Порекло презимена Краљевић

7. децембар 2013.

коментара: 3

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ КРАЉЕВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Краљевић

Хаплогрупа: I2a

Порекло: Мокро, Широки Бријег, Босна и Херцеговина

Крсна слава: католик

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Војислав Ананић

    КРАЉЕВИЋ (п.к). Краљевићи (п). у Цицини (Шума требињска). “Врло су старо кољено.” Од њих потичу Краљевићи у Сарајеву, Требињу и Невади у Бобанима. Славе Шћепандан, а прислужују Задушнице. Као и остале породице из Цицине, Краљевићи су сахрањивани на гробљу у Петровићима, а од када је саграђена црква у Ђедићима, “почели су се тамо копати” (75:1185.1186). Краљевићи (к) су разгранат род у западној Херцеговини. Посебно су бројни у насељима општине Широки Бријег, Узарићима, Кнешпољу, Добичу, Близном Куку, Дубоком Мокром, Подвранићу, Прибиновићима, Кочерину, Приваљу, Трну и Завознику. Било их је и у Биограцима и Церигају. На овом подручју спомињу се “први пут” у Мокропољу (данас Дубоко Мокро) 1743. године (189:37,80). Према Дедијеру, Краљевићи су у Мокро доселили “прије 450 година” из Имотског. Тамо су се звали Андрићи и славили су Ђурђевдан. Из Мокрог су “прије 250 година” доселили у Фрибиновиће (59:348). Петрић каже да “није познало даље поријекло Краљевића, те да не знамо у којој мјери је вјеродостојно предање које је за њих забиљежено код Дедијера” (80). На пођручју општине Љубушки Краљевића има у Грабу, Црвеном Грму и Вашаровићима (59:300.305). Има их у Аладинићима (Столац) и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Радован

    КРАЉЕВИЋИ, у Црну Гору, Котор-Грбаљ, село Главатичићи. Славе Митровдан.

    Највероватније је хаплотип Q2-L245 од Братоножића. По записаним предањима Беновићи су пореклом из Херцеговине, од Балевића из Братоножића. Самим тим по досадашњим тестирањима Братоножића закључујем да су у питању некадашњи ашканески јевреји који су прешли на хришћанство. Тј. народу Јаудије који се помиње у записана предања брдских племена.

    Баловићи од којих потичу Краљевићи су делом потурчени, делом су прихватили римокатоличку традицију и населили се у Пераст где тај род има неколико свешеника и учених људи, типа Андрију Баловића као римокатоличког свештеника и теолога у Котору током 18. вијека. Али Краљевићи у Главатичиће, потичу од Баловића који су били Православни.

    Постоји више историјских радова, али верујем да је рад др. Растислава Петровића објављен у исток 2001 године. Најбољи пример где ЈЕ цитирајући Руске архиве и историчаре, нашао податак да је Лажни Цар Шћепан Мали који се у Цетињу зацарио од 1767 до 1773 године. Тако што је дошавши из Русије преварио народ да је Руски цар у егзилу. Био Јован Стефанов Баловић који је од истих Баловића од којих потичу Беновићи у Главатичиће. Јован је био аустроугарски војник и обавештајац из Херцеговине, који је отишао из Братоножића у Сарајево где се и школовао као велики пријатељ архиепископа Умилинковића. Након чега одлази у Темишвар и Халеу где је 1752. године објавио своју академску дисерртацију, чији се једини примерак налази у националној блиблиотеци у Бечу архивиран под редним бројем 133207-Б. И тако даље, његова биографија је занимљива.

    За православне Краљевиће, је прво упамћено презиме Балевићи, па након тога је презиме промењено у Беновићи, па Краљевићи, па Беновићи па опет Краљевићи и то сваки пут на ниво целог рода у село Главатичићи. Први пут, Краљевићи су променили презиме из Беновић у Краљевић пре изганства бившег краља Николе Петровића. Након тога су поново вратили старо презиме Беновић након изганства краља Николе. Разлог промене презимена је сукоб унутар братства или можда због избегавања освете збор сродности са Ђуром Краљевићем који није променио презиме али је из Грбља мигрирао у Француски Марсеј као и други грбљани и црногорци који су због блискости Краљу Николи отишли у егзил. Па и 1917 године, потписали неодобравање Крфске декларације о уједињењу Југославије. Након тога су Беновићи око 1920 године. опет променили презиме у Краљевић.

    Гранање рода Краљевића из Главатичића је широм Југославије. Има их у Ријеци у Хрватској, у Црној Гори их има у Подгорици, Херцег Новом, Тивту, Котору, Будви. У Србији се насељавају у Краљево, Београд као и друге градове. У Француској се одсељава део Краљевића.

    извор за текст је локално предање, такође ћу га потврдити на интернету доступним податцима.
    1. порекло Беновића од Баловића, https://dokumen.site/download/121284366-117935664-prezimena-u-crnoj-gori-a5b39f005446c8
    2. Историјски текст о Баловићу који се зацарио у ЦГ и владао 6-7 година док га нису убили због преваре, https://www.sedmica.me/scepan-mali-je-jovandfbhdfh-balevic/
    3. Исечак из гласа Црногораца који говори о Грбаљанима који нису признали Крфску декларацију, http://www.grbalj.org/6.html

    • komentar u cilju ispravke

      Ispravite ovaj komentar nije tačan onda kada se prezime Balević naziva i Balović. A takođe nije tačan u navodu o broju puta kada se prezime mijenjalo. Lokalno po predanju, ja to nisam tako čuo. Trebao bi neki dokaz ipak da se postavi…

      Naime današnji Kraljevići u Kotoru-Glavatičiće, jesu samo 3 puta mijenjali prezime i tu jeste korisan postavljeni link elektronske knjige Milke Ilić Đurović koja je objavila zbirku porijekla prezimena u Crnoj Gori. Ona je dobar akademik… No, prvo prezime Kraljevića u Boku koje se pamti je bilo da dolaze kao Balević u okolinu Risna-Kumbora. Pa nakon 1780 godine se mijenja u Benović zbog krvne osvete čiji razlozi ostaju tajna. Vjerovatno je razlog Jovan Stefan Balević koji je prevario cijelu Crnu Goru i bavio se nekim političkim mahinacijama. Ali tada se Balevići iz Kotora doseljavaju u selo Glavatičiće.

      Kada su početkom 20 vijeka htjeli da vrate prezime Balević iz Benović, to je bilo nakon 150 godina sakrivanja od krvne osvete pod prezimenom Benović. Ali dobili su tada prezime Kraljević što zbunjuje možda ispada da kao nisu vratili prezime. Ali prezime Kraljević na Srpskom jeziku, ima isto značenje kao i Balević na semitskom ili turskom, jer Balević označava Kraljeviće ili Gospodareviće. Inače je Baal pored kraljevske ili gospodarske titule, takođe bio i bog Hanajaca, u Pravoslavlju predstavlja kneza Demona-jedno ime za Satanu. Tako da je etimologija prezimena zapravo jedan religijski akcenat koji je standardan za Osmansku i post-osmansku Crnu Goru gdje se tako označavalo ne-hrišćansko porijeklo blisko ne-hrišćanskim jevrejima ili baš možda nekim hanancima, sirijcima…