Poreklo prezimena Bukatarević

30. januar 2014.

komentara: 0

Porodično ime Bukatarević prava je retkost u Srbiji, najzastupljenije je u podunavskom Kladovu. U svetu postoje i Bukatar, Bukatarov, Bukataru, Bukatarov, Bukatar, Bukataru, Bukataresku, Bukatarevici. Najviše ih ima u Ukrajini, Rumuniji, Moldaviji, a neki od izdanaka ovih porodica naseljavaju Češku, Kanadu, Izrael, SAD, Veliu Britaniju, Francusku, Australiju, Novi Zeland…

U pisanim dokumentima o stanovništvu Kladova, prvi put se ime Bukatarpominje na red.br. 92 popisa iz 1834. godine Đorđe Bukatar star 62 godine, oženjen, sa dve ženske osobe u porodici, i sinovi Gicastar 19 godina, i Nikolastar 13 godina / Arhiv Srbije BK, I br.37, r.br.11 Fetislam /.

Prvi sledeći popis, iz 1863.g. sadrži jednu porodicu, čiji je nosilac Radul Bukatar, zemljoradnik star 40 godina, sa domaćicom Stankom, 35 g. i sinovima Kostom, 16 g, Petrom, 9 g, Jovanom, 6 g. i Lazarom, 3 g.

Kosta Jovanović, popisao je između 1920. i 1923. godine kladovske porodice i zabeležio je Bukatareviće u 14 kuća, da im je krsna slava Sveti Nikola, da su se pradedovi doselili iz Inova u Rumuniji.

Postoje i druge priče o poreklu Bukatarevića. Dimitrije Bukatarević iz Negotina sačinio je ’’ Porodično stablo Bukatarevića ’’. Po osnovu sećanja starijih članova familije, priređivač ovog ’’ stabla ’’ kaže da su za vreme tursko – ruskih ratova u prvim godinama 19. veka u kladovskoj tvrđavi Fetislam da je u zarobljeništvu bio kozak iz Ukrajine Bukatarov Ivan i za koga se kaže da je u Kladovu ostao i da je tu osnovao svoju porodicu. Ovo sećanje na ukrajinske pretke ima osnova u činjenici da mnoštvo osoba sa prezimenom Bukatarov ima danas u Ukrajini.

Mesto Kladovo, istočna Srbija, mesto na obali Dunava je kolevka Bukatarevića od 19. veka, i danas po protoku oko 200 godina ima nas iz ovog porodičnog stabla u Kladovu, Negotinu, Zaječaru, Boru, Beogradu, Šabcu, Velikom Gradištu.., Londonu, Parizu, Kanadi … te radi novih saznanja o našoj prošlosti, voleo bih da ih čujem da bi smo ih sačuvali za buduća pokolenja.

Prilog poslao: Bukatarević (Vase) Mile

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.