Poreklo prezimena, selo Rijeka Marsenića (Andrijevica)

6. avgust 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Rijeka Marsenića, opština Andrijevica. Stanje iz 1903. godine. Prema istraživanju popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića „Vasojevići u crnogorskoj granici”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Prema Trepči odmah preko Lima, na njegovoj desnoj strani, nalazi se selo Rijeka Marsenića u ravnici s obe strane istoimene reke, a ispod Papratnica i Balja. Ovo je selo dugačko (s.—j.) oko 20 minuta, a široko (i.—z.) 15 minuta. Nekoliko kuća ovoga sela nalazi se u turskoj granici u mestu zvanom Navotina, a turska granica počinje baš onde gde se svršava ova ravnica.

Selo se natapa Rijekom Marsenića, koja kroz njega prolazi čineći mu dosta štete, tako da mu je 1896. god. skoro polovinu ravnoga zemljišta upropastila i neke kuće odnela. Na toj reci se nalaze dve redovničke vodenice.

Druge planine osim Balja, gde su im ujedno i livade i katuni Marsenići nemaju, ali imaju iznad sela dobre komune.

Selo ima samo jedno groblje na samoj obali Lima prema Jastaću. Na tome groblju nalazi se jedna stara crkvina. Od pre 4 godine selo ima i privatnu osnovnu školu.

Kroz Rijeku Marsenića prolazi jedan put, koji se mostom na Lukom Firu spaja s onim što ide ispod Trepče.

Rijeka Marsenića ima 38 kuća sa 212 stanovnika, koji su svi Lopaćani i to Marsenići, po kojima su se i reka i selo ovako nazvali, i četiri kuće Jolića. Ima i jedna kuća šekularska.

 

IZVOR: “Vasojevići u crnogorskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 593). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.