Порекло презимена, село Хозић (Гламоч)

22. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Хозићи, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве су између Горњих и Доњих Хозића. Паша је у Хомару. Пољске ливаде су до Јаруге, а на планини изнад Исаковаца у Матраку, Пољицу и Јасику. Шкрбић има колибу и кошару на планнни. Хозићи немају ливаде на планини изнад Ћослија.

Средином селтембра, када је овршено жито на „харманима“ на колима са шест волова прегоне сељаци сено из планине изнад Исаковаца у Биличић, Ковачевце, Ћослије, Рудиће и Халапић.

Положај и тип.

У Горњим Хозићима куће леже на страни, а у Доњим на Темену косе. У Горњим Хозићима испод кућа, је бунар; у Доњим има такође бунар, а воду носе и са Дели-бунара, који никад не пресушује.

У Горњим Хозићима су куће: Шкрбића 1, Симиџије 1 и Врдеља 2; а у Доњим: Ђугумовића 1, Бећукића 2, Џуџалије 1,Ђатића 1, Хоза 2, Вишића 1, Карахоџића 1, Буловића 1, Малешевића 1 и Гвера 1. Горњи и Доњи Хозићи растављени су њивама и то растојање износи око 250 м. У Горњим Хозићнма куће су у групи, а у Доњим око кућа су „башче“.

 

Порекло становништва.

Ђугумовићи су старина.

Хозе су такође старина. Једне Хозе су одселиле у Језеро у Подгори, где су купиле земљу; један је одселио 1914. а други 1920. године.

Малешевић је дошао из Вагана у кметство око 1871. године; слави Св. Јована.

Вишић је доселио из Опачића 1875. год.

Гвере су живеле у Пеуљама (у Грахову); одатле је дошао њихов прадед у Главице; из овог села прешао је њихов дед у Биличић; а њихов отац је купио земљу и дошао у Хозиће око 1878. год.

Шкрбић је доселио из Унца у Отковце и одатле у Хозиће око 1881. год. купивши земљу. Слави Св. Јована.

Карахоџић је доселио из Гламоча око 1901. год. дошавши на материну земљу.

Симиџија је доселио из Рељинца (у Вагану) око 1901. год. у кметство Јанковићу. Слави Св. Јована.

Бећукић је дошао из Ћослија око 1901. год. у кућу жени неког Шабића.

Врцеље су се доселиле из Биличића 1912. год.

Буловићи су се доселили из Бителића, код Сиња, 1914.; овде су купили земљу. Славе Св. Јована.

Џуџалија се доселио из Бителића 1918. год.; овде је купио земљу. Слави Св. Ђурђа.

Ђапић је доселио из Бителића 1920.; купио је земљу од Хоза.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.