Poreklo prezimena, selo Bukorovac (Pivara, Kragujevac)

28. oktobar 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Bukorovac, gradska opština Pivara – grad Kragujevac. Prema knjizi „Etnološka građa o Šumadincima“ akademika Jovana Erdeljanovića, prvo posthumno izdanje 1948. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Bukorovac je u predelu Belici, istočno od Kragujevca, a ispod razvođa Osanice i Lepenice. Ono je oko gornjeg toka rečice Osanice, sa obe njene strane kod okuke koju ona pravi. Kuće su gotovo sve u dolini, po dnu i po stranama. One su srednje rasute. Selo se deli na mahale: Gornja Mala je do Mamutovca, Kurilovo je srednja mahala i Donja Mala je u rečici Osanici.

Zemlje i šume.

Mamutovac je na „muši“ (granici) prema Donjoj Sabanti. Tu su njive, livade i šume, a tu ima i bukurovačkih kuća. Nazivi seoskog atara su: Golica, Kotrljan, Lisi, Laz i Vrletnica. Od Crkvine na dalje su: Rečica, Dugačka Kosa, Botunjska Kosa prema Komaricama, Jelenac je „međa prema sas Jabučje“, pa Stajina Kosa na međi Bukorovca, Jabučja prema Sutubini.

Vode.

U Mamutovcu je i izvor pod istim imenom. U sredini sela je Grobljište „s-prema Kurilovke“. Tu je bila lepa voda.

Ime selu.

Ne znaju da objasne odakle ime selu Bukorovac.

Ime Mamutovac potiče, po legendi, od priče da su neki ubili Turčina Mamuta pa ga tu bacili, po su zbog toga Bukorovčani platili prolivenu krv 1001 groš. Doskora se poznavao Mamutov Grob na muši.

Starine u selu.

Bilo je kamenja s „latinskim“ natpisima, sada je gotovo sve povađeno, tek po neki je urastao u zemlju. Pričaju da je tu bila Crkvina.

Poreklo stanovništva

Rodovi su:

Milićevići su najstariji rod u selu; godine 1813. su bežali u Srem, pa se povratili, Nikoljdan.

Đorđevići i Nikolići su iz Gaglova kod Kruševca, Aranđelovdan.

Pešići, predak Peša se doselio iz „Vranjsko“, Aranđelovdan.

Miljkovići i Gmitrovići su isti rod sa Pešićima, Aranđelovdan.

Petrovići, predak došao „ozgo iz Erske“, od Novog Pazara, ne kaže se koju slavu slave.

Dvisci, Mizdrakovići, Vukajlovići i Karovići su Sjeničani; njihovi potomci i danas imaju dosta zapadnog naglaska, Đurđic.

Bojanići su od Novog Pazara, došli „sas Petrom“, Đurđevdan.

Markovići, Ćor-Marko Ilić se doselio iz „latinske“ zemlje, Nikoljdan.

Brkovići, predak Brko se doselio verovatno iz Levča, jer u Rekovcu imaju staro kumstvo, Nikoljdan.

Paunovići su verovatno iz Novog Pazara, Đurđevdan.

Milutinovići su iz Jabučje u okolini, Đurđic.

Kostići su se skoro doselili iz Petrovca kod Kragujevca, Sv. Petka.

Paunovići su se doselili „iz Trlac“ u Bugarskoj, imaju rod u Štiplju (mislim u Štimlju, op. Milodan) na Kosovu, Nikoljdan.

Mijajilovići su iz Desimirovca kod Kragujevca.

 

IZVOR: Prema knjizi „Etnološka građa o Šumadincima“ akademika Jovana Erdeljanovića, prvo posthumno izdanje 1948. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Milan

    U periodu od 1788-1803. godine u Bukorovac je doseljen Nemanjić (ne znam ime, ali to je brat Save Milojevića koji je naseljen u Donju Sabantu u istom periodu, a došli su iz Kruševačke župe a pre toga iz Raške iz velike familije Nemanjić. Zapravo jedan brat Sava je otišao u Donju Sabantu, Blagoje u Veliku Sugubinu, treći brat u Jovanovac a četvrti u Bukorovac. Sa sobom su doneli slavu Sveti Đorđe (Đurđic i Đurđevdan).