Poreklo prezimena, selo Radaslije (Glamoč)

22. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Radaslije, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Iznad sela je paša sa šumom i smrekom na glavicama: Maloj Straži, Pašalici, Velikoj Straži, Bašića Glavici, Medved-Potoku i Adžalića Gaju. Livade se u Zgonovima. Na Bašića Potoku ima devet mlinova. Ispod sela, kraj puta je „pilana” Krstanovića; on kupuje šumu od države, a ima i privatne.

Položaj i tip.

Kuće leže ivicom, ispod šumovite kose. U sred sela je Bašića Vrelo,

Kuća ima: Radaslića 12, Bašića 7, Bajrića 2, Ćirića 2, Vujnića 1, Paripovića 1, Ivića 1, Kozomore 1, Đapića 1, Škraba 1, Jukića 1, Antabaka 1, Čačija 2 i Bilandžija 2. Kuće Radaslića su u grupi, do vrela. Nzihove kuće su odvojene od kuća Bašića rečicom. Od kuća Ćirića, poslednjih muhamedanskih kuća, udaljene su kuće pravoslavnih kmeta (Vujnića, Paripovića, Ivića i Kozomore). Dalje, počev sa Ćapićem nastaju kuće najmlađih doseljenika, dalmatinskih katolika. Kuće Đapića i Škraba rastavljene su njivom i livadom, rastojanjem oko 80 m. Ispod sela na putu oko strugare su kuće: Krstanovića I, Avrama 1 i Mitrovića 1. Oko 1840 godine u selu su bile kuće: Radaslića 2, Bašića 1 i Naipovića 1.

 

Starine i poreklo stanovništva.

Za „ugarskog vakta“ ovo se selo zvalo Zabukovlje. Ispod kuće je bila crkva Jablanica i groblje pravoslavnih.

Radaslići su poreklom iz Rodosa (?), do Carigrada. Njihov predak paša „osvojio je prvo Livno”, tamo „stajao“ šest do sedam godina i onda došao ovde. Umro je, kako njegovi potomci računaju po natpisu na nadgrobnom spomeniku, 1537. godine. Ukopani su jedan do drugog: paša, seid i konj. Paša je ovde bio podigao džamiju. „Bukadar zeman” posle pašine smrti, Janković je bio otišao u Stambol, tamo „izučio tursku knjigu” i vraćajući se kući „klanjao uz ramazan kod Filipovića u Odžaku. Došavši u Kotare, digne vojsku, „zađe uz Bosnu robiti“, zapali džamije u Radaslijama i Glamoču i tursko selo Opačac u Homaru (koje se posle toga nije ni „napravilo“) i pogine u Duvnu.

Islamovići (staro prezime Naipovići) jesu iz Donjeg Vakufa. Njihovog pretka doveo je kao hodžu paša Radaslija. Dvojica Naipovića su „opotrebili pa otprtljali u Banja-Luku prije Austrije”.

Bašići su iz Jakira. „Mnogo godina poslije Jankovića“ Bašić otme sestru Radaslića, otruje joj brata i uzme pola imanja; iza otrovanog brata rstala je trudna žena, koja je rodila muško dete. Radasije su imale Srb i Trubar. Ali-beg Bašić proda ova krajinska sela Kulenovićima i od tog novca namesti kulu u Jakiru. Bašići su docnije bili kesedžije i dvojica su udavljena.

Paripović slavi Sv. Luku. On je stari doseljenik nepoznatog porekla i došao je u kmetstvo Bašićima.

Ćirići su se doselili iz Glamoča „pri]e Austrije“; kupili su imanje od Islamovića, kad su ovi odselili u Banja-Luku.

Vujnić slavi Sv. Nikolu. Ušao je udovici u kuću „pred Austriju“; slavi Sv. Jovana.

Ivić je doselio iz Branježaca u kmetstvo Bašićima „pred Austriju“; slavi Sv. Jovana.

Kozomora je doselio iz Bogdaša „pred Austriju” u kmetstvo. Slavi Sv. Đorđa.

Škrabo se doselio iz Lištana (u Livanjskom Polju) oko 1881. godine.

Bilandžije su doselile od Cetine oko 1893. godine.

Đapić se doselio iz Bitelića (krd Sinja) oko 1896. g.

Čačije su se doselile od Cetine oko 1901. godine.

Antabak se drselio iz Rujana (u Livanjskom Polju) 1905. god.; on je ušao udovici u kuću.

Godine 1909.  su došli:

Krstanović iz Glamoča;

i Avram, kafedžija, iz Đuličana.

Jukić se doselio iz Bitelića 1911. godine.

Bajrići su se doselili iz Glamoča 1911. god.; ovde su došli na imanje, koje su dobili kao miraz od Bašića.

Mitranić je došao iz Glamoča 1912. god.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.