Poreklo prezimena, selo Goravci (Kupres)

11. oktobar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Goravci, opština Kupres. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića “Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne prilike.

Njive su ispod kuća u Podvornicama, Brišcima, Prikačama, Purevinama, Ježevinama, Obadinama itd. sve do Pogane Glavice. Njive su i u selu, između Goravca i Doca. Paša je iznad kuća na stranama Stožera, na Rivinama, Ravnicama, Kleku itd.

Celo je selo bilo čitluk begova Idriz-begovića iz Vrila. Samo je kuća Rnjkaša „otišla po mirazu“ i postala čitluk Osman – age Trte iz Donjeg Vakufa.

Položaj i tip.

U Goravcu kuće leže ispod strane Stožera, na temenu niske terase. U Docu su jedne kuće na temenu iste te terase, a druge na strani doline i okrenute su jugu. U Goravcu je vrelo ispod. kuća; u Docu takođe ima vrelo. Na vrelu Kadincu najviše se poji „blago“.

U Goravcu su kuće:Rnjkaša 3, Čička 2, Relata 2, Keba 1 i Hajdarovića 1; a u Docu su:Radoša 3, Hajdarovića 1. Papića 2, Keba 2, Jovića 2, Križanovića 1, Arkulovića 1, Muhanovića 1, Džala 1 i Radića 1. Goravce i Dolac su odvojeni njivama. U oba sela kuće su blizu i najvećim delom, u redu.

 

Poreklo stanovništva.

Starinci su Hajdarovići i Muhanovići, muslimani, koji imaju svoju zemlju.

Stari doseljenici nepoznatog porekka su Jovići.

Kebe su došle od Imotskog prvo u Vrila i odatle su „doprtljali“ u Goravce, u prvoj polovini 19. veka. Radić je „ocepljenik“ od njih.

Čičci su se doselili iz Otinovaca oko 1855 god.

Sredinom 19. vska došli su:

Relate od Imotskog. Pre nego što su se naselili u Goravce, bili su u Odžaku i Docu;

Papići iz „Kavura“ u Kukavice i odatle u Goravce;

i Križanovića ded iz „Kavura“.

Pred Okupaciju doselili su se:

Rnjkaši iz Odžaka. Njihov je praded živeo u Botunu i odatle se preselio u Osmanlije. Njihov je ded prešao u Odžak, a njihov otac u Goravce; i Radoši, takođe iz Odžaka. Njihovi su preci došli u Odžak iz „Kavura“ sredinom 19. veka.

Arkulović je došao krajem 19. veka iz Osmanlija, od Juriča.

Džalo je došao takođe krajem 19. veka iz Vrila, gde je bio najamnik.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.