Теорије о етничком пореклу племена Бјелопавлића Reviewed by Momizat on . Пише: Саша Недељковић Утврђивање етничког порекла нације (формирање односа према могућој етничкој бази) је један сложен пројекат који има своје упоредне процесе Пише: Саша Недељковић Утврђивање етничког порекла нације (формирање односа према могућој етничкој бази) је један сложен пројекат који има своје упоредне процесе Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Теорије о етничком пореклу племена Бјелопавлића

Теорије о етничком пореклу племена Бјелопавлића

Пише: Саша Недељковић

Утврђивање етничког порекла нације (формирање односа према могућој етничкој бази) је један сложен пројекат који има своје упоредне процесе и на плану ужих група, тачније, на плану етничких група које сачињавају ту нацију. У случају Црне Горе могуће је за пример узети било које племе и утврдити да су сви проблеми које налазимо на макро плану присутни и на микро плану.

panorama Bjelopavlića

 

Овде ћу се осврнути на идентитетску ситуацију племена Бјелопавлићи, која се нимало не разликује од ситуације многих других племена. Племе Бјелопавлићи спада у једно од највећих, најзначајнијих и најстаријих племена у Црној Гори, о којима прве податке добијамо из докумената са почетка 15. века. Претпоставља се да је ово племе добило назив по човеку а не по територији коју је насељавало. Будући да истраживачи нису сагласни око тога ко је био родоначелник поменутог племена, постоје различите теорије. Те теорије се могу поделити на оне које сматрају да је Бијели Павле био Србин, оне које сматрају да он био Арбанас и оне које говоре да је то био човек непознатог или мешовитог порекла.

По подацима које налазимо у Дукљанској хроници Бела Павлимир је био предак зетске владарске куће. Он је био унук српског краља Радослава. Рођен је око средине 9. века, а мајка му је била Римљанка. Бели Павлимир је надимак „Бели” добио због своје лепоте и јунаштва.

По другој верзији Бијели Павле је личност из касније историје (13. век). Он је био потомак Немањића: неки кажу да је био Милутинов унук, а неки да је био сестрић цара Душана. По неким причама Бијели Павле је име добио по томе што је био бео (боја косе).

Међу Албанцима у Метохији постоји прича да је право име Бијелог Павла у ствари Паљи Барди. Он је био син Леке Дукађина и дукађински војвода, а живео је у околини Ђаковице.

Известан број ових легенди говори о томе да је Бијели Павле морао, због унутрашњих размирица или због отпора окупатору (Турцима) да бежи из свог краја, тако да се настанио на територији данашњих Бјелопавлића. По тим легендама, он је био слуга на двору кнеза Лужанина и био је извргаван руглу. Како је помогао краљици Јелени она га је благосиљала те је постао родоначелник великог племена.

Из ових штурих приказа разних легенди виде се идеолошке претпоставке које омогућавају различите конструкције. Бијели Павле, сасвим непозната историјска личност чије је право порекло тешко утврдити, може бити и потомак старих српских кнежева, и потомак Немањића, и потомак Леке Дукађина, и потомак Римљанке, и племић, и слуга, и предак зетске владарске лозе и родоначелник једног племена. Таква ситуација, када се идентитет родоначелника усложњава и отвара могућности за разне конструкције, ставља припаднике племена Бјелопавлића у веома (не)повољну ситуацију да ситуацијски употребљавају свој идентитет, да стварају континуитете на разне начине и да налазе сродне групе на простору целог Балкана, односно да повезују различите традиције и народе (Немањиће и Дукађинце). Осим етничких конструкција, могуће су и социјалне конструкције: социјално порекло родоначелника креће од племића до слуге, дакле од човека племените крви до човека из народа, од домаћег човека чисте народне крви до човека из мешаног брака интернационалног идентитетског потенцијала. Будући да је нејасно како је Бијели Павле добио надимак, могуће је конструисати и тај аспект: то је можда било због лепоте, можда због комплексије, можда због порекла (Албанац–Алби– Бели, или Бели Срби односно Бели Хрвати које помиње Порчак Бијела Хрватска коју помиње поп Дукљанин).

Конструкције су двосмерне, па се уз помоћ поменутих података може вршити присвајање Бјелопавлића од стране заинтересованих народа. Нове или неупотребљаване претпоставке овде играју улогу релативизујућег фактора знања о етничком пореклу, тј. улогу динамичке силе која функционише као дезинтегришућа снага и разара „традиционалне” идентитетске формуле које су временом постале превише круте и дисфункционалне у актуелним процесима идентитета.

 

ИЗВОР: Част, крв и сузе, Саша Недељковић, Београд, априла 2007. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

 


Коментари (65)

 • Бјелопавлић

  Бјели Павле није потомак Леке Дукађина.Јер се Бјелопавлићи као племе први пут помињу 1411.године у документима.
  А Лека Дукађини је рођен 1410.године.Живео је од 1410-1475.
  Тако да је природно немогуће да од детета које има само годину дана,настане цело племе које се већ након 1411.борило против Турака.
  А иначе од 1460.до 1473.војвода Бјелопавлићки,Радеља Мартинић учествује на страни Црнојевића против Турака.То је довољно информација које говоре како је та прича о пореклу од Леке неутемељена на чињеницама.

  Одговори
  • Zoran Stojanovic

   Voleo bih da saznam nesto vise o svojim Belopavlicskim korenima jer sam dosao u posed knjige koju je pisao jedan moj dalji rodjak Vlajko Stojanovic koji je tridesetak godina istrazivao poreklo Stojanovica. On je dosao do podataka da Stojanovici koji danas zive na podrucju Predejana poticu od Belopavlica te da su pobegli najkon obracuna sa poturicama u svojim redovima (legenda kaze da je neka baba povela ustanak protiv dela familije koji je primio islam i nakon obracuna ostatak bezi na podrucje Zlatibora, zatim Crne Trave i na posletku se nastanjuju kod Predejana). Prvi Stojanovic (pretpostavljam da je prezime promenjeno zbog izbegavanja krvne osvete) za koga znam je Dimitrije koji je imao dva sina-Ivka i Iliju. Od njih postoje svi podaci kasnije po kojima sam ja osmo koleno, ali onaj deo pre toga koji se tice Belopavlicskih korena mi je ostao nepoznat. Ako neko zna nesto o ovome bio bih veoma zahvaklan na svakoj informaciji. Hvala.

   Одговори
   • Marko

    Ja sam pripadnik plemena Bjelopavlic…..
    Pokusacu da ti odgovorim mada je to tesko
    Bjelopavlici su sve do 1796 bili pod turskom vlascu kada su Turke predvodjene Mahmut pasom Busatlijom porazili u boju u Martinicima…onda su se dobrovoljno prikljucili Crnoj Gori zajedno sa Piperima koji su u tom boju takodje ucestvovali.

    Beli Pavle je imao sinove (D)Mitra i Scepana-Bubu
    od kojih su se razvili rodovi Mitrovici,u sredisnjem delu plemena i Bubici u Martinovicima.
    Oba roda slave sv Petku…prisluzuju Mali Petkovdan.
    Mitrovici su brojniji od Bubica i cine oko tri cetvrtine celog plemena.

    U Martinovicima sad su Stojanovici,koji su se ranije prezivali Corojevici.
    Medjutim tu ima malih nedoumica…Oni (Stojanovici) sami ne priznaju da su od starih Luzana ali drugi ih smatraju da su poreklom Luzani i ako slave Svetu Petku ko i celo pleme.
    Da te ne zbunjujem dalje…
    Da Tvoje prezime “Stojanovic“ postoji u plemenu Bjelopavlica.
    Ranije ste se prezivali Corojevici.
    Slavite Sveta Petku kao i celo pleme.

    Одговори
    • Profesor

     Bjelopavlići su bili samostalno brđansko pleme, a tek poslije bitaka na Martinićima i Krusima počinje proces ujedinjavanja sa Crnogorcima. Bjelopavlići su imali svoju plemensku skupštinu koja se sastajala u mjestu Rova.Skupštinom je predsjedavao vojvoda,koji je bio na čelu plemena.Najviše plemenskih vojvoda potiče iz bratstva Đurović, koji žive u selu Viš, a prethodno su živjeli na Sretnji i Vinićima.Iz bratstva Đurovića bilo je 12 vojvoda. U plemenu je postojalo i zvanje kneza i on je imao neku vrstu sudske funkcije.Bjelopavlići nesporno pripadaju srpskom etničkom korpusu, a njihove psihofizičke karakteristike dobro je opisao Pavle Rovinski u svom obimnom djelu Crna Gora.

     Одговори
   • Aна Јовановић Симоновић

    Pozdrav. Bjelopavlici koji su dosli na Zlatibor, nastanili su se u predelu Sirogojna, promenili su prezime u Bjelice. Ja sam njihov potomak.

    Одговори
   • Miroslav B Mladenovic Mirac

    @Zoran stojanovic
    Bas me zanima kad se to naseli taj STOJANOVIC u Predejane, kada se dobro yna da je PREDEJANE nasekheno sa podrucja Crne trave i okoline. Ako treba traziti POREKLO i potomke, mora de se krene preko crnotravskih sela i jednim delom vlasotinackih sela. Ajo se pominje RODAK istrazivac, onda je duznost onoga ko zeli da saopsti da bapise ceo rodoslov, a IVKOVICI od Ivka postoje ali sa jos drugih brace u selima Crne Trave i Vlasotinackim selima, dok o iliji postoje druge legende, ali njih ima vise u ovom kraju, pa se mora tacno noznacavati ROD, krsna slava i pravo poreklo. Ovako se samo zamaglje POREKLO i zeli se ISTACI svoje poreklo SOPSTVENA velicina nekog vaznog srpskog ili crnogorskog PLEMENA. Sto je po meni samo SKOROJEVUCENSTVO!

    Одговори
   • ćurioc

    Bjelopavlic ne moze biti ko nema osobenosti toga plemena a to su :lukavost,data rijec je svetinja,krvna osveta,zor bjelopavlića,agonalnost,temperament,cojstvo i junastvo ka svi Crnogorci,govor Bjelopavlića,i velika veza sa kockom a posebno pokera

    Одговори
    • Muzej istorije

     У књижевном дјелу Лијек Јарости Турске ,у пјесми Нахије, Петар Петровић Његош прави акростих,тј од почетних слова сваке реченице твори пјесму БЈЕЛОПАВЛИЦКА :

     „Бојеви те тешки одвојише,

     јек пушаках свјету прогласише!

     Ломећ Турке свободу си стекла,

     О нахијо и племе витешко!

     Подобило Спарте , Картагене,

     а Србаљах дико и похвало !

     Везири те много вељи памте

     лијућ крвцу , с тобом се бијући

     и пред тобом у трку бјежећи;

     црне су им поставале мајке,-

     како вазда тако и данас је.

     Амин , боже, ко до тебе може ! “

     Извор,Wikipedia

     Одговори
  • Slap na Zeti

   Bjelopavlići vode porijeklo od Nemanjića i zato su kasnije,kada su se ujedinili sa Crnogorcima,pretendovali da preuzmu presto od Petrovića.Otuda potiču zategnuti odnosi,pa čak i neprijateljstva između Bjelopavlića i Cetinja.Postoji priča da su Petrovići imali plan da pobiju pedesetak najuglednijih plemenika Bjelopavlićkih,kako bi suzbili te ideje i zataškali priču o Nemanjićkom porijeklu. U tom smislu i knjaz Nikola je napisao kolo u kojem se govori da su Bjelopavlići od Bijeloga Pavla ,dukađinskog vojevode.

   Одговори
 • vojislav ananić

  Господине,
  Ја сам само пренео извод како пише у наведеној књизи. А даљу реч имају историчари и припадници племена Бјелопавлић. По ономе како Ви пишете, изгледа да је прича неутемељена. Пошаљите ми Вашу имејл адресу да Вам доставим књигу па се уверите и сами.
  Војислав Ананић

  Одговори
 • vojislav ananić

  Књигу можете и сами наћи на интернету у ПДФ верзији. Укуцајте на GOOGL Част, крв и сузе-Саша Недељковић.
  Војислав

  Одговори
 • Бјелопавлић

  Све је уреду,знам да је то само извод из књиге.Само сам хтео да констатујем да прича није утемељена на чињеницама.Јер данас људи имају обичај да поверују у оно што прво чују.На безброј форума се то спомиње,а да нико од њих није ни погледао када се Бјелопавлићи први пут спомињу,и када је Лека Дукађин живео.Немам ништа против што се у књизи та прича спомиње као нека легенда,али након тога треба изнети егзактне податке о томе како та прича нема основа.
  Поздрав

  Одговори
 • vojislav ananić

  Хвала Вам на одговору. А о утемељењу података, треба да води бригу аутор књиге јер он однекуда црпи податке.
  Поздрав!

  Одговори
 • slobodan antonijević

  i leka dukadjin je bio srbin . Kod goranaca postoji mahala koja se po njegovim potomcima zove lekinci . Samo je cuveni prizrenac s. kostic pobegao kod babe u prizren jer je odbio da se poturci

  Одговори
 • Бел

  Да ли можете поставити слику грба Бјелопавлића, или линк, јер је не могу никако наћи на интернету.
  Поздрав од још једног Бјелопавлића (Белопавловић)

  Одговори
 • niša petronijević

  Савремени житељи Републике Црне Горе углавном нису потомци Средњевековног становништва већ су досељеници из ко зна којих Миграторских Балканских Струја. Како за запада из Босне, Далмације, Херцеговине тако и из данашње Северне Грчке, западне Бугарске, Источне Србије итд.
  Зато је тешко пратити и породични а камоли племенски континуитет.
  Најстарије Документовано и Потврђено Српско Племе јесте племе Тимочани које се судећи по језику и обичајима очувало и после 1200 година ( од ратовања протива Германа у Славонији а на страни Српског Кнеза Људевита Посавског године 819-те ) и то у Сврлигу, тада званом Свер(л)иг и Књажевцу ( Гургусовцу ). Њихове Ратничке особине су нарочито дошле до изражаја под барјаком Хајдук Вељка који је такође из Племена Тимочана одакле потичу и преци Марице, Карађорђеве мајке.

  Одговори
 • Dragan VUCUROVIC

  Dragi prijatelji, mala pomoc oko porekla Bjelopavlica i nastanak bratstava u tom najsrbskijem plemenu.
  knjiga od pok, prof. Dusana Milosevog Vucurovica: Vucurovici iVucurevici iz Bjelopavlica….
  Ona ne govori iskljucivo o ova dva bratstva …uostalom procitajte .
  Sa postovanjem

  Одговори
  • Istoričar

   Ova knjiga od prof.Vučurovića je odlična. Iz nje se može vidjeti da od porodica koje su se iselile u Hercegovinu iz bjelopavlićkog sela Šobajići vode porijeklo Ćupići u Zagaraču , kao i poznata hercegovačka bratstva Vukalovići,Vučurovići,Ilići,Miloševići i Zviceri. Dakle,čuveni hercegovački vojvoda Luka Vukalović vodi porijeklo iz Bjelopavlića.

   Одговори
 • Staša Ivković

  Porodica moje majke je bjelopavlićkog porekla , preko Boškovića iz Popovog polja, a pre toga iz sela Slatina kod Danilovgrada. Moj ujak je pre više od 20 godina izvršio istraživanje porekla naše porodice i objavio knjigu pod nazivom „Trajanje“. Tu on spominje legendu o Bijelom Pavlu kao rodonačelinku Bjelopavlićkog plemena. Prema toj legendi Bijeli Pavle je bio putovođa Jeleni Anžujskoj , ženi srpskog kralja Uroša prvog prilikom njenog putovanja iz Metohije za Nikšić. Danas je egzaktnim naučnim metodom moguće utvrditi da li je istina da svi Bjelopavlići potiču od jednog zajedničkog pretka i kada je taj predak živeo. Naime, na isti način na koji se s kolena na koleno prenosi prezime, preko muške loze se prenosi i Y hromozom. Y hromozom se nepromenjen prenosi sa oca na sina kroz generacije i samo povremeno se dešavaju slučajne mutacije. Ako svi Bjelopavlići potiču jednog muškarca, što je sasvim moguće ako je taj muškarac živeo u 13. veku ( Danas milioni ljudi potiču od Džingis Kana),SVI muškarci Bjelopavlići bi morali da imaju identičan ( ili vrlo malo različit zbog spontanih mutacija) Y hromozom. Jedino ga ne bi imali oni kod kojih u generacijskom lancu od Bijelog Pavla do danas postoji neki predak koji im je dao samo prezime ali ne i Y hromozom ( nije im biološki predak). To bi bilo vro zanimljivo istraživanje , možda bi bilo dovoljno da se testira svega 10-20 Bjelopavlića. Bilo bi dobro ovu ideju proslediti nekom genetičaru. Pozdrav.

  Одговори
 • vh

  Da li ima negde rodoslov ili neki materijal o seobama Bjelopavlica u XVIII i XIX veku? Konkretno nam treba seoba u Istocnu Bosnu/Hercegovinu negde u periodu oko 1700-1800. Prema predanju ime coveka je bilo VUJO (njegovi sinovi Jovan, Miljan i NIkola) koji je dobio zemlju kod Zvornika. HVALA od jos Bjelopavlica.

  Одговори
 • Duka

  Leka Dukadjin je bio srbin i po ocu i po majci.

  Одговори
 • milan

  Da li bi neko mogao da mi kaze gde bih mogao na nadjem knjigu Vucurovici i Vucurevici iz Bjelopavlica. unapred hvala. [email protected]

  Одговори
 • Урошевић Марко

  Поздрав,
  Живим у Парцанима (Сопот), постоји књига о мом селу где постоји стабло моје фамилије.
  Тамо пише да сам пореклом из села Буковик код Аранђеловца, од Павла Герасимовића.
  Павле је има брата Јована од које су настали Јовановићи у мом селу.
  За њих постоји податак да су дошли из Црне Горе из племена Бјелопавлића.

  Они су у Парцане дошли почетком 19. века.У попису из 1827. Павле је уписан као старешина домаћинства.
  Проблем је утврдити њихову везу са Бјелопавлићима.
  Ако неко има детаљније информације нека ми пошаље на маил.

  [email protected]

  Одговори
 • Јоксим

  Марко, везу са Бјелопалићима једино можеш утврдити ако урадиш днк тест. Искористи повољности мајске акције тестирања у организацији Друштва српских родословаца „Порекло“. Ближе појединости види на овом сајту. Пожури. Јави се одмах.

  Одговори
 • Filip Jovovic

  Igrom slučaja drugareva majka je od Boškovića is sela Orja Luka u bliyini Danilovgrada tj. dolini Zete , deda mu je davno pricao o poreklu preyimena , da je Boškovic prezime 2-3 koleno Bjelog Pavla ….. a da su Jovovići 3-4 koleno sinovi sinova …. prva preyimena od sinova su Vujovići , Petrovići , Vukovići to su oni najbliži …

  Izvor Deda …. nisu nagadjanja …Ali i varijanta da potičem od Vojvode Leke Dukadjina sekača Turskih glava me podjednako raduje .
  Jer u albaskoj pesmi o leki da se prekrstio( pomolio ) pre nego što je ubio turčina , pa su ga kukavički sa kule ubili .

  Komentari su sjajni

  Одговори
 • Ђуровић

  Читам и не могу да верујем да неком пада напамет да из речи албанци извлачи надимак Бијелог Павла!? Па Албанци себе називају Шћиптаре, а Италијани их називају албанцима тако да је овакво извођење закључака о надимку Бјелог Павла смешно!
  А према Турским пописима из XIV века Албанаца је на Космету било у занемарљивом броју.
  А и Дукађини (тако Албанци називају Метохију) је област под управом Дуке (титула), као што је војводство под управом војводе. Ми ту област називамо Метохијом, јер је метох манастира Хиландар!

  Одговори
  • Dragutin Brajovic

   Postovani Clanovi. Zasto je vazno naglasavat srbin za sve sto je Crnogorsko. Bitka na martinicima je mnogo ranije bila od pobune protiv dahija . Pa se 1796 ne racuna pocetkom prvog srpskog ustanka.da ne govorim o drugim bitkama u cg koje su vodnene na ovim prostorim u cilju ustanka protiv ropstva uz podrsku velike rusije.
   Pozdrav za sve bjelopavlice .

   Одговори
   • Небојша Бабић

    Брајовићу,

    читам твој пост, па се питам јеси ли неписмен или провоцираш?

    И у србском и у „црногорском“ језику, присвојни придеви, па и они изведени од етнонима, пишу се малим словом. Док се сами етноними (називи народа) увек и обавезно пишу великим.

    Код тебе је обрнуто.

    „Србин“ пишеш малим, а „црногорско“ – великим.

    Ако си то урадио намерно, а не због оскудног образовања, онда је боље да се држиш дукљанско-монтенегринских сајтова, а нас овде оставиш да живимо у својим убеђењима.

    Одговори
  • Pavle

   Tačno Dukađin potiče od latinske riječi dux,što znači vojvoda,tako da Dukađin znači vojvodstvo. Postojao je Lex Ducagini ili Vojvodski zakon, a albanski ekstremi su to kasnije pretvorili u Leka Dukađin.

   Одговори
 • Nenad Teofilovic

  Zdravo svima, kod nas Teofilovica koji su se doselili u Beograd iz sela Badljevica kod Smedereva, se prica da smo poreklo iz Crne Gore iz sela Glava Zeta, i da smo od Bjelopavlica. Da li neko ima bilo kakvu informaciju i pomogne mi da da znam nesto vise. Unapred zahvalan Nenad -Teofilović. P.S Inace u Badljevicu smo dosli iz Bukovika Jasenackog.

  Одговори
  • Milena

   Pozdrav familijo, evo ja htedoh da pomenem Glavu Zete, ja sam iz Badljevice, pa da te pitam kao stare bake ‘ciji si ti’? ☺ Znam da se dosta nasih Teofilovica odselilo sto za Beograd, Smederevo i u Umcare, tako da nas sada ima svuda.

   Одговори
 • Bata Jovanovic

  A da niste bas svii Bjelopavlici..
  Otkud vam onda Milo, koliko vas ima…
  ‘Ajde da vas vidim sjutra, ciji li ste
  Sve Srbin do Srbina

  Jel’ ima nekog od pop Stanoja Jovanovica?

  Одговори
 • Radmila Vukosava Srdanović, udata Savić

  Moj pradjed Srdan Vuletić,rođen je u Kujavi -Danilovgrad imao sinove Luku, Petra i Gavrila, ćerke Vidosavu i Jelu. Od Luke Vuletić ostala deca: Vukosav, Svetozar i Vukoje, ćerke Ilinka, Mileva i Milica. Doseljeni su u Srbiju, ne znam koje godine, Naseljeni su bili u selu Sponce, opšina Medveđa. Luka sa braćom, Petrom i Gavrilom poginuli 1914 god, u Bosni protiv austrougarske, sa Srdanom ne znam gde je poginuo. Slava je Sveta Petka, koju i danas slave potomci. Iz plemena Bjelopavlića. Interesujeme Kada su se doselili u Srbiju, , Da li ima potomaka u Danilovgradu od Vuletića. Kasno u Srbiji su se prezvali po Srdanu Srdanović . Volela bih da znam predke, Srdanove i pre njega koji su bili i kako su umrli ili poginuli. Da li je Srdan imao braću i sestre. neko je pisao da iz ove vuletića porodice je bio knez- Mislim Vuleta Vuletić. Hvala unapred.

  Одговори
  • Muzej istorije

   Svakako da ima u Danilovgradu i Podgorici potomaka Vuletića sa Kujave. Tačno je da su Vuletići imali kneza,što je niži čin u odnosu na vojvodu. Vojvode su oko 200 godina bile nasledne iz kuće Đurovića,iz sela Viša(nalazi se prekoputa Kujave na drugoj obali rijeke Zete).

   Одговори
   • Radmila

    Vuletići od kojih potičem su sa Kujave…Danilovgrad. Prađed Srdan, đed Luka, i njegova dva brata Petar i Gavrilo, rođeni su tamo. Kada su dišli u Srbiju, došli su kao dobrovoljci između 1876.god. do 1890 i možda kasnije. Bila bi Vam zahvalna da mi pronađete rodoslov Vuletića sa Kujave, i ime kneza iz porodice Vuletić i njegov rodoslov. Pričali su da je od Vulete, postalo prezime Vuletić. Ako je tačno, onda posle Vulete dalje koji su potomci. Slavili Svetu Petku, koju i danas slave potomci u R.Srbiji. Srdanovi sinovi su znači Luka, Petar i Gavrilo, ćerke Vidosava i Jela(Jelisvka i sl.) Rođeni su svi u Crnoj Gori…Kujavi..Danilovgrda, a doseljeni u R. Srbiju u Gornju Jablanicu, opšina Medveđa, okrug Leskovac i po Srdanu dobili prezime Srdanović.Vuletići su iz plemena Bjelopavlići..Dnk je rađen u C. Gori za Bjelopavliće i on je E1 b.. Zahvaljujem na saradnji i pozdravljam.

    Одговори
 • Sima

  Leka Dukadjin je bio Srbin da ne dodje do kakve zabune kao i Djuradj Kastriot Skenderbeg, to sto ga Albanci svojataju ne mora da znaci da je to istina. To treba razjasniti odma da ne dodje do sirenja dezinformacija.

  Одговори
 • Bora

  Simo, Srbine, jesi li bio u Hilandaru? Svakako nisi. Postoji u Hilandaru Albanski pirg koji je pripadao Djuradj Kastriotu. A Beli Pavle se zvao Pal Bard. Da li je bio Siptar, ili Srbin.

  Одговори
  • Pavle

   Pavle je imao dva brata,Nikolu i Gavrila.Dakle radi se o jasnom srpskom porijeklu. Petar Šobajić opisuje da je od sve braće u Metohiji ostao samo Gavrilo ili Gaša,kako mu je bio nadimak.On se kasnije poturčeni,a zatim i poarbanašio i od njega vode porijeklo čuveno bratstvo Gaši sa Kosova.Petar Šobajić u knjizi Bjelopavlići zapisuje da su mu tu priču potvrdili sve starješine plemena Gaši i da su mu se povjerili da u najskrovitijim djelovima svojih kuća čuvaju ikonu Svete Petke. Inače,Sv.Petka je slava Bjelopavlića.

   Одговори
 • Budo Brajović

  BIJELI PABLE je rodonačelnik Bjelopavlića.Po sačuvanom predanju, prvi pomenio o ovom našem pretku su oko 1300.g.
  Kada je kraljica Jelena prolazila pored Jelenka, Lužani su imali skup.Na njenu molbu da joj neko pokaže put za Onogošt (Nikšić)samo je Pavle to uradio. Lužani joj nijesu pokazali poštovanje.Jelena (supruga kralja Uroša) je vladala i prostorima Zete od 1276-1309.g.Dolazak BP na ove prostore mogao bi se vezati za ovaj period.

  Одговори
 • Snezana Boskovic

  Postovanje svima,

  Kasno se ukljucujem u ovaj forum .
  Imam pitanje u vezi pokojnog oca.
  Njegovo ime je bilo Dusan Djekic. Slavio je Sv.Petku.
  Rodjen je I odrasta u Negotinu od oca Cedomira Djekica I majke Drage.
  On je meni I sestri pricao da je poreklom od Nemanjica ( da je te spise video u nekom manastiru)
  Mi se onda nismo mnogo interesovali ali sad bi volela da znam :
  Da li su Djekici poreklo Bjelopavlici?

  Одговори
 • Budo Brajović

  BJELOPAVLIĆI vode porijeklo od BILELOG PAVLA.Njegovo ime (Pavle) govori da je bio slovenskog porijekla.
  Predanje kaže da je bio čovjek neizmjerne ljepote, (mnoge njegove viteške potomke hroničari su upoređivali sa njegovim likom) i ugleda (teorija o siromašnom slugi Lužana je podvala) Pa , zar se mogao oženiti sa (Vidosavom) kćerkom lužanskog bana Mrdaka da nije bio vrijedan i viđen.
  Zar bi mu kraljica Jelena povjerila jednog popa (na njegov zahtjev kada ju je pratio na putu ka Onogoštu da bi prosvijetlio malo ovaj narod) od koga su Popovići (jedan ogranak).
  Zar bi jedno tako zorno pleme crnogorskih brda dozvolilo sebi da se zove imenom koje mu ne priliči.
  Mnogo toga ima ZAR!
  Dakle, poslije vilikog međusobnog sukoba lužanskog naroda , pogibije i krvoprolića, Pavle uzima za svoju životnu saputnicu Vidosavu i kreće sa njom ka planini da dom svoj traže i grade. Kada su došli do pod planinom, zanoćili su pod jednu visoku stijenu i kad su śeli Pavle je rekao: E, NEKA NAM JE SREĆNO!
  Tako to mjesto – selo dobije naziv SRETNJA.Pavle je tu podigao visoku kulu ( čiji se ostaci i danas naziru).
  Tu u Sretnjoj, potiču korijeni svih Bjelopavlića .
  Danas, njegovi potomci obnavljaju njegovu kuću, koja će učiti mlade generacije da ne zaborave svoje bjelopavlićko ime.

  Одговори
  • Danilovgrad

   Kako se ovaj Budo Brajović plaši da kaže da je Pavle bio srpskog porijekla,pa kaže slovenskog.Da nije bio Hrvat,Slovenac,Makedonac ili možda Čeh. Gospodine Brajoviću,opustite se malo,budite iskreni prema sebi i svojim osjećanjima i ako ste pravi Bjelopavlić ne plašite se istine.Bjelopavlići su se počeli pridruživati Crnoj Gori tek poslije bitaka na Martinićima i Krusima.Do tada su bili samostalno vojvodstvo sa jasnom srpskom sviješću.

   Одговори
 • Dragutin Brajovic

  Postovani Clanovi. Zasto je vazno naglasavat srbin za sve sto je Crnogorsko. Bitka na martinicima je mnogo ranije bila od pobune protiv dahija . Pa se 1796 ne racuna pocetkom prvog srpskog ustanka.da ne govorim o drugim bitkama u cg koje su vodnene na ovim prostorim u cilju ustanka protiv ropstva uz podrsku velike rusije.
  Pozdrav za sve bjelopavlice .

  Одговори
  • Pavle

   Gospodine Brajoviću, morate elementarno znati da su Bjelopavlići ustvari Brđani,srpskog porijekla i da izvorno nijesu bili Crnogorci. Tek mnogo kasnije,tačnije poslije bitke na Martinićima, počelo je stvaranje uslova za ujedinjenjenje Bjelopavlića sa Crnogorcima i stvaranje prvih elemenata buduće državne infrastrukture.U bici na Martinićima učestvovala je bjelopavlićka,piperska i crnogorska vojska,koju je predvodio Sveti Petar. U kasnijem periodu bila je jasna tenzija između Bjelopavlića i Petrovića,koja je dovodila do sukoba i finalno do ubistva knjaza Danila od strane Todora Kadića.

   Одговори
   • Sretnja

    Kako je nepovezan ovaj Dragutin Brajović,a uz to malog znanja! Plus indoktriniran!

    Одговори
    • Небојша Бабић

     Слажем се, Сретња. А уз то и слабог правописног знања.

     Тако, етноним „Србин“ пише малим почетним словом, а придев „црногорско“ великим. Док, опет, касније придев „српског“ малим. Прво ми паде на памет да то није случајно, али после видех и скраћеницу „ЦГ“ малим словима, а и назив државе Русије, као и племенски назив „Бјелопавлићи“. Коначно, и „Први српски устанак“ малим почетним словом, а знамо да историјски догађаји који су познати по свом називу увек имају велико почетно слово (Други светски рат, Велика сеоба народа, итд).

     Такође, ни историјско знање му није баш јако. Сигурно није чуо за све битке које су Срби из Србије водили против турске окупације далеко пре битке на Мартинићима – Устанак под вођством Теодора Вршачког 1594, борба са хабсбуршком војском крајем 17. века, учешће у свим ратовима Хабсбурга против Турака у 18. веку, шајкаши, народна милиција у прве четири деценије 18. века, фрајкори, Кочина крајина, итд, итд. То је, рекао бих, оно танко познавање историје на нивоу: после Косовског боја, до Карађорђа = ропство без роптања.

     Овим наводима не желим да умањим доприносе племена Бјелопавлића и њихову непрекидну борбу за слободу, напротив, сматрам да су они у прошлости једно од најбунтовнијих брђанских племена, непомирљиви са османском окупацијом.

     О индоктринацији не бих овом приликом. Свако има право да се сматра чиме год хоће. Ако он мисли да је Црногорац, то је његово право. Верујем да има далеко више Бјелопавлића свесних ко су и што су. Да не причам да њихови преци тек нису имали никакву двојбу. Сетите се само писма бјелопавлићких капетана Омер-паши Латасу из 1852. године, где, између осталог, кажу: „свијету је познато да је та царевина свакоме с ким је била зло учинила, а особито нама Србима које сте скоро већ и уништили“…

     Шта даље рећи, они сами су, средином 19. века, у једној реченици све рекли .

     Одговори
 • Pavle Mrdak

  Ban Lužanin Mrdak nije imao mušku djecu zbog toga ga je nasledio zet Bijeli Pavle od koga su nastali svi bjelopavlići i samim tim nestalo pleme Lužani

  Одговори
 • Pavle Mrdak

  O tome je pisao Vuk Karadžić

  Одговори
 • Nepoznat

  Pozdrav, postoji li prezime Stanisavljević u Bjelopavlićima ?

  Одговори
 • Banković

  Pozdrav svima od porodice Banković.
  Kako sam krenuo u bilo kakvo istrazivanje porekla prezimena, naisao sam na tekst.
  “ Banković – Ivane i Lozna (Bijelo polje) iz Bjelopavlića , odseljeni polovinom 18veka u okolinu Kragujevca“
  Prvi ovde sahranjeni Banković je Sava, 1878.godina, sto na neki nacin podrzava gore navedeno.
  Zato molim sve ljude dobre volje, koji imaju vremena i bilo kojih informacija da ih podele sa mnom bio bih beskrajno zahvalan.

  Одговори
 • Зоран Вујадиновић

  Драги моји Бјелопавлићи,
  Ја сам од Вујадиновића из Подвраћа. Урадио сам Big Y DNA тест који је потврдио предања да је моје братство од Бјелопавлића, грана Бубића. Још један потомак Бјелопавлића је урадио исти тест, Томашевић из гране Митровића. Ја сам направио анализу ова два резултата користећи STR и SNP секвенце која је показала да смо удаљени 22 генерације, и да је наш заједнички предак рођен између 1300 до 1350 године. Ја имам цијели родослов свог братстава, који је правио брат мог ђед Радован. Тај родослов сам упоредио са доступним родословима Велашевића и Брајовића. Сва три родослова имају исте немањићке коријене, гдје бјелопавлићи потичу од Душановог брата Симеона. Симеон је има синове Јована Дуку и Стефана. Јован Дука је имао синове Константина, Михајла и Димитрија. Ову грану Немњића србска исторографија сматра више грчком него србском, јер су столовали у Трикали(Тесалија). Прем Марву Орбинију Симеон је убијен, као што је убијен и Урош нејаки. Симеоновог сина Јована Дуку су Орбинију оженили ћерком Радослава Хлапена а потом га је Хлапен ослијепи. Радослав Хлапен је имао још једну ћерку која је била удата за Марка Мрњавчевића. По Орбинију Стефан Симеонов је погинуо у борби са Турцима крајм XIV вијека. Званичма сррбска историографија игнорише ове податке од Орбинија о Симеонз и синовима, мада их радо користи када анализира судбину Уроша Нејаког. Да напоменем да је Симеон рођен 1326 године, а Јован Дука 1350.
  О Дукађинцима… Шиштари твре да су Дукађинци од неког заосталог норманског витеза који се звао Јован или Ђин, коме су дали титулу војводе dux, дука Ђин, па је тако настао Дукађин. Али ако погледамо да имамо Јована Дуку, врло је вјероватно да је Јован Дука први Дукађин. О тој фамилиј Дукађини постоји доста забиљежених докумената у Млетаћким архивама. Породично стабло Дукађина је је забиљежио и Charles Du Fresne Du Cange. У његовом документу каже да на основу свједочења самог Скендербега, Дукађини су грчог порјекла. Горе смо показали да се та грана и представљала више као грчка.
  Још један битан детаљ. Шобајић у својим легендама пише о раним данима Бјелог Павла и помоћи коју је добио од Јелене Анжујске. Овај податак није тачан јер је Јелена умрла 1314 године. Много вјероватније је да је то Јелена Балшић, жена Ђурађа II, a ћерка Лазар и Милице Хребељановић,и унука Вратка Немањића. Значи да је помоћ могла доћи од Балшића по родбинско линији.
  Да се вратим на предање, Бјелопавлићи имају двије гране Шћепанову и Дмитрову. Шћепан је вјероватно Стефан, а Дмитар Димитрије. Знамо да је Стефан је стриц Димитиријев. У Шћепаовој грани која је мања, налазимо Бубу. По млетачким документима Павле Дукађинац је доби нека четир села у власништво. Једно од њих се зове Буба, и налаазило се у области Пуке.
  Иначе ове двије гране су добро документоване у турски м дефтерима из 1477 годин и 1485 године, Грана Бубића је у Доњој Зети, а Дмитровићи су у Горњој. Било би . пожељно да се више Бјелопавлића пријави овдје и да свој допринос.

  Одговори
 • Dragica Vukalovic

  My father who is currently 95 years of age is from the Vukalovic clan from Bogojevic Selo, Zubce near Trebinje in Hercegovina. His mother is from the Vucurevic clan also from Bogojevic Selo. According to what I have read recently about my heritage, both sides of my father’s ancestry come from the Bjelopavlici.
  I am interested in getting his DNA tested to contribute to the Bjelopavlici genealogical database.
  Could someone please let me know where to order the DNA kit that would contribute to this genetic research.

  Одговори
 • Daniela Danner

  Balkan je uvek bila prelazni put, gde su ljudi dosli i otisli, mesali i ziveli zajedno. Isto ko kolac. Kada przis kolac upotrebljavas brasno, secer, mleko, jaje i tako dalje. Kolac nije samo brasno, niti samo mleko ili jaje ili secer…Kolac je kolac zato je mesano…zato je ljepo…Balkanski zemalji su ljepi zato sto su mesani, mesavina kultura. Ne postoji jedan cist etnicki narod na svetu, po gotovo na balkanu gde su svi prosli i gazili. Jedini nacin da saznajemo svoj etnicki miks je geneticki test. I to svi za sebe. Nije vazno da li su Bjelopavlici ovaj ili onaj etnicki grup, vazno je dali nasi potomci dolaze odatle. Meni vise interesuje kako su ziveli. Nije verovatno bilo lako. pozdrav i postovanje svima.

  Одговори
 • Трагам

  Да ли би неко могао нешто да напише о презимену Бјелопавлић, којој грани племена Бјелопавлић припадају, из ког су места у Црној Гори, има ли података и где о њиховом досељавању у Србију? Захваљујем се свима који буду имали неку информацију.

  Одговори
 • Данило

  Колики је проценат Лужанског елемента у Бјелопавлићима, Шобајић сматра да је то 1/4 племена, а да су Калезићи најбројније и најпознатије Лужанског браство.Код Бјелопавлића је увијек било видљиво присуство другачијег фенотипа и физиономије одређеног дијела становништва а то се сигурно десило мијешањем са Лужанима.Пјевач Зоран Калезић је типични представник те лужанске физономије, која подсећа на алпску или балтид расу!

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top