Poreklo prezimena, selo Žabare (Topola)

10. avgust 2013.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela  Žabare, opština Topola. Prema istraživanju Borivoja M. Drobnjakovića „Jasenica“ od 1920. do 1922. godine

 

Topografske prilike.

Između Topole i Žabara Jasenica pravi veliku okuku, jer ona na tome mestu izlazi iz više u nižu jezersku površ, iz ripanjske ravni na pinosavsku. Odseci pinosavske površi su predstavljeni Kalipoljem, Bokanjom, Zlom Vodom i Jankovim Grobom. Više odseka je lepo očuvana ripanjska površ. Jedan deo seoskih kuća, sa školom, crkvom, mehanama i dućanima je pored druma, u neposrednoj blizini Jasenice; ostali krajevi su na stranama Česmenskog i Panjevačkog Potoka.

Na Jasenici ima četiri vodenice. Na Kalipolju i Carevoj Glavici su trla.

Selo se služi poglavito izvorskom vodom, manje vodom sa đermova. Izvori su: Panjevac, kojim se služi ceo kraj istoga imena, zatim Bunarić i Česma.

Ziratna zemlja je na Kalipolju, Valozima, Carevoj Glavici, Osredku, Jarebicama. U dolini Jasenice su dobre livade, a uspeva i kukuruz. Šume ima na Bokanji i Gaju. Vinogradi su na Bokanji i Zmajevcu.

Selo je razbijenog tipa, podeljeno na četiri kraja: Vrelo, kroz koji protiče potok istoga imena, Čalani između Česmenskog i Panjevačkog Potoka, Panjevac između Panjevca i Dubokog Potoka i Kusaja između Kusaje i Dubokog Potoka.

 

Poreklo porodica i starine.

Najstariji doseljenik je bila baba Jagoda, koja se iz Goroviča nastanila u Žabare, a odatle se premesti u Junkovac. U to vreme su došli i Nedeljkovići (Jankovići 9, Čolići 10, Markovići 9, Jovičići 6, Vesići 7, Uroševići 6, Milovanovići 5, Brkići 5, Radojevići 9, Simići 3, Stepanovići 1, Đurđevići 2, Miloševići 2, Vujičići 2, Radojkovići 4, Vulovići 2, Stanići 2). 84 k. Slava: sv. Nikola. Došao praded Nedeljko sa sedam sinova iz Kladnice (Sjenica). Od doseljenja su četo ili šesto koleno. Rod su im: Gajići (u Zagorici), Blažići (u Rabrovcu), Vujičići (u Aranđelovcu), Uroševići (u Natalincima). .

Radoševići (Radiševići 25, Prokići 3, Panići 5, Jovanovići—Vićentijevići 6, Sremčevići 18, Aleksići 4, Pavlovići 9, Jakovljevići 1, Đorđevići 8). 79 k. Slava: sv. Jovan. Radoš sa četiri brata došao od Sjenice u isto vreme kad i Nedeljkovići. Prvo se nastanili na Bokanji, pa docnije prešli u Žabare. Za vreme propasti tri brata prebegla u Srem. Od njih se neki vrate (Sremčevići) a drugi ostali u Kupinovu.

Blagojevići (Blagojevići 15, Milovančevići 2). 17 k. Slava: sv. Stevan. Staro im prezime Veličkovići. Praded se doselio od Sjenice — Bijelog Polja. Bila su tri brata; jedan ostao u Topoli (Spasići), drugi u Goroviču (Pištoljevići) od kojih su ovi Blagojevići, a treći u Božurnji (Simići).

Vuličevići 2 k. Slava: sv. Andreja. Doseljeni iz Gornje Trešnjevice (od .Vuličevića).

Lukići 2 k. Slava: sv. Nikola. Doseljeni iz Gornje Trešnjevice.

Despotovići (Andrejići) 3 k. Slava: sv. Lazar. Došli iz Osata. Gradili kuće po okolini.

Lazarevići 3 k. Slava: sv. Nikola. Pre 70. g. došli iz Zagorice.

Erići 6 k. Slava: sv Mrata. Doselio se Petar Era od Studenice u doba Ustanka. Danas se prezivaju Jovanovići i Mihailovići.

Markovići (Žikići) 4 k. Slava: sv. Jovan. Došli među prvima iz Kusatka (smederevski).

Ivanović 1 k. Slava: sv. Nikola. Došao otac pre 50 g. iz Prnjavora (kragujevački).

Radisavljevići(Radisavljevići 5, Milićevići 4, Gvozdenovići 6). 15 k. Slava: sv. Nikola. Deda doveden kao mali iz Grbica (lepenički) od Gvozdenovića (Gvozdenovići došli u D. Grbice pre 155—160 g. od Sjenice; Lepenica, knjiga VII. St. 217).

Milutinović 1 k. Slava: sv. Nikola. Došao iz Zagorice pre 40 g.

Jakovljević 1 k. Slava: sv. Aranđel. Doselio se i j Gornje Crnuće pre 70 g.

Adamović 1 k. Slava: sv. Tanasije. Kao mehandžija došao pre 50 g. iz Kruševa.

Malenić 1 k. Slava: sv. Jovan. Došao otac iz Crkvenca (resavski).

Markovići 2 k. Slava: sv. Đorđe. Došao otac kao baš- tovan iz Vidina.

Krajinčevići 2 k. Slava: sv. Nikola. Doselio se deda pre 100 godina iz Krajine.

Markovići (Devići, Paunovići) 11 k. Slava: sv. Toma. Prvo se naselili u Gorovič, pa docnije ovde. Stara porodica. Nepoznato poreklo.

Lakići (Živići) 12 k. Slava: sv. Đorće. Pre Ustanka im se stari doselili od Sjenice — Studenice.

Mitrovići 7 k. Slava: sv. Alimpije. Rod su sa Novakovićima u Junkovcu.

Jeremići (Ivkovići) 6 k. Slava: sv. Đurđic. Nepoznato poreklo.

Selo ima jedno groblje u Koviljači, gde su se „kopali“ i Junkovčani sve do 1860. godine.

Južno od sela, u dolini Jasenice, je „Selište”. Tu su bile prve kuće, pa su se bežeći od vode, iselmli na današnja mesta. U Selištu su iskopavali stare srebrne novce iz doba austrijske okupacije. U blizini Selišta je „madžarsko groblje“.

 

IZVOR: Borivoje M. Drobnjaković, „Jasenica“.  NASELJA I POREKLO STANOVNIŠTVA  (knjiga 13) – SRPSKI ETNOGRAFSKI ZBORNIK (knjiga XXV), Beograd 1923.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Nebojsa

    Interesuje me poreklo Zivkovica u selu Zabari,slava sv.Jovan

  2. Nebojša Jovanović

    Interesuje me poreklo porodice Živković iz sela Žabare(Topola),slava sv.Jovan,.Deda mi je rođen 1932 a na groblju na lalazim spomenike još 4 generacije unazad što upućuje ili da članak iz(1923g.)B.Drobnjakovića nije potpuno objavnjen ili ima propusta,Molim za objašnjenje.Unapred zahvalan ,Nebojša Jovanović.

  3. Nikola Rosic

    Interesuje me poreklo porodice Živković iz sela Žabare(Topola),slava sv.Jovan,.Deda mi je rođen 1932 a na groblju na lalazim spomenike još 4 generacije unazad što upućuje ili da članak iz(1923g.)B.Drobnjakovića nije potpuno objavnjen ili ima propusta,Molim za objašnjenje.Unapred zahvalan ,Nebojša Jovanović.