Порекло презимена, Прдуово Село (Гламоч)

14. октобар 2013.

коментара: 3

Порекло становништва села Прдуово Село, општина Гламоч. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве су испод кућа, а паша је изнад кућа на Пометенику. Ливаде су у Трбуцима и Млиништу, одакле сено свлаче. Два сељака имају колибе и кошаре у Трбуцима, где се баве зими исхрањујући стоку.

Положај и тип.

Куће леже на страни Пометеника, ивицом између њива и паше. Воду носе из поља, са Красинца.

Кућа има: Прдуха 8, Чегара 1, Клинаца 4 и Пејића 4. Групе кућа појединих породица нешто су издвојене једна рд друге, а у свакој групи куће су у близу.

 

Старине и порекло становништва.

До „тесте” су стећци.

Прдуси су овде „од бир-вакта“. Раније су имали по 300 „самијех црнијех оваца“. Средином 19. века преудала се једна жена од Прдуха у Медну (код Варцара) и одвела дете.

Пејићи су из Купреса. Одатле је доселио њихов прадед крајем 18. века у Ваган. Тамо је њихов дед „опотребио“, па је у првој половини 19. века дошао из Вагана овамо у кметство. Славе Св. Николу.

Клинци су живели у Шумњацима. Одатле су њиховог деда „дигли Турци“ почетком 19. века, па је доселио овде. Једни су Клинци одселили у Љесковицу,(код Варцара), кад је Оџак изгорио. Славе Св. Ђурђа.

Чегар је доселио из Црног Врха у кметство, „послије Аустрије“. Слави Св. Јована.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Bilja

    Selo se zove Perduhovo a ne Prduovo.

  2. Željana

    Da li je nekome poznat Jovan Čegar,od oca Todora?Jovan je rodjen mozda 1929.godine.