Poreklo prezimena, selo Hozić (Glamoč)

22. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Hozići, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su između Gornjih i Donjih Hozića. Paša je u Homaru. Poljske livade su do Jaruge, a na planini iznad Isakovaca u Matraku, Poljicu i Jasiku. Škrbić ima kolibu i košaru na plannni. Hozići nemaju livade na planini iznad Ćoslija.

Sredinom seltembra, kada je ovršeno žito na „harmanima“ na kolima sa šest volova pregone seljaci seno iz planine iznad Isakovaca u Biličić, Kovačevce, Ćoslije, Rudiće i Halapić.

Položaj i tip.

U Gornjim Hozićima kuće leže na strani, a u Donjim na Temenu kose. U Gornjim Hozićima ispod kuća, je bunar; u Donjim ima takođe bunar, a vodu nose i sa Deli-bunara, koji nikad ne presušuje.

U Gornjim Hozićima su kuće:Škrbića 1, Simidžije 1 i Vrdelja 2; a u Donjim: Đugumovića 1, Bećukića 2, Džudžalije 1,Đatića 1, Hoza 2, Višića 1, Karahodžića 1, Bulovića 1, Maleševića 1 i Gvera 1. Gornji i Donji Hozići rastavljeni su njivama i to rastojanje iznosi oko 250 m. U Gornjim Hozićnma kuće su u grupi, a u Donjim oko kuća su „bašče“.

 

Poreklo stanovništva.

Đugumovići su starina.

Hoze su takođe starina. Jedne Hoze su odselile u Jezero u Podgori, gde su kupile zemlju; jedan je odselio 1914. a drugi 1920. godine.

Malešević je došao iz Vagana u kmetstvo oko 1871. godine; slavi Sv. Jovana.

Višić je doselio iz Opačića 1875. god.

Gvere su živele u Peuljama (u Grahovu); odatle je došao njihov praded u Glavice; iz ovog sela prešao je njihov ded u Biličić; a njihov otac je kupio zemlju i došao u Hoziće oko 1878. god.

Škrbić je doselio iz Unca u Otkovce i odatle u Hoziće oko 1881. god. kupivši zemlju. Slavi Sv. Jovana.

Karahodžić je doselio iz Glamoča oko 1901. god. došavši na materinu zemlju.

Simidžija je doselio iz Reljinca (u Vaganu) oko 1901. god. u kmetstvo Jankoviću. Slavi Sv. Jovana.

Bećukić je došao iz Ćoslija oko 1901. god. u kuću ženi nekog Šabića.

Vrcelje su se doselile iz Biličića 1912. god.

Bulovići su se doselili iz Bitelića, kod Sinja, 1914.; ovde su kupili zemlju. Slave Sv. Jovana.

Džudžalija se doselio iz Bitelića 1918. god.; ovde je kupio zemlju. Slavi Sv. Đurđa.

Đapić je doselio iz Bitelića 1920.; kupio je zemlju od Hoza.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.