Poreklo prezimena, selo Vrila (Kupres)

12. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Vrila, opština Kupres. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića “Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Ispod sela oko Milača su njive u Lukama, Docu i Zmijovačama; iznad sela su paša i „smrikei u Strani i Gradini.

Položaj i tip.

Kuće leže na temenu niske terase. Do kuća su dva jaka vrela od kojih teku potoci. Iznad sela je paša sa „smrikama“, a ispod sela, oko Milača, su njive.

Kuća ima: Idrizbegovića 5, Zrna Z, Kuštra 1 i Ištuka 1. Kuće begova Idrizbegovića su u grupi. Među njihovim je i kuća Kuštra, čiji su im preci bili sluge. Od njih su odvojene kuće Zrna, koje su u redu.

 

Poreklo stanovništva.

Idrizbegovići su doseljenici nepoznatog porekla. Njihov čukun-ded Smail-beg došao je ovde početkom 19. veka i u Vrilima „namestio kulu.“ Idrizbegovići su imali kmete po kupreškim i okolnim selima: u Zloselima, Botunu, Kukavicama, Mlakvi, Vukovskom, Mračaju itd.; dalje, po Glamoču, oko Jajca, u Veseloj itd. Godišnje su dobijali po 500—700 tovara žita. Po selima imali su ambare, gde su im kmeti sasipali žito; njega su bezi prodavali. Seno su sadevali u kotareve i takođe prodavali kmetima! Za domaću potrebu bezi su imali žita sa svojih njiva kod kuća. Imali su mnoge konje za jahanje i kola, mnoge krave itd.

Zrne su poreklom iz Šujice. Otuda je došao njihov ded u prvoj polovini 19. veka i izveo njihovog oca.

Kuštre su se doselile iz „Kaura“ (Dalmacije). Njihov „did“ je prvo došao u Kute, a zatim u Vrila u prvoj polovini 19. veka i „stao“ u kućicu.

Ištuk je „isprtljao ispod Prologa”, iz Dalmacije, „prije Austrije.“

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.