Порекло презимена, село Ријека Марсенића (Андријевица)

Порекло становништва села Ријека Марсенића, општина Андријевица. Стање из 1903. године. Према истраживању попа Богдана Лалевића и Ивана Протића „Васојевићи у црногорској граници”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Према Трепчи одмах преко Лима, на његовој десној страни, налази се село Ријека Марсенића у равници с обе стране истоимене реке, а испод Папратница и Баља. Ово је село дугачко (с.—ј.) око 20 минута, а широко (и.—з.) 15 минута. Неколико кућа овога села налази се у турској граници у месту званом Навотина, а турска граница почиње баш онде где се свршава ова равница.

Село се натапа Ријеком Марсенића, која кроз њега пролази чинећи му доста штете, тако да му је 1896. год. скоро половину равнога земљишта упропастила и неке куће однела. На тој реци се налазе две редовничке воденице.

Друге планине осим Баља, где су им уједно и ливаде и катуни Марсенићи немају, али имају изнад села добре комуне.

Село има само једно гробље на самој обали Лима према Јастаћу. На томе гробљу налази се једна стара црквина. Од пре 4 године село има и приватну основну школу.

Кроз Ријеку Марсенића пролази један пут, који се мостом на Луком Фиру спаја с оним што иде испод Трепче.

Ријека Марсенића има 38 кућа са 212 становника, који су сви Лопаћани и то Марсенићи, по којима су се и река и село овако назвали, и четири куће Јолића. Има и једна кућа шекуларска.

 

ИЗВОР: “Васојевићи у црногорској граници“, поп Богдан Лалевић и Иван Протић, СКА, Београд, 1903. (стр. 593). Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.