Poreklo prezimena, Prduovo Selo (Glamoč)

14. oktobar 2013.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Prduovo Selo, opština Glamoč. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića “Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su ispod kuća, a paša je iznad kuća na Pometeniku. Livade su u Trbucima i Mliništu, odakle seno svlače. Dva seljaka imaju kolibe i košare u Trbucima, gde se bave zimi ishranjujući stoku.

Položaj i tip.

Kuće leže na strani Pometenika, ivicom između njiva i paše. Vodu nose iz polja, sa Krasinca.

Kuća ima: Prduha 8, Čegara 1, Klinaca 4 i Pejića 4. Grupe kuća pojedinih porodica nešto su izdvojene jedna rd druge, a u svakoj grupi kuće su u blizu.

 

Starine i poreklo stanovništva.

Do „teste” su stećci.

Prdusi su ovde „od bir-vakta“. Ranije su imali po 300 „samijeh crnijeh ovaca“. Sredinom 19. veka preudala se jedna žena od Prduha u Mednu (kod Varcara) i odvela dete.

Pejići su iz Kupresa. Odatle je doselio njihov praded krajem 18. veka u Vagan. Tamo je njihov ded „opotrebio“, pa je u prvoj polovini 19. veka došao iz Vagana ovamo u kmetstvo. Slave Sv. Nikolu.

Klinci su živeli u Šumnjacima. Odatle su njihovog deda „digli Turci“ početkom 19. veka, pa je doselio ovde. Jedni su Klinci odselili u Ljeskovicu,(kod Varcara), kad je Odžak izgorio. Slave Sv. Đurđa.

Čegar je doselio iz Crnog Vrha u kmetstvo, „poslije Austrije“. Slavi Sv. Jovana.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Bilja

    Selo se zove Perduhovo a ne Prduovo.

  2. Željana

    Da li je nekome poznat Jovan Čegar,od oca Todora?Jovan je rodjen mozda 1929.godine.