Порекло презимена, село Брда (Купрес)

12. октобра 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Брда, општина Купрес. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Јужно од села су паша, ливаде и њиве у Топлацу, Ћемеру, Бунару итд. Њиве су често на дну вртача: код Лозанчића куће једна вртача је под кромпиром и јечмом; иза Мешановића кућа су две вртаче под житом. На дну долова су такође њиве или ливаде, а по кршу између љих је паша. Дрва доносе из Црног Врха.

Положај и тип.

Куће леже на кречњачкој површи. У једном кречњачком облуку, окренута западу је група од 3 куће Зелића, а на страни истог облука, окренута североистоку, је 1 кућа Бабића. Североисточно од Бабића, удаљене од њега за 250 м, леже на површи 2 куће Ребрина, једна до друге. Од Бабића је одвојена њивама и растојањем око 500 м група од 8 кућа Машана. Остале су куће на површи: Лозанчића 2, Кичина 4, Ребрине 1, Рајича 2, Куштра 2, Милића 5, Милушића 1 и Аџаге 1. Куће Кичина су у групи. Куће католика Лозанчића одвојене су од кућа муслимана Мешана њивама и то растојање износи око 200 м. Исто тако куће католика Куштра и Рајића одвојене су од кућа православних Милића њивама и то растојање износи око 200 м.

Воду доносе из поља, са Милача, у вучијама, на коњима. Једној кући треба дневно по 100 литара воде. Вода је удаљена од села за пола часа хода.

 

Порекло становништва.

Машани и Кичини (муслимани) становали су раније у пољу, крај Милача, где су сада Кућишћа. Због куге, која је морила, и због чета које су робиле, њихови преци су дошли крајем 18. века из равни на садашње место.

Милићи су из Оровице, код Дубице. Кад је „пукао топ на Дубици“ запаљена им је кућа. Уз Идриз-бега, који је тамо ратовао, дошао је њихов прадед у почетку 19. века и био прво у Врилима, код бега у најму. Бег га је затим оженио и дао му земљу. Славе Св. Глигорија.

Ребрине су доселиле из Мокронога (код Дувна) у првој половини 19. века.

„Прије Аустрије“ или „пред Аустрију” дошли су:

Лозанчићи из Млакве. На њиховом месту овде биле су Мандаре и одселиле у Ускопље;

Рајичи „из Каура” (иза Бушког Блата и иза Студенаца. Њихов отац је прво дошао у Горњи Малован;

Куштре из Врила;

Милушић из Новог Села (испод Шемановаца). Слави Св. Николу.

Зелићи из Шујице;

и Аџага из Шујице. Аџага је отуда довео жену са двоје деце и ова деца су узела очухово име.

Бабић је побегао из Подгреде (код Хливна) крајем 19. века, кад му је тамо запаљена кућа.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.