Poreklo prezimena, sela Gračanica, Mašnica, Luge, Ulotina i Murina (Andrijevica)

6. avgust 2013.

komentara: 5

Poreklo stanovništva sela oblasti Polimlje – Gračanica, Mašnica, Luge, Ulotina i Murina, opština Andrijevica. Stanje iz 1903. godine. Prema istraživanju popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića „Vasojevići u crnogorskoj granici”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Polimlje se pruža od Sućeske uz obe obale Lima i to desnom obalom do Gornje Ržanice, a levom do Pepića. To je jedna velika dolina, kroz koju teče Lim, i u toj dolini ima pet povećih sela, od kojih su na desnoj obali: Gračanica i Mašnica, a na levoj: Luge, Ulotina i Murina. Sva tri ova sela s leve strane jesu u samoj limskoj ravnici, sem maloga dela Luga, koji je na blagom nagibu Jerinje Glave. Od onih s desne strane Lima Mašnica je u ravnici, a Gračanica na blagom nagibu Sjekirice. Poliilje je dugačko (s.—j.) 2 sahata, a široko (i.—a.) jedan i po sahat.

Celo je Polimlje podvodao, a topi se ustavama od Lima, Muriiske i Ržaničke Rijeke, Zorićskog i Šeremetskog Potoka i ostalih manjih potoka i izvora. Osim redovničkih vodenica imaju na Šeremetskom Potoku i Murinskoj Rijeci n 2 ujmeničke vođenice.

Lugama su planine Zelegin i Piševo na daljivi od jednog do jednog i po sahata, Ulotin i Zeletin na daljini od 1 do jedan i po sahata. Murina nema planine nego izdiže sa stokom oko izvora Murinske Rijeke na svoje livade, oko kojih ima i komuna za pašu. Gračanici je planina Sjekirica, na daljini oko Z sahata i, na posletku, Mašnici i Ržanici (selo u turskoj granici, između Mašnice i Velike) Mokra Planina, daleko oko 4 sahata.

Od Andrijevice uza Sućesku ima put, koji se u Polimlju račva i ide obema obalama Lima.

Na Lugama, kraj glavnog puta, nalazi se han, a na Ulotini, na mestu zvanom Kruševo, nalazi se takođe jedan, a na Murini tri hana. Uz Polimlje na Limu imaju tri mosta: jedan na Lugama, jedan kod škole i jedan na Murini, prozvan Đolev Most po Vasojeviću Đolu Labanu, koji ga je načinio. Ovi su mostovi drveni, te ih voda često kvari, a nekad ih, promenivši tok, i obiđe.

Poreklo familija

Polimlje pma 411 kuća sa 2483 stanovnika i ono prema tome čini zasebnu kapetaniju.

Stanovnici su na LugamaNovakovići: Ćulafići.

Na Ulotini: Ćulafići, Žmikići iz Bratonožića i Vlahovići iz Rovaca.

Na Murini od Vasojevića tek nekoliko kuća: Bojovići, Kočanovići, Labani i Fatići, a od drugoplemenika: tri kuće Šekularaca (Đorđijevići) i Laševići (Lutovci).

U Mašnici od Vasojevića: Mijovići, Garčevići, Ćorci i Maškovići, a od nevasojevičkih plemena: Komatine (Kuči-Krivodoljani), Krdžići i Zogovići (Bajice), Šaljići i Živalji (Šaljani) i Simonovići iz Rovaca.

U Gračanici od Vasojevića: Labani, Đukići, Kastratovići, Dedovići i Deletići, a od nevasojevičkih plemena Stankovići iz Bratonožića i Lazovići vz Šekulara. Ne zna se kad su se doselila ova nevasojevička plemena.

U Polimlju ima 8 grobalja: na Lugama jedno, na Ulotini jedno, blizu koga je jedna crkvina, na Murini dva, a malo podalje od njih jedno staro, u kome se niko više ne sahranjuje. I na tom starom groblju ima jedna crkvina bez ikakvih natpisa. Zatim u Gračanici imaju tri i u Mašnici jedno. Ivmeđu Mašnice i Velike, na desnoj strani Lima, nalazi se u turskoj granici selo Gornja Ržanica. Ono je sa svih strana ograđeno crnogorskim zemljištem, sem što se na zapadnoj strani mostom preko Lima veže s Pepićem. U ovom selu žive Pljavčari, staro arnaugsko pleme, a među njima je manji broj Srba. Preko ovog turskog zemljišta prelazi se iz Polimlja u Veliku.

 

IZVOR: “Vasojevići u crnogorskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 594-596). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

 

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Dušan Šoškić

    jedan natpis za administratora vezano za Ulotinu: stanovništvo su činili Ćulafići, Vlahovići i Šoškići (poreklom iz bratonožića) ali nikad nije bilo Žmikića u Ulotini, i nikad nisam od nijednog Uloćanina nisam čuo da su oni živeli u selu, tako da vam podatci baš i nisu relevantni

  2. Rade Brakočević

    Tekst o Ulotini, Gračanici, Gornjim Lugama, Mašnici, Murini, je vjerno prenijet. Bogdan Lalević je bio sveštenik, zapopljen 1892.godine , koji poginu na Skadar kao vojni sveštenik 1913.godine. Ivan Protić je od kuće Protića… Obojica Vasojevići. U odnosu na neke današnje interpretatore prošlosti Gornjeg Polimlja koji falsifikuju istorijske činjenice, oni su objektivniji, iako preskaču starosjedioce i njihove borbe. Ta sela su bila teritorija nekadšnjeg šekularskog vojvodstva i ulazila u atar Šekulara. Čitajte akademika Miomira Dašića… Šoškići su dobro bratstvo, koje je davalo junake od Ili Šoške pa nadalje… Plavogusinjski begovi Kurtići, Pašići i Šabanagići su sa svojim čipčijama napadali na zemlje i planine šekularske. Oduzeli su Ulotinu i naselili današnje Šoškiće i Vlahoviće… Uostalom, Dušane to vam je sigurno poznato da Šoškića u Metohiji, a Đulafića u Plavu i Sjenici ima koji su primili islam. Čujem da imate i novu monografiju o Šoškićima, ne znam da li su pisali o tome . Onu Vukašina Vučkova Šoškića sam davno čitao.

  3. Aleksandar Kuzmanović

    Prema knjizi Ljube Pavlovića “Valjevska Tamnava”.Kuzmanovići iz Crvene Jabuke kod Uba,vode poreklo od Stankovića iz Gole Glave,valjevska Podgorina, a ovi doselili u osamnaestom veku od Stankovića iz Polimske Gračanice.Slave svetog nikolu.
    Ako neko zna nešto više neka mi se javi.

  4. Anonimni

    U navedenom tekstu sam primetio Simonović prezime iz Mašnice,da li može neko da mi detaljnije navede poreklo njihovo,zato što pretpostavljam da su to ustvari oni Simonovići iz Velike,unapred zahvalan.

  5. Simo

    Živalji iz Mašnica nisu Šaljani nego Piperi,a Simonovića iz Rovaca u Crnu Goru nema,dosta grešaka u tekstu.