Poreklo prezimena Kraljević

7. decembar 2013.

komentara: 4

[toggle title=”TESTIRANI KRALJEVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Kraljević

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Mokro, Široki Brijeg, Bosna i Hercegovina

Krsna slava: katolik

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Vojislav Ananić

    KRALJEVIĆ (p.k). Kraljevići (p). u Cicini (Šuma trebinjska). “Vrlo su staro koljeno.” Od njih potiču Kraljevići u Sarajevu, Trebinju i Nevadi u Bobanima. Slave Šćepandan, a prislužuju Zadušnice. Kao i ostale porodice iz Cicine, Kraljevići su sahranjivani na groblju u Petrovićima, a od kada je sagrađena crkva u Đedićima, “počeli su se tamo kopati” (75:1185.1186). Kraljevići (k) su razgranat rod u zapadnoj Hercegovini. Posebno su brojni u naseljima opštine Široki Brijeg, Uzarićima, Knešpolju, Dobiču, Bliznom Kuku, Dubokom Mokrom, Podvraniću, Pribinovićima, Kočerinu, Privalju, Trnu i Zavozniku. Bilo ih je i u Biogracima i Cerigaju. Na ovom području spominju se “prvi put” u Mokropolju (danas Duboko Mokro) 1743. godine (189:37,80). Prema Dedijeru, Kraljevići su u Mokro doselili “prije 450 godina” iz Imotskog. Tamo su se zvali Andrići i slavili su Đurđevdan. Iz Mokrog su “prije 250 godina” doselili u Fribinoviće (59:348). Petrić kaže da “nije poznalo dalje porijeklo Kraljevića, te da ne znamo u kojoj mjeri je vjerodostojno predanje koje je za njih zabilježeno kod Dedijera” (80). Na pođručju opštine Ljubuški Kraljevića ima u Grabu, Crvenom Grmu i Vašarovićima (59:300.305). Ima ih u Aladinićima (Stolac) i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Radovan

    KRALJEVIĆI, u Crnu Goru, Kotor-Grbalj, selo Glavatičići. Slave Mitrovdan.

    Najverovatnije je haplotip Q2-L245 od Bratonožića. Po zapisanim predanjima Benovići su poreklom iz Hercegovine, od Balevića iz Bratonožića. Samim tim po dosadašnjim testiranjima Bratonožića zaključujem da su u pitanju nekadašnji aškaneski jevreji koji su prešli na hrišćanstvo. Tj. narodu Jaudije koji se pominje u zapisana predanja brdskih plemena.

    Balovići od kojih potiču Kraljevići su delom poturčeni, delom su prihvatili rimokatoličku tradiciju i naselili se u Perast gde taj rod ima nekoliko svešenika i učenih ljudi, tipa Andriju Balovića kao rimokatoličkog sveštenika i teologa u Kotoru tokom 18. vijeka. Ali Kraljevići u Glavatičiće, potiču od Balovića koji su bili Pravoslavni.

    Postoji više istorijskih radova, ali verujem da je rad dr. Rastislava Petrovića objavljen u istok 2001 godine. Najbolji primer gde JE citirajući Ruske arhive i istoričare, našao podatak da je Lažni Car Šćepan Mali koji se u Cetinju zacario od 1767 do 1773 godine. Tako što je došavši iz Rusije prevario narod da je Ruski car u egzilu. Bio Jovan Stefanov Balović koji je od istih Balovića od kojih potiču Benovići u Glavatičiće. Jovan je bio austrougarski vojnik i obaveštajac iz Hercegovine, koji je otišao iz Bratonožića u Sarajevo gde se i školovao kao veliki prijatelj arhiepiskopa Umilinkovića. Nakon čega odlazi u Temišvar i Haleu gde je 1752. godine objavio svoju akademsku diserrtaciju, čiji se jedini primerak nalazi u nacionalnoj bliblioteci u Beču arhiviran pod rednim brojem 133207-B. I tako dalje, njegova biografija je zanimljiva.

    Za pravoslavne Kraljeviće, je prvo upamćeno prezime Balevići, pa nakon toga je prezime promenjeno u Benovići, pa Kraljevići, pa Benovići pa opet Kraljevići i to svaki put na nivo celog roda u selo Glavatičići. Prvi put, Kraljevići su promenili prezime iz Benović u Kraljević pre izganstva bivšeg kralja Nikole Petrovića. Nakon toga su ponovo vratili staro prezime Benović nakon izganstva kralja Nikole. Razlog promene prezimena je sukob unutar bratstva ili možda zbog izbegavanja osvete zbor srodnosti sa Đurom Kraljevićem koji nije promenio prezime ali je iz Grblja migrirao u Francuski Marsej kao i drugi grbljani i crnogorci koji su zbog bliskosti Kralju Nikoli otišli u egzil. Pa i 1917 godine, potpisali neodobravanje Krfske deklaracije o ujedinjenju Jugoslavije. Nakon toga su Benovići oko 1920 godine. opet promenili prezime u Kraljević.

    Grananje roda Kraljevića iz Glavatičića je širom Jugoslavije. Ima ih u Rijeci u Hrvatskoj, u Crnoj Gori ih ima u Podgorici, Herceg Novom, Tivtu, Kotoru, Budvi. U Srbiji se naseljavaju u Kraljevo, Beograd kao i druge gradove. U Francuskoj se odseljava deo Kraljevića.

    izvor za tekst je lokalno predanje, takođe ću ga potvrditi na internetu dostupnim podatcima.
    1. poreklo Benovića od Balovića, https://dokumen.site/download/121284366-117935664-prezimena-u-crnoj-gori-a5b39f005446c8
    2. Istorijski tekst o Baloviću koji se zacario u CG i vladao 6-7 godina dok ga nisu ubili zbog prevare, https://www.sedmica.me/scepan-mali-je-jovandfbhdfh-balevic/
    3. Isečak iz glasa Crnogoraca koji govori o Grbaljanima koji nisu priznali Krfsku deklaraciju, http://www.grbalj.org/6.html

    • komentar u cilju ispravke

      Ispravite ovaj komentar nije tačan onda kada se prezime Balević naziva i Balović. A takođe nije tačan u navodu o broju puta kada se prezime mijenjalo. Lokalno po predanju, ja to nisam tako čuo. Trebao bi neki dokaz ipak da se postavi…

      Naime današnji Kraljevići u Kotoru-Glavatičiće, jesu samo 3 puta mijenjali prezime i tu jeste korisan postavljeni link elektronske knjige Milke Ilić Đurović koja je objavila zbirku porijekla prezimena u Crnoj Gori. Ona je dobar akademik… No, prvo prezime Kraljevića u Boku koje se pamti je bilo da dolaze kao Balević u okolinu Risna-Kumbora. Pa nakon 1780 godine se mijenja u Benović zbog krvne osvete čiji razlozi ostaju tajna. Vjerovatno je razlog Jovan Stefan Balević koji je prevario cijelu Crnu Goru i bavio se nekim političkim mahinacijama. Ali tada se Balevići iz Kotora doseljavaju u selo Glavatičiće.

      Kada su početkom 20 vijeka htjeli da vrate prezime Balević iz Benović, to je bilo nakon 150 godina sakrivanja od krvne osvete pod prezimenom Benović. Ali dobili su tada prezime Kraljević što zbunjuje možda ispada da kao nisu vratili prezime. Ali prezime Kraljević na Srpskom jeziku, ima isto značenje kao i Balević na semitskom ili turskom, jer Balević označava Kraljeviće ili Gospodareviće. Inače je Baal pored kraljevske ili gospodarske titule, takođe bio i bog Hanajaca, u Pravoslavlju predstavlja kneza Demona-jedno ime za Satanu. Tako da je etimologija prezimena zapravo jedan religijski akcenat koji je standardan za Osmansku i post-osmansku Crnu Goru gdje se tako označavalo ne-hrišćansko porijeklo blisko ne-hrišćanskim jevrejima ili baš možda nekim hanancima, sirijcima…

  3. Rade

    Poštovani,
    Da kažem par riječi,o grani Balevića koja nema krvnu vezu sa Bratonožićima.
    Mislim na Baleviće-Kraljeviće iz Kotora koji vjerovatno i nose DNK drugačiji od Bratonožića.
    Jedan testirani Balević iz Inđije je nosilac ove grupe i mislim da je starinom iz Oraha kod Andrijevice ili možda Kralja Kolašinskih jer oni slave sv.Nikolu.
    Moje je mišljenje da Balevići- Kraljevići pripadaju DNK grupi I2 i da su im najbliži srodnici Šolovrnje od kojih su danas Popovići,Domazetovići iz Nikšića i Rubeźići iz Boana Uskoci.
    Jer tako kaže DNK,potomci sadašnji su im Kraljevići u Oputnoj Rudini i sad u Nikšiću Rakojevići,Vulaši, Đikanovići,Popovići-Źivkovići i Nikolići starinom Miculovići.
    Jovan Balević odnosno ‘Lažni car Šćepan’ ne može biti taj mladić koji se pojavio u Lapčiće a kasnije i na Cetinje zbog godina,takođe ni njegov sin jedinac koji je umro u Rusiju.
    Ali da je rodom iz ove veoma rodne i znamenite grane ovih gore pomenutih Brastvenika koji potiĉu od kralja Radoslava Vojislavljevića (sahranjen 1084.god. u Trebinje) Radoslavića i njegovih potomaka kralja Grubeže i
    kralja Gradinje veoma moguće.
    Jovan Balević je bio obrazovan,i radio je u Novom Sadu kod senatora (9 godina) i jednog od osnivača grada Novog Sada LAZARA Rubežića ka o pisar,,..,da li su bili kumovi ili rođaci sigurno je neka veza bila u pitanju jaka i veoma jaka između njih dvojice.
    A ja tu vezu vidim i preko sliĉne zajedniĉke seobe u Imotsko potom u Ogulinu pa onda u Slavoniju i Bačku ova dva brastva.
    Za Lazara je kod Marije Terezije intervenisao Ruski Konzul da mu Austrijanci omoguće spajanje porodice,a zna se da su njih dvojica zajedno posle posjete carice u Beĉu i neuspjelih zahtjeva i molbi morali pobjeći 1758.god.u Rusiju,bez porodice.Lazar je bio član sinoda Karlovačke mitropolije ispred graďanstva i pomagao je njen rad.
    O njima je pisao i Vasa Stajić (presjednik matice Srpska) u Novim Sadu dosta tačno i on tamo pominje i veleposjednika Mihajila Čarnojevića (Crnojevića) iz Zaranda (sad je to kod Aradeca u Mađarskoj) kao brata Lazara Rubešića.
    Svako dobro za Kraljeviće- Baljeviće!