Poreklo prezimena, selo Ćoslije (Glamoč)

22. oktobar 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Ćoslije, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su ispod kuća. Paša je iznad sela u Čatrnji, i s druge strane u Suhopolju, ispod njiva. Livade su na planini, iznad paše, u Čatrnji, i iznad sela Dubrave u Čemernici i Matraku. Iz Čatrnje dovlače seno. Jedan seljak bavi se zimi sa stokom u Matraku. Jedan ima košaru i kolibu u planini.

Položaj i tip.

Kuće leže na terasi, s desne strane Medved Potoka, i ivicom između terase i strane. U sred sela je vrelo Točak, koje krajem avgusta ponekad malo presuši.

Kuća ima:Ljuboje 1, Hamzića 1, Bećukića 1, Ristića 3, Džudžalije 1, Karimana 1, Rgovića 1, Damnjanovića 1, Šimleše 1, Lijića 1, Đapića 2, Boduljaka 1, Rgovića 1, Markovića 1, Borčila 2, Hamzića 1, Borkrvića 1, Đermana 1, Hamzića 1, Dedića 1, Paštra 1, Škornja 2 i Hamzića 4. Kuće su rasturene. Između kuća Hamzića i Borkovića su livade. Kuće Katića i Ćapića rastavljene su dolinom Medved-Potoka.

 

Poreklo stanovništva.

Starosedelačke su ove tri muslimanske porodice: Škornje, Dedić i Hamzići.

Bećukić se doselio iz Hozića oko 1840. godine.

Ristića ded bio je u Kovačevcima, Šumnjacima, Halapiću i Rudićima. Odavde je došao 1850. godine u Ćoslije, u kmetstvo Maslu, a posle je postao kmet Filipovića. Slavi Mratin-dan.

Borčile su se doselile iz Glavica 1875. godine.

Ljuboja praded živeo je u Biličiću, kao kmet Kovačevića. Ded im je prešao u Halapić, u kmetstvo Ćugu. Odatle su doselili u Glavice oko 1840. godine, i iz Glavica u Ćoslije 1875. godine. Slave Sv. Marka.

Borković se doselio od Vrljike sredinom 19. veka u Radaslije; posle 1878. godine došao je ovde i kupio zemlju. Slavi Sv. Nikolu.

Đerman se doselio iz Rudića. oko 1878. godine. Slavi Sv. Marka.

Lijić je doselio iz Satrića (kod Sinnja) oko 1885. god.

Đapići su se dosedili iz Bitelića oko 1890. godine.

Kariman se doselio iz Halapića oko 1891. godine uz majku, koja se preudala.

Boduljak se doselio od Vrlike oko 1893. godine.

Rgovići su se doselili iz Bitelića oko 1900. godine.

Šimleša se doselio iz Bajagića (kod Sinja); oko 1902.

Marković je iz Prijana prešao u Kovačevce, i otuda ovde u kmetstvo oko 1903. godine. Slavi Sv. Jovana.

Damnjanović se doselio iz Zasioka (kod Sinja) oko 1906.

Pašter je prešao iz Zajaruge u Odžak, i odatle ovamo oko 1908. godine.

Džudžalija se doselio iz Bitelića 1920. godine. Slavi Sv. Đurđa.

Svi noviji doseljenici iz Dalmacije dolazili su, kad je tamo bila ovladala „tisnoća“, a ovde pojevtinila zemlja. Oni su zemlju tamo prodavali a ovde kupovali.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Lemi

    Škornja su poreklom iz galicije tamo su najbrojniji kao prezime doseljenika su zavedeni u austrijske knjige posle ulaska austrijaca u Bosnu i Hercegovinu…u prvoj fazi doseljavanja su dolazili kolonizatori šumski radnici drvosece a i radnici na izgradnji zeleznicke pruge i sirotinja bez ikakve imovine ….zanimljivo je da veliki broj istocno evropskih Aškalija nose prezime Škornja….e sad ima slucajeve gde su pojedinci pa i citave porodice starosedelaca uzimale prezime Škornja da bi sakrili svoj indetitet