Poreklo prezimena, selo Stražbenica (Kupres)

22. septembar 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Stražbenica, opština Kupres. Stanje iz 1920-21. godine. Prema istraživanju Borivoja Milojevića “Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko polje”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Privredne i saobraćajne prilike.

Na niskoj površi oko kuća su njive. Severno od sela, u ravni polja, su livade. Jugozapadno, na površi, po glavicama je paša, a po dolovima njive.

Drva se dogone iz Jelovače i Orlovače, venaca na severozapadnom okviru polja.

Položaj i tip.

Oko Stražbenice je niska površ, sastavljena od dolomita. U njoj je plitka dolina, po čijim stranama i dnu leže kuće. Voda se donosi sa Sarina Vrela, koje je u polju, daleko za pola časa hoda.

Kuća ima:Tokića 1, Galića 3, Romića 1 i Bagarića 8.

Kuće bagarićske su u grupi, a ostale su oko njih.

 

Poreklo stanovništva.

Preci Bagarića došli su iz Bukovice (kod Duvna) u Juriče. Kad su tu orali, rastovarivali su za orače po osam konja natovarenih splitskim i sinjskim vinom; u proleće su puštali „alašu“ u Plazenicu, i išli da je traže tek u jesen, kad će ,,vrći“. Zatim su „otanjili“. U Rastičevu, gde su sada Grbeše, bili su Ivkići i Pripunići. Beg Miralem digne ove, naseli Bagariće i da im žito i volove; tu opet „pođu k’o iz vode“. Zatim ih ju beg molio, te su krajem 18. veka prešli odatle u Stražbenicu. Kad su ovde došli, jagnjilo im se po 500 ovaca.

Rakići (staro prezime Vukadini) poreklom su iz Kontore, kod Imotskog. Njihovi preci bili su na „sto“ mesta, pre nego što su ovde došli; a ovde su došli iz Mrđebara krajem 18. veka.

Tokić je doselio iz Rastičeva oko 1860. godine.

Galići su došli iz Zlosela oko 1875. god.; tamo su bili na mestu Kukavičića hambara.

 

IZVOR: Borivoje Milojević – Kupreško, Vukovsko, Ravno i Glamočko Polje. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.