Порекло презимена, село Камен (Гламоч)

21. октобра 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Камен, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Градине са купусом и кромпиром су око кућа. Њиве су испод села, у Доловима, Шарамповишћима, Горњим и Доњим Подовима, Ливаде су у Барама, испод њива. Паша је изнад села у Камену, Раскршћу, Кулини, Бујадинцима, Долинама и Боровцу. На планини су ливаде у Бусијама, Јасицима и Тисовцу. На планини ливаде су у равни; док је „плећина”, ту је „пашкула“. Филиповић бег Бањаца, Врањеша, Матића и Чулића живео је у Растоци, у Кључу. Бегу је давана половина сена, а трећина жита, конопље и купуса. Кад кмет покоси и оврше, бег је долазио и односио.

Један пут води уз долину у шуму, Тисовац, Јабланак и Голију, одакле се довлаче дрва за гориво и ограду.

Положај и тип.

Горња Мала лежи на темену једне терасе. Воду носе лети са врела Држнића, а зими из два бунара, који су испод кућа; лети ови бунари пресуше и у њима је мало воде при дну, у глибу. Доња Мала лежи ивицом између стране и равни. Зими доносе воду са Ерића Бунара, који је изнад кућа, испод косе Камена. Лети кад овај бунар пресуши носе воду са врела Суваља, у Јакиру.

У Горњој Мали су куће: Калаба 3, Хусеинсповића 2, Бањаца 2, Врањеша 4, Бароша 2, Мрђена 1, Уштулица 2, Калабе 1, Чулића 1, Томића 1 и Матића 2. Куће су једна до друге и окружене су малим градинама. У Доњој Мали су куће: Врањеша 1, Шанта 5, Петровића 3, Петковића 2, Јулишића 1, Уштулице 1, Томића 2 и Томића 7. Куће Шанта су у групи. Између двеју кућа Томића и седам кућа Томића је поток Сурдупа. Ових седам кућа Томића су у низу.

 

Порекло становништва.

Калабе су староседеоци. У Горњу Малу дошли су из Доње, са места где су сада Петровићи.

У току Светског Рата један Калаба је отишао у Кулу (да се прехрани) и тамо се и настанио.

Шанте су живеле у Трешњику, на планини изнад села. Тамо се виде „машати”, где су се копали, и знају се места где су орали. Прича се, да им је уочи Божића дошао харачлија и рекао: „Дај, Влаше, харач!“ Један Шанта одговори: „Потурчићу се и ја и даваћу цару војника, а не дам харача!“ Шанте се потурче и сиђу у село крзјем 18. века.

Бароши су стари досељеници непознатог порекла.

Уштулице су стари досељеници непознатог порекла. Били су у Горњој Мали, где је сада Мрђен. Један Уштулица је одселио у Дувно као лугар 1920. године.

Чулић је стари досељеник непознатог порекла.

Петровићи су досељеници непознатог порекла.

Мрђен је досељеник непознатог порекла. Био је у Доњој Мали, где су сада Гајићи. Одатле је „отпртљао“ у Бања-Луку. Отуда је „прије Аустрије“ дошао Боснићу, који га је наместио на садашње место.

Хусеинсповићи су досељеници непознатог порекла. На њиховом месту, почетком 19. века, били су муслимани Бркићи.

Врањеши су се давно доселили из Рашкове Главице (код Старог Села). Врањеши у Доњој Мали сишли су ту из Горње.

Бањци су се доселили од Варцар-Вакуфа крајем 18. века. Њихови прадеди су побегли „од ешкије“ и овде дошли безима. Славе Св. Ђурђа.

Матићи су се доселили из Подградине почетком 19. века. Славе Арх. Михајла.

Томићи су пореклом из Пољица (у Унцу). Њихови „оци и стрици“ су тамо „опотребили“, и кад су овде дошли („прије Аустрије“) чували су сеоска говеда. Прво су сели у Ћириће, па у Зајаругу и онда овде. Славе Св. Јована.

Петковићи су дошли из Брајића, пре Окупације. Славе Св. Јована.

Јелушић се доселио из Ђуличана крајем 19. века. Слави Св. Петра.

У Камену су живели муслимани Ерићи. Један је „обамро“ а други је „отпртљао“.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.