Poreklo prezimena, selo Lipovac (Topola)

13. avgust 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela  Lipovac, opština Topola. Prema istraživanju Borivoja M. Drobnjakovića „Jasenica“ od 1920. do 1922. godine.

 

Topografske prilike.

Kuće se nalaze na kačerskoj površi, s obe strane potoka Sušice, koji je u nju duboko zasečen. Veći deo sela je s desne strane Sušice i kuće se visoko penju uz strane brda Karaule. Sa te strane Sušica prima nekoliko pritoka, suvih jaruga, koje su selo podelile na više delova. S leve strane Sušice manje je kuća; tu su poglavito imanja.

Upotrebljava se većinom izvorska voda. Glavni je izvor Zmajevac kojim se služi pola sela. Ovu vodu smatraju za lekovitu, i o mladim nedeljama se u njoj kupaju. Selo se služi i vodom sa đermova.

Ziratno zemljište je pod Venčacom, zatim u Zmajevcu i na. Karauli. Vinogradi su na Venčacu a ima ih i po selu. Opštinska šuma je na Venčacu i u Lipovačkoj Jaruzi.

Selo je razbijenog tipa. Deli se na Gornja i Donji Kraj, koji se dalje dele na Zečeviće, Garašane, Skerliće, Reake itd.

 

Poreklo porodica.

Selo je najpre bilo u jaruzi pored Sušice. Najstarije su porodice: Skerlići, Zečevići i Reaci; one su bile u selu pre Ustanka. Danas su u selu ove familije:

Skerlići(Petrovići, Jovanovići) 16 k. Slava: sv. Luka.

Avramovići 11 k. Slava: Slava: sv. Luka.

Lazići (Gavrilovići) 5 k. Slava: sv. Luka.

Po pričanju starih ljudi Skerlići, Avramovići i Lazići su jedna familija. Ranije su imali zajednički trpezar kod brezovačke crkve. Pradedovi se doselili od „Bijelog Polja — Sjenice”.

Reaci(Reakovići, Đorđevići, Todorovići, Lukići) 15 k. Slava: sv. Luka, preslava: Velika Gospojina. I njihovi stari su pre Ustanka došli od „Bijelog Polja — Sjenice“.

Zečevići (Pavlovići) 22 k. Slava: sv. Luka. Čukundeda došao „od Bijelog Polja — Sjenice” za vreme Kočine Krajine. Imaju rođaka u Belom Potoku (beogradski) sa kojima su stari održavali veze. Misle da je od njihove familije ostalo u Starome Vlahu. Po kazivanju g. Uskokovića, profesora, u selu Maskovi, u zaseoku Zečevićima, živela je do pred kraj 18. veka familija Nikšići (slave: sv. Luku, a doseljeni iz Nikšića) pa se tada raselila po Srbiji. Sudeći po slavi, kao i po predanju koje se u Lipovcu i u Maskovi održalo, verovatno će i Zečevići biti starinom iz Nikšićske Župe.

Garašani (Garašani 3, Savkovići 2, Stojići 2, Mijatovići 2, Đorđevići 2, Radovanovići 7, Pantelići 1) 19 k. Slava: sv. Aranđel. Doselili se pre Ustanka iz Bjelopavlića i došli u Garaše. Karađorđe hteo da budu uz njega, pa ih povede u Topolu. Uz put su se zadržali u Lipovcu, tu se „napiju vina“, i nisu hteli dalje nego ostanu.

Vujičići 3 k. Slava: sv. Jeremija. Pradedovi su iz Pipera.

Ristovići (Bogdanovići) 10 k. Slava: sv. Nikola. Došli iz „istočnih krajeva”; zovu ih „Bugarima.“

Andrići (Markovići) 4 k. Slava: sv. Nikola. Familija su sa Ristovićima.

Lekići 2 k. Slava: Petrovdan. Doselili se iz Jelovika (od Lekića).

Mirjanići (Đorđevići, Jovanovići, Mišovići) 9 k. Slava: sv. Đurđic. Baba starca Milovana (77 g.) rodom je iz Dobrinja (požeški, užički) i udala se u Markovicu (dragačevski). Pobegla od muža i sobom povela oca čiča Milovanovog. Došla u Vinču, tu nađe nekog Janka Đerinovića iz Koraćice, koji je služio kod Garašana, i za njega se uda. Pređu u Lipovac gde se nastane.

Tufegdžići(Radosavljevići) 5 k. Slava: sv. Andreja. Doselio se deda od Sjenice.

Andrić 1 k. Slava: Miholjdan. Doselio se pre 50 g. iz Nadelja (kod Novoga Sada).

 

Seosko groblje je pod Venčacom, u blizini brezovačke crkve.

 

IZVOR: Borivoje M. Drobnjaković, „Jasenica“.  NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA  (knjiga 13) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga XXV), Beograd 1923.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.