Порекло презимена, село Јеловик (Аранђеловац)

12. август 2013.

коментара: 0

Порекло становништва села  Јеловик, општина Аранђеловац. Према истраживању Боривоја М. Дробњаковића „Јасеница“ од 1920. до 1922. године

 

Топографске прилике.

Качерска површ је овде јако разорена потоцима Ковачевцем, Великим Потоком, Медњаком, Лекинцем и Станковачом, притокама реке Букуље и Босуте, које припадају сливу Качера. Куће се налазе на странама ових потока; има неколико кућа у долини Букуље, и ту су школа и црква.

Село се поглавито служи водом са извора; бунара има неколико и они су у највишим крајевима села, на врховима брда Грабића и Великог Брда.

Извори су: Покусаловац, Грабић, Грабовина, и други који се зову именима разних фамилија.

Сеоске шуме (општинска и приватна) има око реке Букуље.

Село је разбијеног типа и приближава се селима старовлашке разбијености. Старо Село је на Грабићу; одатле се село гранало и развијало и добило данашњи облик. Подељепо је на крајеве који носе имена појединих породица, као: Мишоваћа Крај, Радивојевића Крај, затим „под Косом“ и Осоје.

 

Порекло породица и старине.

У селу су ове фамилије:

Павловићи (Матићи, Пауновићи) 8 к. Слава: св. Јован. Куће су им у Старом Селу. Доселио се прадед који је живео сто година, а умро пре 60 и више година. Не знају одакле се доселио.

Стефановићи (Мирковићи, Павловићи, Неговановићи) 22 к. Слава: св. Никола. Станују „под Косом“, а за време Турака куће су им биле у Великим Потоку. Стара породица, досељени „пре 200 г.“ од Косова.

Лекићи 20 к. Слава: Петровдан. Има их у неколико крајева. Старином су из Херцеговине а доселили су се пре Устанка. Има их у Липовцу.

Радивојевићи (Ратковићи, Јанковићи, Петровићи, Стојановићи) 35 к. Слава: св. Лазар. Стара породица. Досељени пре 150 година од Бијелог Поља.

Павловићи, Стефановићи, Лекићи и Радивојевићи најстарије су породице; доцније се доселили:

Мишовићи (Николићи, Недељковићи) 14 к. Слава: св. Лука. Станују у Осоју и Мишовића Крају. Довео их Карађорђе за време Устанка од Сјенице. Њиховог прадеду Нову донели као малишана.

Дрндаревићи 5 к. Слава: св. Јован. Досељени од Сјенице. Станују „под Косом“.

Проковићи 2 к. Слава: св. Петка. Дошли пре 40 годипа из рудничког округа.

Васиљевићи 2 к. Слава: св. Ђорђе. Пре 35 г. дошли из ‘Трудеља (качерски) где имају фамилију.

Ђорђевић 1 к. Слава: св. Никола. Пре 60 г. дошао жепи у кућу из Заграђа (качерски).

Крсмановићи 2 к. Слава: св. Ђорђе. Станују „под Косом“. Непознато порекло.

Перовићи 3 к. Слава: св. Срђ. Куће су им „под Косом“. Остали само млађи и не знају порекло.

Радовићи 3 к. Слава: св. Лазар. Фамилија са Радивојевићима.

 

Село има једно гробље које је на месту где је некада било „маџарско гробље“.

 

ИЗВОР: Боривоје М. Дробњаковић, „Јасеница“.  НАСЕЉА И ПОРЕКЛО СТАНОВНИШТВА  (књига 13) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига XXV), Београд 1923.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.