Poreklo prezimena, selo Jelovik (Aranđelovac)

12. avgust 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela  Jelovik, opština Aranđelovac. Prema istraživanju Borivoja M. Drobnjakovića „Jasenica“ od 1920. do 1922. godine

 

Topografske prilike.

Kačerska površ je ovde jako razorena potocima Kovačevcem, Velikim Potokom, Mednjakom, Lekincem i Stankovačom, pritokama reke Bukulje i Bosute, koje pripadaju slivu Kačera. Kuće se nalaze na stranama ovih potoka; ima nekoliko kuća u dolini Bukulje, i tu su škola i crkva.

Selo se poglavito služi vodom sa izvora; bunara ima nekoliko i oni su u najvišim krajevima sela, na vrhovima brda Grabića i Velikog Brda.

Izvori su: Pokusalovac, Grabić, Grabovina, i drugi koji se zovu imenima raznih familija.

Seoske šume (opštinska i privatna) ima oko reke Bukulje.

Selo je razbijenog tipa i približava se selima starovlaške razbijenosti. Staro Selo je na Grabiću; odatle se selo granalo i razvijalo i dobilo današnji oblik. Podeljepo je na krajeve koji nose imena pojedinih porodica, kao: Mišovaća Kraj, Radivojevića Kraj, zatim „pod Kosom“ i Osoje.

 

Poreklo porodica i starine.

U selu su ove familije:

Pavlovići (Matići, Paunovići) 8 k. Slava: sv. Jovan. Kuće su im u Starom Selu. Doselio se praded koji je živeo sto godina, a umro pre 60 i više godina. Ne znaju odakle se doselio.

Stefanovići (Mirkovići, Pavlovići, Negovanovići) 22 k. Slava: sv. Nikola. Stanuju „pod Kosom“, a za vreme Turaka kuće su im bile u Velikim Potoku. Stara porodica, doseljeni „pre 200 g.“ od Kosova.

Lekići 20 k. Slava: Petrovdan. Ima ih u nekoliko krajeva. Starinom su iz Hercegovine a doselili su se pre Ustanka. Ima ih u Lipovcu.

Radivojevići (Ratkovići, Jankovići, Petrovići, Stojanovići) 35 k. Slava: sv. Lazar. Stara porodica. Doseljeni pre 150 godina od Bijelog Polja.

Pavlovići, Stefanovići, Lekići i Radivojevići najstarije su porodice; docnije se doselili:

Mišovići (Nikolići, Nedeljkovići) 14 k. Slava: sv. Luka. Stanuju u Osoju i Mišovića Kraju. Doveo ih Karađorđe za vreme Ustanka od Sjenice. Njihovog pradedu Novu doneli kao mališana.

Drndarevići 5 k. Slava: sv. Jovan. Doseljeni od Sjenice. Stanuju „pod Kosom“.

Prokovići 2 k. Slava: sv. Petka. Došli pre 40 godipa iz rudničkog okruga.

Vasiljevići 2 k. Slava: sv. Đorđe. Pre 35 g. došli iz ‘Trudelja (kačerski) gde imaju familiju.

Đorđević 1 k. Slava: sv. Nikola. Pre 60 g. došao žepi u kuću iz Zagrađa (kačerski).

Krsmanovići 2 k. Slava: sv. Đorđe. Stanuju „pod Kosom“. Nepoznato poreklo.

Perovići 3 k. Slava: sv. Srđ. Kuće su im „pod Kosom“. Ostali samo mlađi i ne znaju poreklo.

Radovići 3 k. Slava: sv. Lazar. Familija sa Radivojevićima.

 

Selo ima jedno groblje koje je na mestu gde je nekada bilo „madžarsko groblje“.

 

IZVOR: Borivoje M. Drobnjaković, „Jasenica“.  NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA  (knjiga 13) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga XXV), Beograd 1923.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.