Порекло презимена, село Подградина (Гламоч)

21. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Подградина, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве су испод кућа, у Цвијанушама, Трбасицама, Поповима итд. Паша је изнад кућа, у Боровцу, Тисовцу, Кршном Куку итд. Ливаде су испод кућа, али и изнад кућа у Бријегу, Тисовцу и Јасицима.

Пут води низ поток на цесту. Између Подградине и Камена је поток Тремушић, на коме је седам редовничких млинова. На њима се меље само у јесен и у пролеће. У лета не мељу и тада иду ради млевења ван Гламочког Поља.

Положај и тип.

Куће леже ивицом између стране и равни поља. Воду пију са врела Стубла, у коме увек има воде.

Кућа има: Катића 7, Матића 2, Радоја 2 и Радановића 8. Југоисточно у Малом Селу су куће: Радоја 2 и Матића 2. Првих 7 и даље две куће Матића растављене су Подградинском Сурдупом, потоком, који је лети сув. Куће су у низу, једна до друге.

 

Старине и порекло становништва.

Изнад села на једном брегу је градина. Ту се види четвртаст насип, где је био зид.

Матићи су се доселили давно из Херцеговине.

Радановићи славе Лазареву Суботу. У Радановцима, у Ливањском Пољу, „после Косова“ била је остала удовица Тома и Турци је нису кретали са земље нити јој одузимали земљу. Од ње су Томићи и Бикићи. Тек њиховог прадеда „дигли су Турци“ и он је дошао у Петрово Врело. Одатле је прешао у Малкочевце и затим у Зајаругу. Овде су били „посијали земљу” кзд их је око 1860. год. „бег дигао“. Онда су дошли Подградину.

Радоје су се доселиле са Камена, одмах после Радановића.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.