Poreklo prezimena, selo Bojovići (Andrijevica)

5. avgust 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Bojovići (nekad Bojoviće), opština Andrijevica. Stanje iz 1903. godine. Prema studiji „Vasojevići u crnogorskoj granici”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Odmah ispod Đulića na istočnoj strani, desnom stranom Zlorečice prostire se selo Bojoviće. Dugačko je (z.-i.) oko pola sahata, a tolika mu je skoro i širina (j.-s.). Selo se nahodi na strmom i osojnom nagibu Previje i Jerinje Glave. Zemljište je podvodno, plavi se potocima i izvorima, samo mali deo Zlorečicom. Vodenice su sve redovničke.

Bojovaćanima je planina Bač (Rupa Bojovića), udaljena od sela oko 6 sahati, te dok do nje dođu prelaze više sela i planina, a tome je uzrok, što su se Bojovići, preselivši se iz Lijeve Rijeke u Trešnjevo ili Crešnjevo, docnije iremestili u Bojoviće, a planina im ostala ista.

Na Previji se nahodi mnogo pobijeno kamenje bez natpisa. Na Previji su Vasojevići imali mnoge bojeve sa Turcima. Na njoj je i Karađorđev Šanac.

U Vojovićima ima 31 kuća sa 197 stanovnika, koji su svi Bojovići (Lopaćani), po kojima se i selo tako prozvalo.

Selo ima samo jedno groblje.

 

IZVOR: “Vasojevići u crnogorskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 582). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Mina Djokovic

    Molim Vas da mi odgovorite kada su Vasojevici ,Crnogorsko pleme pripojeni Crnoj Gori .Konkretno me zanima Andrijevica ,a smatram da se to pripajanje dogodili 1878.godine.Molim za tacan odgovor.