Порекло презимена, село Жабаре (Топола)

10. август 2013.

коментара: 3

Порекло становништва села  Жабаре, општина Топола. Према истраживању Боривоја М. Дробњаковића „Јасеница“ од 1920. до 1922. године

 

Топографске прилике.

Између Тополе и Жабара Јасеница прави велику окуку, јер она на томе месту излази из више у нижу језерску површ, из рипањске равни на пиносавску. Одсеци пиносавске површи су представљени Калипољем, Бокањом, Злом Водом и Јанковим Гробом. Више одсека је лепо очувана рипањска површ. Један део сеоских кућа, са школом, црквом, механама и дућанима је поред друма, у непосредној близини Јасенице; остали крајеви су на странама Чесменског и Пањевачког Потока.

На Јасеници има четири воденице. На Калипољу и Царевој Главици су трла.

Село се служи поглавито изворском водом, мање водом са ђермова. Извори су: Пањевац, којим се служи цео крај истога имена, затим Бунарић и Чесма.

Зиратна земља је на Калипољу, Валозима, Царевој Главици, Осредку, Јаребицама. У долини Јасенице су добре ливаде, а успева и кукуруз. Шуме има на Бокањи и Гају. Виногради су на Бокањи и Змајевцу.

Село је разбијеног типа, подељено на четири краја: Врело, кроз који протиче поток истога имена, Чалани између Чесменског и Пањевачког Потока, Пањевац између Пањевца и Дубоког Потока и Кусаја између Кусаје и Дубоког Потока.

 

Порекло породица и старине.

Најстарији досељеник је била баба Јагода, која се из Горовича настанила у Жабаре, а одатле се премести у Јунковац. У то време су дошли и Недељковићи (Јанковићи 9, Чолићи 10, Марковићи 9, Јовичићи 6, Весићи 7, Урошевићи 6, Миловановићи 5, Бркићи 5, Радојевићи 9, Симићи 3, Степановићи 1, Ђурђевићи 2, Милошевићи 2, Вујичићи 2, Радојковићи 4, Вуловићи 2, Станићи 2). 84 к. Слава: св. Никола. Дошао прадед Недељко са седам синова из Кладнице (Сјеница). Од досељења су чето или шесто колено. Род су им: Гајићи (у Загорици), Блажићи (у Рабровцу), Вујичићи (у Аранђеловцу), Урошевићи (у Наталинцима). .

Радошевићи (Радишевићи 25, Прокићи 3, Панићи 5, Јовановићи—Вићентијевићи 6, Сремчевићи 18, Алексићи 4, Павловићи 9, Јаковљевићи 1, Ђорђевићи 8). 79 к. Слава: св. Јован. Радош са четири брата дошао од Сјенице у исто време кад и Недељковићи. Прво се настанили на Бокањи, па доцније прешли у Жабаре. За време пропасти три брата пребегла у Срем. Од њих се неки врате (Сремчевићи) а други остали у Купинову.

Благојевићи (Благојевићи 15, Милованчевићи 2). 17 к. Слава: св. Стеван. Старо им презиме Величковићи. Прадед се доселио од Сјенице — Бијелог Поља. Била су три брата; један остао у Тополи (Спасићи), други у Горовичу (Пиштољевићи) од којих су ови Благојевићи, а трећи у Божурњи (Симићи).

Вуличевићи 2 к. Слава: св. Андреја. Досељени из Горње Трешњевице (од .Вуличевића).

Лукићи 2 к. Слава: св. Никола. Досељени из Горње Трешњевице.

Деспотовићи (Андрејићи) 3 к. Слава: св. Лазар. Дошли из Осата. Градили куће по околини.

Лазаревићи 3 к. Слава: св. Никола. Пре 70. г. дошли из Загорице.

Ерићи 6 к. Слава: св Мрата. Доселио се Петар Ера од Студенице у доба Устанка. Данас се презивају Јовановићи и Михаиловићи.

Марковићи (Жикићи) 4 к. Слава: св. Јован. Дошли међу првима из Кусатка (смедеревски).

Ивановић 1 к. Слава: св. Никола. Дошао отац пре 50 г. из Прњавора (крагујевачки).

Радисављевићи (Радисављевићи 5, Милићевићи 4, Гвозденовићи 6). 15 к. Слава: св. Никола. Деда доведен као мали из Грбица (лепенички) од Гвозденовића (Гвозденовићи дошли у Д. Грбице пре 155—160 г. од Сјенице; Лепеница, књига VII. Ст. 217).

Милутиновић 1 к. Слава: св. Никола. Дошао из Загорице пре 40 г.

Јаковљевић 1 к. Слава: св. Аранђел. Доселио се и ј Горње Црнуће пре 70 г.

Адамовић 1 к. Слава: св. Танасије. Као механџија дошао пре 50 г. из Крушева.

Маленић 1 к. Слава: св. Јован. Дошао отац из Црквенца (ресавски).

Марковићи 2 к. Слава: св. Ђорђе. Дошао отац као баш- тован из Видина.

Крајинчевићи 2 к. Слава: св. Никола. Доселио се деда пре 100 година из Крајине.

Марковићи (Девићи, Пауновићи) 11 к. Слава: св. Тома. Прво се населили у Горович, па доцније овде. Стара породица. Непознато порекло.

Лакићи (Живићи) 12 к. Слава: св. Ђорће. Пре Устанка им се стари доселили од Сјенице — Студенице.

Митровићи 7 к. Слава: св. Алимпије. Род су са Новаковићима у Јунковцу.

Јеремићи (Ивковићи) 6 к. Слава: св. Ђурђиц. Непознато порекло.

Село има једно гробље у Ковиљачи, где су се „копали“ и Јунковчани све до 1860. године.

Јужно од села, у долини Јасенице, је „Селиште”. Ту су биле прве куће, па су се бежећи од воде, иселмли на данашња места. У Селишту су ископавали старе сребрне новце из доба аустријске окупације. У близини Селишта је „маџарско гробље“.

 

ИЗВОР: Боривоје М. Дробњаковић, „Јасеница“.  НАСЕЉА И ПОРЕКЛО СТАНОВНИШТВА  (књига 13) – СРПСКИ ЕТНОГРАФСКИ ЗБОРНИК (књига XXV), Београд 1923.

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Nebojsa

    Interesuje me poreklo Zivkovica u selu Zabari,slava sv.Jovan

  2. Небојша Јовановић

    Интересује ме порекло породице Живковић из села Жабаре(Топола),слава св.Јован,.Деда ми је рођен 1932 а на гробљу на лалазим споменике још 4 генерације уназад што упућује или да чланак из(1923г.)Б.Дробњаковића није потпуно објавњен или има пропуста,Молим за објашњење.Унапред захвалан ,Небојша Јовановић.

  3. Nikola Rosic

    Интересује ме порекло породице Живковић из села Жабаре(Топола),слава св.Јован,.Деда ми је рођен 1932 а на гробљу на лалазим споменике још 4 генерације уназад што упућује или да чланак из(1923г.)Б.Дробњаковића није потпуно објавњен или има пропуста,Молим за објашњење.Унапред захвалан ,Небојша Јовановић.