Порекло презимена, Бегово Село (Купрес)

11. октобар 2013.

коментара: 0

Порекло становништва Беговог Села, општина Купрес. Стање из 1920-21. године. Према истраживању Боривоја Милојевића “Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко поље”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Привредне и саобраћајне прилике.

Њиве су око села, ливаде су у пољу, испод села, а паша је на Стожеру, изнад села.

Кроз село води пут средином косе у поље, ка ливадама, које су испод Погане Главице.

Положај и тип.

Куће леже по темену једне ниске косе, која се састоји од шкриљаца. Вода се пије са врела Шадинца.

Број кућа по породицама је овај: Спрема 8, Глигурића 4,Батинића 3, Туралија 9 и Шарића 8.

Кроз сред села, теменом косе, води пут; с једне стране пута су куће Спрема, Глигурића и Батинића, а с друге куће Туралија и Шарића. Куће Спрема су у реду. Куће Туралија и Шарића чине две групе растављене вртовима и њивама.

 

Порекло становништва.

Спреме (старо презиме Шушљици) пореклом су из Билеће у Херцеговини. Најпре су прешли у Љубушки и одатле побегли од Турака. Њихови преци Божо, Ристе, Глиго и Тоде ходали су сиромашни „свукуда”, и најзад се крајем 18. века настанили у Беговом Селу. Данас од Риста има 8, а од Глига 4 куће; око средине 19. века била је од Риста и Глига по 1 кућа. Славе Св. Стевана. За „турског вакта, прије Аустрије”, Спреме су биле „опотребиле“, па су „нашли боље стање“ у Караџама, до Бугојна. Тамо има данас по 2 куће Спрема и Глигурића.

Туралија дед доселио је из Далмације средином 19. века.

Шарића дед доселио је од Имотског, „из Кавура”, такође средином 19. века.

Батинића предак дошао је из Далмације (из „Кавура“) у Врила, у најам; после је прешао у Оџак као најамник; и око 1870. год. населио се у Бегову Селу, на месту Спрема који је отишао у Купрес.

Пре Спрема у овом су селу живели Турци бегови, које је крајем 18. вска куга поморила.

 

ИЗВОР: Боривоје Милојевић – Купрешко, Вуковско, Равно и Гламочко Поље. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.