Poreklo prezimena, selo Hasići (Glamoč)

22. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Hasići, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su ispod kuća, u Jezeru, Krateljima i Vodenjacima. Paša je dalje na Homaru i iznad sela na Bučju. Drva za gorivo i građu dogone iz Poljine, planine iznad Glamoča. Seno za zimu prevuku kući.

Položaj i tip.

Kuće su na temenu jedne niske terase. Vodu piju sa Kovačevića i Babića Vrela, koja su ispod kuća i u kojima ima uvek vode.

Kuća ima:Kovačevića 7, Babića 3, Paripovića 1, Smailovića 2, Čadžića 2, Paripovića 3, Lončara 2, Avrama 1, Vulasa 1, Hoza 1. Soba 1, Hereiza 1, Đuzela 1, Karimana 4 i Zeljkovića 1. Poslednje kuće, počev od Hoza, jesu muhadžirske i od prvih su rastavljene njivama i livadama. Izdvojene su grupe porodičnih kuća. Jednom jarugom, koja je duboka 4—5 m, i kojom teče voda kad je povodanj, odvojene su neke kuće.

 

Poreklo stanovništva.

Babići i Smailovići su starina. Ove dve porodice i Hrnjići živeli su kad je „kuga hodala i mnogo zamela”. To je bilo krajem 18. veka. Od: Hrnjića i Smailovića tada je bila po jedna, a od Babića dve kuće. Hrnjići su tada obamrli, i od njih je ostala samo jedna žena.

Čadžići su „od postanka“. Slave Aranđelov-dan.

Kovačevići su se doselili iz Kovačevaca krajem 18. veka. Njihov predak Sali-aga ušao je u kuću Hrnjićki i doveo dva sina, Hasana i Aliju. Hrnjićka je svoje imanje prepisala na njih. Sali-aga je doveo i brata Meha i dao mu „ise“.

Lončari slave Sv. Jovana. Luka Lončar bio je u Glamoču, do kule Jašar-agića, i bavio se „težaklukom”. Pripao je ovde na Bosnića zemlju sredinom 19. veka. Pre njega na toj je zemlji bio Đukić, koji se odselio u Petrovo Vrelo; pre Đukića na istoj zemlji živeo je Ban Ivaničić, „koji se rasuo od kuge“.

Vulas slavi Sv. Stevana. Njegov predak je živeo u gradu kao težak, do kule Jašar-agića. Ovde se naselio „prije Austrije“.

Paripovići su došli iz Radaslija, kad je „Austrija ušla“. Slave Sv. Luku. Jedan Paripović kupio je zemlju 1896. god. od Alibegovića, koji se odselio u Žepče.

Avram slavi Sv. Nikolu; doselio se iz Đuličana 1912. godine.

Hozo je iz Hozića; Sobo i Hereiz iz Kovačevaca; Đuzel i Zeljković iz Glamoča; i Karimeni iz Halapića. Svi su oni bili prodali zemlju i iselili se u Tursku; vratili su se natrag 1913. godine i dobili su kao zemlju hasićsku ispašu.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.