Poreklo prezimena Strižak

15. januar 2014.

komentara: 6

Prezime Strižak je iz Dalmacije, a lep prilog o njemu poslao nam je gospodin Predrag Strižak:

Strižaka danas ima puno u Kanadi i Americi. Po poreklu smo Srbi iz Dalmacije. Celo pleme potiče iz sela Strižaci koje se nalazi na planini Kozjak u Dalmaciji. Po poreklu smo negde sa Kosova u blizini mesta Istok. Posle najezde Turaka pleme se seli u Dalmaciju i dobija prezime po njihovom porodičnom poslu. Naime, izrađivali su skraćene puške danas poznate kao „krateži“. U to vreme su se u narodu zvale “strižane puške” pa ih je austrijska vlast, koja je u to vreme vladala Dalmacijom, registrovala kao Strižaci i upisla im to kao prezime koje je i ostalo do danas.

Zadržali su sv. Đorđa kao krsnu slavu.
Obzirom da planina Kozjak spada u pasivne krajeve stanovništvo se stalno iseljavalo odatle i zbog blizine mora odlazili su mahom za Ameriku.
Još uvek u Dalmaciji postoje na planini Kozjak sela Strižaci gornji i Strižaci donji. Nisu nešto mnogoljudna ali još uvek postoje. Moj stric ih je posetio prošlog leta (2013) i odatle doneo usmeno predanje o našem poreklu.
Na žalost, za sada nemamo ni jednog narodnog heroja ili neku drugu ekstremno poznatu ličnost iz našeg roda koju bi mogli navesti kao primer. Nadam se da će naša buduća pokolenja biti znatno uspešnija nego mi.

O prezimenu Strižak pisao je Aleksandar Bačko u knjizi Porodice dalmatinskih Srba:

Strižak u mestu Radošić 34 (7 kuća). U srodstvu sa istoimenom porodicom u Ublima.

Strižak u mestu Ubli7 (1 kuća). Ova familija nesumnjivo predstavlja ogranak Strižaka iz nedalekog Radošića. Ubaljski Strišci imaju iseljenike u Broćni u dreničkoj oblasti (Kosovo i Metohija), koji su tamo prešli nakon Prvog svetskog rata, a slave sv. Đorđa. Bilo ih je jedno domaćinstvo u tom mestu 1934/37. godine.

 

Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Svetlana

    Porodica Srtrižak je mnogo velika.Raseljeni su od 1936/1937.Još ima prezimenjaka u Radošiću ,Ublima i Strižacima.Crkva je na imanju Strižak i ponosna sam što sam jedna od potomaka Strižak.Od oca Milana i majke Cvite naučila sam dosta o svojim precima i zato kao humanitarna organizacija ‚‚Zlatne niti‚‚Vrnjačka Banja svake godine okupljam sve narode i narodnosti na Manifestaciju ‚‚Sajam domaće rasdinosti prela i posela‚‚,a u cilju da sačuvamo od zaborava svoje korenove i tradicije.

  2. Boško

    Tamo ima još pravoslavnih rodova npr.Beara a ostali su sad Rimokatolici izgleda da su svi došli s Istoka .

  3. Slobodanka

    Nažalost , mnogi Strižaci su se odrekli svog porekla i vere. Pravoslavci prešli u katolike.

  4. Slobodanka

    Moji roditelji su iz Dalmacije . Otac Strižak iz Radošića , majka Orošnjak iz Vučevice . Pravoslavci . Slava Strižaka Đurđevdan , Orošnjaka Jovanjdan. Kako su se kolonizovali u Srbiju deda po majci mi je sve detaljno ispričao o poreklu i jedne i druge porodice. Deda po ocu nije mogao jer je nastradao u ratu na putu za logor 🙁