Порекло презимена Стрижак

15. јануара 2014.

коментара: 5

Презиме Стрижак је из Далмације, а леп прилог о њему послао нам је господин Предраг Стрижак:

Стрижака данас има пуно у Канади и Америци. По пореклу смо Срби из Далмације. Цело племе потиче из села Стрижаци које се налази на планини Козјак у Далмацији. По пореклу смо негде са Косова у близини места Исток. После најезде Турака племе се сели у Далмацију и добија презиме по њиховом породичном послу. Наиме, израђивали су скраћене пушке данас познате као „кратежи“. У то време су се у народу звале “стрижане пушке” па их је аустријска власт, која је у то време владала Далмацијом, регистровала као Стрижаци и уписла им то као презиме које је и остало до данас.

Задржали су св. Ђорђа као крсну славу.
Обзиром да планина Козјак спада у пасивне крајеве становништво се стално исељавало одатле и због близине мора одлазили су махом за Америку.
Још увек у Далмацији постоје на планини Козјак села Стрижаци горњи и Стрижаци доњи. Нису нешто многољудна али још увек постоје. Мој стриц их је посетио прошлог лета (2013) и одатле донео усмено предање о нашем пореклу.
На жалост, за сада немамо ни једног народног хероја или неку другу екстремно познату личност из нашег рода коју би могли навести као пример. Надам се да ће наша будућа поколења бити знатно успешнија него ми.

О презимену Стрижак писао је Александар Бачко у књизи Породице далматинских Срба:

Стрижак у месту Радошић 34 (7 кућа). У сродству са истоименом породицом у Ублима.

Стрижак у месту Убли 7 (1 кућа). Ова фамилија несумњиво представља огранак Стрижака из недалеког Радошића. Убаљски Стришци имају исељенике у Броћни у дреничкој области (Косово и Метохија), који су тамо прешли након Првог светског рата, а славе св. Ђорђа. Било их је једно домаћинство у том месту 1934/37. године.

 

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

 1. Svetlana

  Porodica Srtrižak je mnogo velika.Raseljeni su od 1936/1937.Još ima prezimenjaka u Radošiću ,Ublima i Strižacima.Crkva je na imanju Strižak i ponosna sam što sam jedna od potomaka Strižak.Od oca Milana i majke Cvite naučila sam dosta o svojim precima i zato kao humanitarna organizacija ‚‚Zlatne niti‚‚Vrnjačka Banja svake godine okupljam sve narode i narodnosti na Manifestaciju ‚‚Sajam domaće rasdinosti prela i posela‚‚,a u cilju da sačuvamo od zaborava svoje korenove i tradicije.

 2. Boško

  Tamo ima još pravoslavnih rodova npr.Beara a ostali su sad Rimokatolici izgleda da su svi došli s Istoka .

 3. Slobodanka

  Нажалост , многи Стрижаци су се одрекли свог порекла и вере. Православци прешли у католике.

 4. Slobodanka

  Моји родитељи су из Далмације . Отац Стрижак из Радошића , мајка Орошњак из Вучевице . Православци . Слава Стрижака Ђурђевдан , Орошњака Јовањдан. Како су се колонизовали у Србију деда по мајци ми је све детаљно испричао о пореклу и једне и друге породице. Деда по оцу није могао јер је настрадао у рату на путу за логор 🙁