Порекло презимена, село Горавци (Купрес)

11. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села Горавци, општина Купрес. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне прилике.

Њиве су испод кућа у Подворницама, Бришцима, Прикачама, Пуревинама, Јежевинама, Обадинама итд. све до Погане Главице. Њиве су и у селу, између Горавца и Доца. Паша је изнад кућа на странама Стожера, на Ривинама, Равницама, Клеку итд.

Цело је село било читлук бегова Идриз-беговића из Врила. Само је кућа Рњкаша „отишла по миразу“ и постала читлук Осман – аге Трте из Доњег Вакуфа.

Положај и тип.

У Горавцу куће леже испод стране Стожера, на темену ниске терасе. У Доцу су једне куће на темену исте те терасе, а друге на страни долине и окренуте су југу. У Горавцу је врело испод. кућа; у Доцу такође има врело. На врелу Кадинцу највише се поји „благо“.

У Горавцу су куће: Рњкаша 3, Чичка 2, Релата 2, Кеба 1 и Хајдаровића 1; а у Доцу су: Радоша 3, Хајдаровића 1. Папића 2, Кеба 2, Јовића 2, Крижановића 1, Аркуловића 1, Мухановића 1, Џала 1 и Радића 1. Горавце и Долац су одвојени њивама. У оба села куће су близу и највећим делом, у реду.

 

Порекло становништва.

Старинци су Хајдаровићи и Мухановићи, муслимани, који имају своју земљу.

Стари досељеници непознатог порекка су Јовићи.

Кебе су дошле од Имотског прво у Врила и одатле су „допртљали“ у Горавце, у првој половини 19. века. Радић је „оцепљеник“ од њих.

Чичци су се доселили из Отиноваца око 1855 год.

Средином 19. вска дошли су:

Релате од Имотског. Пре него што су се населили у Горавце, били су у Оџаку и Доцу;

Папићи из „Кавура“ у Кукавице и одатле у Горавце;

и Крижановића дед из „Кавура“.

Пред Окупацију доселили су се:

Рњкаши из Оџака. Њихов је прадед живео у Ботуну и одатле се преселио у Османлије. Њихов је дед прешао у Оџак, а њихов отац у Горавце; и Радоши, такође из Оџака. Њихови су преци дошли у Оџак из „Кавура“ средином 19. века.

Аркуловић је дошао крајем 19. века из Османлија, од Јурича.

Џало је дошао такође крајем 19. века из Врила, где је био најамник.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.