Порекло презимена, село Брда (Купрес)

12. октобар 2013.

коментара: 1

Порекло становништва села Брда, општина Купрес. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Јужно од села су паша, ливаде и њиве у Топлацу, Ћемеру, Бунару итд. Њиве су често на дну вртача: код Лозанчића куће једна вртача је под кромпиром и јечмом; иза Мешановића кућа су две вртаче под житом. На дну долова су такође њиве или ливаде, а по кршу између љих је паша. Дрва доносе из Црног Врха.

Положај и тип.

Куће леже на кречњачкој површи. У једном кречњачком облуку, окренута западу је група од 3 куће Зелића, а на страни истог облука, окренута североистоку, је 1 кућа Бабића. Североисточно од Бабића, удаљене од њега за 250 м, леже на површи 2 куће Ребрина, једна до друге. Од Бабића је одвојена њивама и растојањем око 500 м група од 8 кућа Машана. Остале су куће на површи: Лозанчића 2, Кичина 4, Ребрине 1, Рајича 2, Куштра 2, Милића 5, Милушића 1 и Аџаге 1. Куће Кичина су у групи. Куће католика Лозанчића одвојене су од кућа муслимана Мешана њивама и то растојање износи око 200 м. Исто тако куће католика Куштра и Рајића одвојене су од кућа православних Милића њивама и то растојање износи око 200 м.

Воду доносе из поља, са Милача, у вучијама, на коњима. Једној кући треба дневно по 100 литара воде. Вода је удаљена од села за пола часа хода.

 

Порекло становништва.

Машани и Кичини (муслимани) становали су раније у пољу, крај Милача, где су сада Кућишћа. Због куге, која је морила, и због чета које су робиле, њихови преци су дошли крајем 18. века из равни на садашње место.

Милићи су из Оровице, код Дубице. Кад је „пукао топ на Дубици“ запаљена им је кућа. Уз Идриз-бега, који је тамо ратовао, дошао је њихов прадед у почетку 19. века и био прво у Врилима, код бега у најму. Бег га је затим оженио и дао му земљу. Славе Св. Глигорија.

Ребрине су доселиле из Мокронога (код Дувна) у првој половини 19. века.

„Прије Аустрије“ или „пред Аустрију” дошли су:

Лозанчићи из Млакве. На њиховом месту овде биле су Мандаре и одселиле у Ускопље;

Рајичи „из Каура” (иза Бушког Блата и иза Студенаца. Њихов отац је прво дошао у Горњи Малован;

Куштре из Врила;

Милушић из Новог Села (испод Шемановаца). Слави Св. Николу.

Зелићи из Шујице;

и Аџага из Шујице. Аџага је отуда довео жену са двоје деце и ова деца су узела очухово име.

Бабић је побегао из Подгреде (код Хливна) крајем 19. века, кад му је тамо запаљена кућа.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Marinko Despinić

    Poštovani,
    slučajno sam naišao na ovu stranicu i vidio podatke o prezimenima u selu Brda Opština Kupres, a već duže vreme pokušavam naći podatke o porodici Milić, jer sam potomak ove porodice i želio bih znati istoriju ove porodice i da li ima još neko živ.
    Jedino što znam što mi je moj pokojni otac ispričao da je njegova majka, a moja baka Milić Jela se udala za mog dedu Despinić Iliju iz G. Malovana i izrodili su mog oca Iliju i sestre Branku i Grozdu. Moja baka Jela Milić, Despinić i njene kćerke Branka i Grozda su ubijene 1942. u Malovanu od strane ustaša, a moj otac i djeda su preživjeli. Osim toga moja baka Jela Milić Despinić je imala rođenu sestru koja se zvala Anđa i bila je udana za Mirka Vavana iz G. Malovana, koja je umrla početkom 1990. Po priči mog oca koji je sa 4 godine ostao bez majke i sestara navodno je imao dva ujaka ali nikada nije s njima stupio u kontakt. U vezi toga bih Vas molio ako neko zna bilo kakve podatke o ujacima moga oca i eventualnim potomcima da mi se jave kako bih ja uspostavio kontakt.
    Unapred Vam se zahvaljujem i nadam se bar nekim podacima o svom poreklu.
    Marinko Despinić
    Kneževi Vinogradi, Hrvatska