Poreklo prezimena, selo Kamen (Glamoč)

21. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kamen, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Gradine sa kupusom i krompirom su oko kuća. Njive su ispod sela, u Dolovima, Šarampovišćima, Gornjim i Donjim Podovima, Livade su u Barama, ispod njiva. Paša je iznad sela u Kamenu, Raskršću, Kulini, Bujadincima, Dolinama i Borovcu. Na planini su livade u Busijama, Jasicima i Tisovcu. Na planini livade su u ravni; dok je „plećina”, tu je „paškula“. Filipović beg Banjaca, Vranješa, Matića i Čulića živeo je u Rastoci, u Ključu. Begu je davana polovina sena, a trećina žita, konoplje i kupusa. Kad kmet pokosi i ovrše, beg je dolazio i odnosio.

Jedan put vodi uz dolinu u šumu, Tisovac, Jablanak i Goliju, odakle se dovlače drva za gorivo i ogradu.

Položaj i tip.

Gornja Mala leži na temenu jedne terase. Vodu nose leti sa vrela Držnića, a zimi iz dva bunara, koji su ispod kuća; leti ovi bunari presuše i u njima je malo vode pri dnu, u glibu. Donja Mala leži ivicom između strane i ravni. Zimi donose vodu sa Erića Bunara, koji je iznad kuća, ispod kose Kamena. Leti kad ovaj bunar presuši nose vodu sa vrela Suvalja, u Jakiru.

U Gornjoj Mali su kuće:Kalaba 3, Huseinspovića 2, Banjaca 2, Vranješa 4, Baroša 2, Mrđena 1, Uštulica 2, Kalabe 1, Čulića 1, Tomića 1 i Matića 2. Kuće su jedna do druge i okružene su malim gradinama. U Donjoj Mali su kuće: Vranješa 1, Šanta 5, Petrovića 3, Petkovića 2, Julišića 1, Uštulice 1, Tomića 2 i Tomića 7. Kuće Šanta su u grupi. Između dveju kuća Tomića i sedam kuća Tomića je potok Surdupa. Ovih sedam kuća Tomića su u nizu.

 

Poreklo stanovništva.

Kalabe su starosedeoci. U Gornju Malu došli su iz Donje, sa mesta gde su sada Petrovići.

U toku Svetskog Rata jedan Kalaba je otišao u Kulu (da se prehrani) i tamo se i nastanio.

Šante su živele u Trešnjiku, na planini iznad sela. Tamo se vide „mašati”, gde su se kopali, i znaju se mesta gde su orali. Priča se, da im je uoči Božića došao haračlija i rekao: „Daj, Vlaše, harač!“ Jedan Šanta odgovori: „Poturčiću se i ja i davaću caru vojnika, a ne dam harača!“ Šante se poturče i siđu u selo krzjem 18. veka.

Baroši su stari doseljenici nepoznatog porekla.

Uštulice su stari doseljenici nepoznatog porekla. Bili su u Gornjoj Mali, gde je sada Mrđen. Jedan Uštulica je odselio u Duvno kao lugar 1920. godine.

Čulić je stari doseljenik nepoznatog porekla.

Petrovići su doseljenici nepoznatog porekla.

Mrđen je doseljenik nepoznatog porekla. Bio je u Donjoj Mali, gde su sada Gajići. Odatle je „otprtljao“ u Banja-Luku. Otuda je „prije Austrije“ došao Bosniću, koji ga je namestio na sadašnje mesto.

Huseinspovići su doseljenici nepoznatog porekla. Na njihovom mestu, početkom 19. veka, bili su muslimani Brkići.

Vranješi su se davno doselili iz Raškove Glavice (kod Starog Sela). Vranješi u Donjoj Mali sišli su tu iz Gornje.

Banjci su se doselili od Varcar-Vakufa krajem 18. veka. Njihovi pradedi su pobegli „od eškije“ i ovde došli bezima. Slave Sv. Đurđa.

Matići su se doselili iz Podgradine početkom 19. veka. Slave Arh. Mihajla.

Tomići su poreklom iz Poljica (u Uncu). Njihovi „oci i strici“ su tamo „opotrebili“, i kad su ovde došli („prije Austrije“) čuvali su seoska goveda. Prvo su seli u Ćiriće, pa u Zajarugu i onda ovde. Slave Sv. Jovana.

Petkovići su došli iz Brajića, pre Okupacije. Slave Sv. Jovana.

Jelušić se doselio iz Đuličana krajem 19. veka. Slavi Sv. Petra.

U Kamenu su živeli muslimani Erići. Jedan je „obamro“ a drugi je „otprtljao“.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.