Danilo

  Pozdrav. Da li znate nešto više o porijeklu prezimena Veličković iz Bijelog Polja? Hvala

  Одговори
 • Aleksandar

  Pozdrav,da li neko zna nesto o Biorcima isa Bihora,za vreme prvog srpskog ustanka otisli su u Srbiju,da li neko zna iz kog su plemena?

  Одговори
 • Alen Agovic

  Nešto o poreklu Agovica molim ako neko zna, moji su iz Sarajeva ali poreklom iz Bijelog Polja..srdačno hvala

  Одговори
 • GRO

  Zna li neko porijeklo Kneževića i Španjevića iz Bijelog Polja

  Одговори
 • Sjeverac

  Gotovo svi autori do sada objavljenih knjiga o porijeklu plemena i bratstava u Sandžaku i Crnoj Gori, pominju i bratstvo ZORONJIĆ.
  Svi oni se slažu da je bratstvo Zoronjić iz Donjeg Bihora, jedno od najstarijih na ovom području, koje je rano prihvatilo islam za svoju religiju.
  Pored pisanih tragova, prenošena su i usmena predanja o porijeklu prezimena Zoronjić.
  Prema tim predanjima, rodonačelnik bratstva Zoronjić se zvao Smail (rođen oko 1690. godine), koji se školovao u Istanbulu i postao spahija (vojnik-konjanik).
  Zbog vojničkih zasluga, dobio je određena imanja u mjestu Ušanovići, pokraj karavanskog puta Novi Pazar-Sjenica-Bijelo Polje, u dolini rijeke Bistrica nadomak Bijelog Polja.
  Vjeruje se da je prezime ZORONJIĆ izvedeno od riječi ZOR što znači: jako, silno, snažno, teško, zdravo, a što su najvjerivatnije bile osobine i karakteristike Smaila i njegovih prvih potomaka Paša i Latifa.

  Одговори
 • Zoronjic

  Zna li se kako su se preci Zoronjica prezivali pre nego smo prihvatili Islam? Po nekim predanjima smo iz plemena Kuci.

  Одговори
 • branko

  molim vas da mi neko pomogne moj pradeda svetislav ivanovic se doselio utoplicku donju josanicu iz loznice bijelo polje slavimo djurdjevdan

  Одговори
 • Данило

  Молба за администраторе,
  да допуне, преправе или једноставно ураде Нови текст:
  ,,О градском становништву Бијелог Поља“, јер овај је нажалост са нетачним подацима а има и доста штампарских грешака,што говори о неозбиљности приликом рађења истог.Да се користе извори од озбиљних истраживача који су се дуго бавили поријеклом становништва БП као што је познати историчар Јово Медојевић, да се унесу и тестирани са хаплогрупама.
  Да све ово изгледа боље и систематично.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top