Poreklo prezimena, selo Podgradina (Glamoč)

21. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Podgradina, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su ispod kuća, u Cvijanušama, Trbasicama, Popovima itd. Paša je iznad kuća, u Borovcu, Tisovcu, Kršnom Kuku itd. Livade su ispod kuća, ali i iznad kuća u Brijegu, Tisovcu i Jasicima.

Put vodi niz potok na cestu. Između Podgradine i Kamena je potok Tremušić, na kome je sedam redovničkih mlinova. Na njima se melje samo u jesen i u proleće. U leta ne melju i tada idu radi mlevenja van Glamočkog Polja.

Položaj i tip.

Kuće leže ivicom između strane i ravni polja. Vodu piju sa vrela Stubla, u kome uvek ima vode.

Kuća ima: Katića 7, Matića 2, Radoja 2 i Radanovića 8. Jugoistočno u Malom Selu su kuće: Radoja 2 i Matića 2. Prvih 7 i dalje dve kuće Matića rastavljene su Podgradinskom Surdupom, potokom, koji je leti suv. Kuće su u nizu, jedna do druge.

 

Starine i poreklo stanovništva.

Iznad sela na jednom bregu je gradina. Tu se vidi četvrtast nasip, gde je bio zid.

Matići su se doselili davno iz Hercegovine.

Radanovići slave Lazarevu Subotu. U Radanovcima, u Livanjskom Polju, „posle Kosova“ bila je ostala udovica Toma i Turci je nisu kretali sa zemlje niti joj oduzimali zemlju. Od nje su Tomići i Bikići. Tek njihovog pradeda „digli su Turci“ i on je došao u Petrovo Vrelo. Odatle je prešao u Malkočevce i zatim u Zajarugu. Ovde su bili „posijali zemlju” kzd ih je oko 1860. god. „beg digao“. Onda su došli Podgradinu.

Radoje su se doselile sa Kamena, odmah posle Radanovića.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.