Poreklo prezimena, selo Podgreda (Glamoč)

16. oktobar 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Podgreda, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića „Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje“. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su ispod kuća i u polju. Ribnjak, koji izvire ispod sela Glavica, teče severo-zapadu, zatim obrće kod Podgrede i teče jugo-istoku. Oko Miholjadne poplavi polje i leži do Duhova. Nekad voda o Blagovestima dođe do kuća. Ore se kad voda ode, oko Đurđev-dana, i to se prvo oru njive do kuća. Paša je iznad kuća, na Podu, i na onim njivama u polju koje se ne oru. Livade su u planini Čemeriici. Trojica Maleša imaju na ovoj planini kolibe i košare. Tamo idu zimi na pašnjak i kad bura odnese sneg oni „pasu koze s blagom”.

U zimu, kad je polje pod vodom, seljaci obilaze i idu oko jaruge na „testu“.

Položaj i tip.

Šest prvih kuća (kuće Ždera i Maleša) leže na temenu kose, a sve ostale ivicom između strane i ravni. Voda se donosi iz jaruge Ribnjaka.

Kuća ima:Ždera 3, Maleša 3, Ivića 2, Šolaka 2, Ivića 2, Vujakovića 2 i Šponja 3. Kuće svake porodice su u grupi. Pojedine porodične grupe su rastavljene; između kuća Vujakovića i Šponja iznosi rastojanje oko 50 m.

 

Poreklo stanovništva.

Ždere su se doselile iz Kupresa u prvoj polovini 19. veka. Ovde su ih „prizvali bezi i dali im stanje. Slave Sv. Jovana.

Vujakovići (staro prezime Pivači) doselili su se iz nepoznata mesta u prvoj polovini 19. veka. Njihovom pradedu je tražio neki Turčin ovcu, i on nije dao. Turčin je tada rekao: „Ja ću te, Vlaše, zaklati i odneti ti ovcu“! A Pivač mu je odgovorio: „Ako me zakolješ, halal ti!“ Kad su se porvali, Pivač obori Turčina i istrgne mu zubima grkljan. Zatim uzme sto dukata, uteče u Odžak. „ćoravom Pilipoviću“ i ovaj ga „metne u kmetstvo“.

Šponje (staro prezime Petrovići) slave Kuzmana i Damjana. Oni su poreklom iz Dalmacije. Kako su bili „rsuzi“, to su ih zapalili i njihov praded je utekao „kroz pendžer najpre u Livanjsko Polje, pa onda u Glamoč u prvoj polovini 19. veka. Na njihovom mestu bio je Petković, koji je odselio u Kamen.

Maleši su doselili iz Popovića sredinom 19. veka. Njihov je otac došao begovima u službu kao stanar. Slave Sv. Jovana.

Ivići su se takođe doselili iz Popovića, kad i Maleši, i takođe kao stanari begovski.

Šolaci su se doselili „u kmetstvo” iz Hasanbegovaca „pred Austriju”. Slave Časne Verige.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Rade Šponja

    Naše prezime je iz Livna tačnije Glamoča, u drugom svetskom ratu moji se doseljavaju u Banat. Krsna slava Sv. Vrači po pričama prezime je nastalo za vreme turaka jedan predak je prodavao spone (kao spajalice, kuke) i neko je to pogrešno čuo i tako je nastalo Šponja a prvobitno prezime je bilo Petrović. Malo ljudi ima ovo prezime, moj deda je bio David, otac Ilija a brat njegov Pantelija.. ko zna možda ima neki moj rodjak ovde.