Poreklo prezimena Šunduković

4. decembar 2013.

komentara: 11

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (11)

Odgovorite

11 komentara

  1. Verujem da je prezime Šunduković nastalo od reči ŠUNDATI, sa značenjem “govoriti kroz nos, (h)unjkati”. Osoba sa takvom govornom manom mogla bi biti posprdno nazvana “šunduk”, odakle bi njegovi potomci dobili nadimak Šundukovići, koje se docnije pretvorilo u prezime. (Pored Planinarskog doma na Zmajevcu, u Fruškoj gori, nalazila se spomen-bista nekog partizanskog borca Šundukovića; da li se i danas tamo nalazi – nije mi poznato).
    Reči “šunduk” srodna je i reč “šundek”, u okolini Pljevalja i Mojovca poznata i kao prezime. Istoga je značenja i prezime Šundeka (u Sremu)..
    To što će se reći da je porodica Šundek ogranak Šundića (kojih ima u Manastiru Morači, Piperima, Zeti, Raškoj, Podgorici…) ništa ne menja na stvari, jer bi to prezime (Šundić) moralo nastati po nekoj ženi koja je
    (h)unjkala, sa nadimkom Šunda.

    • Sava Šunduković

      hvala za ove sugestije, pokušaću ukratko da objasnim šta znam o svom prezimenu, pa se nadam da mi možete pomoći, da pronađem još neke podatke

  2. Sava Šunduković

    kao što sam već pisao na portalu, več duže vreme tražim nešto o istoriji prezimena Šunduković, prezime je karakteristično samo za mesto Irig, koje se nalazi u Sremu, u crkvenim knjigama sam pronašao da su Šundukovići bili i Irigu i 1837 li za dalje nemam podatke a nemam ni gde da tražim, postoji ovo prezime u Hrvatskoj ali su se oni odselili tamo iz Iriga negde posle drugog svetskog rata. Bio bih zahvalan svakom ako bi mogao da mi pomogne oko informacija

  3. Sava Šunduković

    inače porodica Šunduković slavi Sv. Nikolu, a u Irigu je nekad bilo 7-8 porodičnih kuća, tj porodica sa ovim prezimenom, sada se to svelo na 3 kuće, a jedino je kuća mojih roditelja tj moja kuća sa muškim naslednicima, tako da nas ima jako malo. Takođe sam gotovo siguran da se nigde u Srbiji ne spominje ovo prezime, bista narodnog heroja postoji još uvek na Fruskoj gori, a jedna ulica u Irigu nosi njegovo ime

  4. goran

    ja sam Goran Šunduković, sin Branka(1934-2002), a unuk Milanov(1898-1996).
    Živim u Puli.
    Po pričama moga dede Milana, njegov otac se zvao Gavro, a najstariji poznati rod (vjerojatno Gavrin deda) je Stevan Šunduković. Milan je imao porodično stablo no nakon smrti baba ga je bacila. Sječam se da je ispod Stevana Šundukoviča pisalo Arsenije černojević (patrijarh Pečke patrijaršije) on je poveo srbe pred navalom turaka posle kosovske bitke. Pročitao sam trilogiju “Seobe” Miloša Crnjanskog i puno toga mi je jasnije.
    Jedan ispravak, deda i njegove dvije sestre su doselili u Hrvatsku (tada Austrougarsku) puno prije II. svjetskog rata. Zivjeli su u Sl. Brodu.
    Inaće imam sina Stefan Šunduković koji je jedini u RH koji može produžiti život prezimena Šunduković

  5. danko šunduković

    05.04.2015.porjeklo porodice šunduković
    Prema napisu o porjeklu porodice Šunduković,Goran Šunduković iz Pule se sjeća da je vidio porodično stablo koje je izradio njegov djed Milan Šunduković(1898-1988).

  6. 05.04.2015.porjeklo porodice šunduković
    Prema napisu o porjeklu porodice Šunduković,Goran Šunduković iz Pule se sjeća da je vidio porodično stablo koje je izradio njegov djed Milan Šunduković(1898-1988).
    Milanov otac je bio Gavro Šunduković(1866-1936) koji je moj djed po majci Ljubici Šunduković(1901-1990).
    Goran se sjeća da je ispod imena moga šukundjeda ili čukundjeda Stevana Šundukovića (rođenim oko 1800.g.)pisalo Arsenije Černojević patrijarh pečke patrijašije.Stevanov sin je bio Mihajlo Šunduković(rođen oko 1839.g.)moj pradjed,i Gavrin otac.Arsenije Černojević je 1690.god.poveo narod na sjever prema prema Posavini i Srijemu preko Save i Dunava zbog tlačenja,nametanja visokih poreza i terora od strane Turaka.Ova Prva velika seoba naroda se dogodila tristo godina nakon Kosovske bitke 1389.g.kada je ovaj cijeli prostor došao pod Tursku upravu.Narod je tada bio pravoslavne i grčko-istočne vjere i nešto manje drugih vjeroispovjesti.Vjerojatno je i zbog toga nastala četvrt u Irigu grčka mala.Naši predci su vjerojatno živjeli prije pod prezimenom Šundića iz Zete,Raške ili Podgorice.Bavili su se zanatima i trgovinom.