Порекло презимена Шундуковић

4. децембар 2013.

коментара: 11

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

  1. Верујем да је презиме Шундуковић настало од речи ШУНДАТИ, са значењем “говорити кроз нос, (х)уњкати”. Особа са таквом говорном маном могла би бити поспрдно названа “шундук”, одакле би његови потомци добили надимак Шундуковићи, које се доцније претворило у презиме. (Поред Планинарског дома на Змајевцу, у Фрушкој гори, налазила се спомен-биста неког партизанског борца Шундуковића; да ли се и данас тамо налази – није ми познато).
    Речи “шундук” сродна је и реч “шундек”, у околини Пљеваља и Мојовца позната и као презиме. Истога је значења и презиме Шундека (у Срему)..
    То што ће се рећи да је породица Шундек огранак Шундића (којих има у Манастиру Морачи, Пиперима, Зети, Рашкој, Подгорици…) ништа не мења на ствари, јер би то презиме (Шундић) морало настати по некој жени која је
    (х)уњкала, са надимком Шунда.

    • Sava Šunduković

      хвала за ове сугестије, покушаћу укратко да објасним шта знам о свом презимену, па се надам да ми можете помоћи, да пронађем још неке податке

  2. Sava Šunduković

    као што сам већ писао на порталу, веч дуже време тражим нешто о историји презимена Шундуковић, презиме је карактеристично само за место Ириг, које се налази у Срему, у црквеним књигама сам пронашао да су Шундуковићи били и Иригу и 1837 ли за даље немам податке а немам ни где да тражим, постоји ово презиме у Хрватској али су се они одселили тамо из Ирига негде после другог светског рата. Био бих захвалан сваком ако би могао да ми помогне око информација

  3. Sava Šunduković

    иначе породица Шундуковић слави Св. Николу, а у Иригу је некад било 7-8 породичних кућа, тј породица са овим презименом, сада се то свело на 3 куће, а једино је кућа мојих родитеља тј моја кућа са мушким наследницима, тако да нас има јако мало. Такође сам готово сигуран да се нигде у Србији не спомиње ово презиме, биста народног хероја постоји још увек на Фруској гори, а једна улица у Иригу носи његово име

  4. goran

    ja sam Goran Šunduković, sin Branka(1934-2002), a unuk Milanov(1898-1996).
    Živim u Puli.
    Po pričama moga dede Milana, njegov otac se zvao Gavro, a najstariji poznati rod (vjerojatno Gavrin deda) je Stevan Šunduković. Milan je imao porodično stablo no nakon smrti baba ga je bacila. Sječam se da je ispod Stevana Šundukoviča pisalo Arsenije černojević (patrijarh Pečke patrijaršije) on je poveo srbe pred navalom turaka posle kosovske bitke. Pročitao sam trilogiju “Seobe” Miloša Crnjanskog i puno toga mi je jasnije.
    Jedan ispravak, deda i njegove dvije sestre su doselili u Hrvatsku (tada Austrougarsku) puno prije II. svjetskog rata. Zivjeli su u Sl. Brodu.
    Inaće imam sina Stefan Šunduković koji je jedini u RH koji može produžiti život prezimena Šunduković

  5. danko šunduković

    05.04.2015.porjeklo porodice šunduković
    Prema napisu o porjeklu porodice Šunduković,Goran Šunduković iz Pule se sjeća da je vidio porodično stablo koje je izradio njegov djed Milan Šunduković(1898-1988).

  6. 05.04.2015.porjeklo porodice šunduković
    Prema napisu o porjeklu porodice Šunduković,Goran Šunduković iz Pule se sjeća da je vidio porodično stablo koje je izradio njegov djed Milan Šunduković(1898-1988).
    Milanov otac je bio Gavro Šunduković(1866-1936) koji je moj djed po majci Ljubici Šunduković(1901-1990).
    Goran se sjeća da je ispod imena moga šukundjeda ili čukundjeda Stevana Šundukovića (rođenim oko 1800.g.)pisalo Arsenije Černojević patrijarh pečke patrijašije.Stevanov sin je bio Mihajlo Šunduković(rođen oko 1839.g.)moj pradjed,i Gavrin otac.Arsenije Černojević je 1690.god.poveo narod na sjever prema prema Posavini i Srijemu preko Save i Dunava zbog tlačenja,nametanja visokih poreza i terora od strane Turaka.Ova Prva velika seoba naroda se dogodila tristo godina nakon Kosovske bitke 1389.g.kada je ovaj cijeli prostor došao pod Tursku upravu.Narod je tada bio pravoslavne i grčko-istočne vjere i nešto manje drugih vjeroispovjesti.Vjerojatno je i zbog toga nastala četvrt u Irigu grčka mala.Naši predci su vjerojatno živjeli prije pod prezimenom Šundića iz Zete,Raške ili Podgorice.Bavili su se zanatima i trgovinom.