Порекло презимена, село Опачић (Гламоч) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Опачић, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. П Порекло становништва села Опачић, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. П Rating: 0
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена, село Опачић (Гламоч)

Порекло презимена, село Опачић (Гламоч)

Порекло становништва села Опачић, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића „Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље“. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Испод кућа су њиве, које требе од камења. Испод њива у Барама су ливаде. Оне су под водом некад до Илин-дана, а некад на нима нема воде око „Јурјева“. Зими кад је вода, газе преко Бара или иду на Младешковце, где има „теста и ћуприја“. Паша је изнад кућа на Подовима, по темену терасе, и на страни у Чемерницама.

Ливаде су на врх Чемерница у Развалама; отуда се сено превлачи на колима.

Положај и тип.

Куће леже на страни једне ниске терасе и окренуте су југозападу. Вода се доноси са Смајића Бунара, који пресуши једном у 20 година; тада се вода доноси из Хајдарова Бунара.

Кућа има: Смајића 1, Халака 4, Смајића 5, Халака 6, Смајића 1, Хајдара 1, Смајића 1 и Хасића 1. Последње три куће су одвојене од претходних.

 

Порекло становништва.

Смајићи, Халаци и Хасићи. Свака од ових породица има своју земљу. 1875. године изгореле су све муслиманске куће у Опачићу и две српске. Из Опачића су тада избегли у Гламоч, тамо провели 2-3 године и повратили се у село, кад је ушла Аустрија. Тада је Фишић, који је живео у Опачићу, продао земљу и отишао у Хозиће. Један Халак је продао земљу и одселио се у Јајце почетком 20. века. Један Хасић се одселио 1918. године у Бешњево (код Варцара) „од фукарлука“.

Хајдари су се доселили из Младешковаца крајем 18. века. Њихов предак је дошао на „женинство“.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top