Poreklo prezimena, Begovo Selo (Kupres)

11. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva Begovog Sela, opština Kupres. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića “Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne i saobraćajne prilike.

Njive su oko sela, livade su u polju, ispod sela, a paša je na Stožeru, iznad sela.

Kroz selo vodi put sredinom kose u polje, ka livadama, koje su ispod Pogane Glavice.

Položaj i tip.

Kuće leže po temenu jedne niske kose, koja se sastoji od škriljaca. Voda se pije sa vrela Šadinca.

Broj kuća po porodicama je ovaj:Sprema 8, Gligurića 4,Batinića 3, Turalija 9 i Šarića 8.

Kroz sred sela, temenom kose, vodi put; s jedne strane puta su kuće Sprema, Gligurića i Batinića, a s druge kuće Turalija i Šarića. Kuće Sprema su u redu. Kuće Turalija i Šarića čine dve grupe rastavljene vrtovima i njivama.

 

Poreklo stanovništva.

Spreme (staro prezime Šušljici) poreklom su iz Bileće u Hercegovini. Najpre su prešli u Ljubuški i odatle pobegli od Turaka. Njihovi preci Božo, Riste, Gligo i Tode hodali su siromašni „svukuda”, i najzad se krajem 18. veka nastanili u Begovom Selu. Danas od Rista ima 8, a od Gliga 4 kuće; oko sredine 19. veka bila je od Rista i Gliga po 1 kuća. Slave Sv. Stevana. Za „turskog vakta, prije Austrije”, Spreme su bile „opotrebile“, pa su „našli bolje stanje“ u Karadžama, do Bugojna. Tamo ima danas po 2 kuće Sprema i Gligurića.

Turalija ded doselio je iz Dalmacije sredinom 19. veka.

Šarića ded doselio je od Imotskog, „iz Kavura”, takođe sredinom 19. veka.

Batinića predak došao je iz Dalmacije (iz „Kavura“) u Vrila, u najam; posle je prešao u Odžak kao najamnik; i oko 1870. god. naselio se u Begovu Selu, na mestu Sprema koji je otišao u Kupres.

Pre Sprema u ovom su selu živeli Turci begovi, koje je krajem 18. vska kuga pomorila.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.