Порекло презимена, села Котража и Колетина (Страгари, Крагујевац)

13. августа 2013.

коментара: 1

Порекло становништва села  Котража и засеока Колетина, градска општина Страгари (Крагујевац). Према истраживању Боривоја М. Дробњаковића „Јасеница“ од 1920. до 1922. године.

 

Топографске прилике.

Котража и засеок Колетином налазе се на североисточним огранцима Рудничких планина, на Котрашким Чукарама, које је овде Јасеница пробила и провлачи се кроз уску клисурасту долину, стрмих и оголићених страна. Куће Котраже су на источним деловима ових Чукара, на странама Котрашког Потока и Добре Луке. С леве стране Јасенице је засеок Колетина, чије се куће простиру до маслошевачког атара.

Село се служи изворском и бунарском водом.

Земљиште је већим делом голо и неплодно, нарочито око кућа Јоковића и Јосића. Није погодно за обрађивање и због тога су ове породице принуђене да се баве израдом црепуља од земље коју ту копају. Идући на Исток, земљиште је погодније за културу. Много је боље земљиште с леве стране Јасенице у атару засеока Колетине.

Јужно од села, на Караули, општина има 7–8 хектара ситне шуме.

Село је разбијеног типа, шумадијске врсте, подељено на неколико крајева који носе имена фамилија. Северно од Котраже, преко Јасенице је засеок Колетина са 14 кућа. Од села је удаљен око 20 минута.

 

Порекло породица и старине.

До скора је Котража чинила једну општину са Влакчом, и са њом имала заједничку славу и литије. Пола Котраже и сада има заједничко гробље са Влакчом.

У селу су ове породице:

Јоковићи (Милановићи, Митровићи) 14 к. Слава: св. Никола. Најстарија породица. Не знају порекло.

Максимовићи (Стевановићи, Николићи, Младеновићи, Илићи) 18 к. Слава: св. Ђурђиц. За време пропасти бежали преко. Стара породица; незнају порекло.

Белобрковићи (Панићи, Пантовићи, Јовановићи, Михаиловићи, Тимотијевићи, Јаковљевићи) 20 к. Слава: св. Лука. Стари се доселили „од Бијелог Поља-Сјенице“ пре 150 година. Неко време били у Маслошеву (где су им род Гавриловићи-Ђурковићи) па затим прешли овде. Фамилија су са Ерићима у Љубичевцу.

Јосићи (Плашићи) 18 к. Слава: сп. Симеун. Дошао прадед Јосо „од Студенице—Сјенице“ пре 150 година.

Митровићи (Стевановићи) 3 к. Слава: св. Аранђел. Доселили се пре 50 г. из Гривска (ариљски, ужички).

‘Годоровићи 2 к. Слава: св. Ђурђиц. Доселио се „Бугарин“ Марко са стоком, саградио колибу и остао. Дошао пре 100 година.

Вукомановићи (Вулићевићи, Радовановићи) 5 к. Слава: св. Лазар. Изгледа да су род са Јосићима, јер су се раније „присвајали“ и нису се узимали. Мати им се преудала и променила славу; раније славили св. Симеуна.

Павловићи 2 к. Слава: св. Никола. Фамилија са Јоковићима.

Савићи (Јовановићи, Симићи, Миловановићи, Марковићи) 10 к. Слава: св. Лука. Род су са Белобрковићима.

Ђорђевићи (Димитријевићи) 2 к. Слава: св. Ђурђиц. Род су са Максимовићима.

У Колетини су:

Вујовићи 3 к. Слава: св. Никола. Доселили се од Сјенице пре Устанка. Прво се настанили у Кутлову (лепенички) где их има и зову се Недовићи — Недићи. Деда ових Вујовића, пошто је био сиромашан, напусти Кутлово и пре 90 г. дође у Котражу, а затим пређе и настани се овде. Имају фамилију и у Дучинама (београдски) али незнају како се зову.

Петковићи (Ђорђевићи, Аћимовићи) 7 к. Слава: св. Никола. Дошли од Сјенице после Устанка.

Миџовићи (Милутиновићи) 2 к. Слава: св. Аћим и Ана; из Влакче (од Вучковића).

Нешовић 1 к. Слава: св. Врачеви. Пре 50 г. дошао из Рамаће (лепснички).

Стевановић 1 к. Слава: св. Јован. Дошао пре 70 г. из Печењевца (лесковачки, врањски).

 

Котража има два гробља: једно у долини Сребрнице, друго је заједничко за Котражу и Влакчу. Колетина има своје гробље.

На „Градини“ се налазе трагови рушевина. У њиховој је близини Кнежева Пољана, где се копају и налазе остаци стрела, копаља и стари новац. Има трагова од старог гробља, које зову „маџарским“.

 

ИЗВОР: Боривоје М. Дробњаковић, „Јасеница“.  НАСЕЉА И ПОРЕКЛО СТАНОВНИШТВА  (књига 13) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига XXV), Београд 1923.

 

НАПОМЕНА: Више о селу и родовима из Котраже можете да погледате на сајту kotraza.rs.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. po zdravku kalanovicu koji je radio na tv sarajevu kalanovici su dosli iz grcke sa ostrva kalos brodom do ulcinja pa posle se naselili na glamockom polju odatle dva brata dodju u sumadiju jedan ode ka trsteniku adrugi se nastani u stragarima