Poreklo prezimena, selo Brda (Kupres)

12. oktobar 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Brda, opština Kupres. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića “Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Južno od sela su paša, livade i njive u Toplacu, Ćemeru, Bunaru itd. Njive su često na dnu vrtača: kod Lozančića kuće jedna vrtača je pod krompirom i ječmom; iza Mešanovića kuća su dve vrtače pod žitom. Na dnu dolova su takođe njive ili livade, a po kršu između ljih je paša. Drva donose iz Crnog Vrha.

Položaj i tip.

Kuće leže na krečnjačkoj površi. U jednom krečnjačkom obluku, okrenuta zapadu je grupa od 3 kuće Zelića, a na strani istog obluka, okrenuta severoistoku, je 1 kuća Babića. Severoistočno od Babića, udaljene od njega za 250 m, leže na površi 2 kuće Rebrina, jedna do druge. Od Babića je odvojena njivama i rastojanjem oko 500 m grupa od 8 kuća Mašana. Ostale su kuće na površi: Lozančića 2, Kičina 4, Rebrine 1, Rajiča 2, Kuštra 2, Milića 5, Milušića 1 i Adžage 1. Kuće Kičina su u grupi. Kuće katolika Lozančića odvojene su od kuća muslimana Mešana njivama i to rastojanje iznosi oko 200 m. Isto tako kuće katolika Kuštra i Rajića odvojene su od kuća pravoslavnih Milića njivama i to rastojanje iznosi oko 200 m.

Vodu donose iz polja, sa Milača, u vučijama, na konjima. Jednoj kući treba dnevno po 100 litara vode. Voda je udaljena od sela za pola časa hoda.

 

Poreklo stanovništva.

Mašani i Kičini (muslimani) stanovali su ranije u polju, kraj Milača, gde su sada Kućišća. Zbog kuge, koja je morila, i zbog četa koje su robile, njihovi preci su došli krajem 18. veka iz ravni na sadašnje mesto.

Milići su iz Orovice, kod Dubice. Kad je „pukao top na Dubici“ zapaljena im je kuća. Uz Idriz-bega, koji je tamo ratovao, došao je njihov praded u početku 19. veka i bio prvo u Vrilima, kod bega u najmu. Beg ga je zatim oženio i dao mu zemlju. Slave Sv. Gligorija.

Rebrine su doselile iz Mokronoga (kod Duvna) u prvoj polovini 19. veka.

„Prije Austrije“ ili „pred Austriju” došli su:

Lozančići iz Mlakve. Na njihovom mestu ovde bile su Mandare i odselile u Uskoplje;

Rajiči „iz Kaura” (iza Buškog Blata i iza Studenaca. Njihov otac je prvo došao u Gornji Malovan;

Kuštre iz Vrila;

Milušić iz Novog Sela (ispod Šemanovaca). Slavi Sv. Nikolu.

Zelići iz Šujice;

i Adžaga iz Šujice. Adžaga je otuda doveo ženu sa dvoje dece i ova deca su uzela očuhovo ime.

Babić je pobegao iz Podgrede (kod Hlivna) krajem 19. veka, kad mu je tamo zapaljena kuća.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Marinko Despinić

    Poštovani,
    slučajno sam naišao na ovu stranicu i vidio podatke o prezimenima u selu Brda Opština Kupres, a već duže vreme pokušavam naći podatke o porodici Milić, jer sam potomak ove porodice i želio bih znati istoriju ove porodice i da li ima još neko živ.
    Jedino što znam što mi je moj pokojni otac ispričao da je njegova majka, a moja baka Milić Jela se udala za mog dedu Despinić Iliju iz G. Malovana i izrodili su mog oca Iliju i sestre Branku i Grozdu. Moja baka Jela Milić, Despinić i njene kćerke Branka i Grozda su ubijene 1942. u Malovanu od strane ustaša, a moj otac i djeda su preživjeli. Osim toga moja baka Jela Milić Despinić je imala rođenu sestru koja se zvala Anđa i bila je udana za Mirka Vavana iz G. Malovana, koja je umrla početkom 1990. Po priči mog oca koji je sa 4 godine ostao bez majke i sestara navodno je imao dva ujaka ali nikada nije s njima stupio u kontakt. U vezi toga bih Vas molio ako neko zna bilo kakve podatke o ujacima moga oca i eventualnim potomcima da mi se jave kako bih ja uspostavio kontakt.
    Unapred Vam se zahvaljujem i nadam se bar nekim podacima o svom poreklu.
    Marinko Despinić
    Kneževi Vinogradi, Hrvatska