Порекло презимена, село Бојовићи (Андријевица)

Порекло становништва села Бојовићи (некад Бојовиће), општина Андријевица. Стање из 1903. године. Према студији „Васојевићи у црногорској граници”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Одмах испод Ђулића на источној страни, десном страном Злоречице простире се село Бојовиће. Дугачко је (з.-и.) око пола сахата, а толика му је скоро и ширина (ј.-с.). Село се находи на стрмом и осојном нагибу Превије и Јериње Главе. Земљиште је подводно, плави се потоцима и изворима, само мали део Злоречицом. Воденице су све редовничке.

Бојоваћанима је планина Бач (Рупа Бојовића), удаљена од села око 6 сахати, те док до ње дођу прелазе више села и планина, а томе је узрок, што су се Бојовићи, преселивши се из Лијеве Ријеке у Трешњево или Црешњево, доцније иреместили у Бојовиће, а планина им остала иста.

На Превији се находи много побијено камење без натписа. На Превији су Васојевићи имали многе бојеве са Турцима. На њој је и Карађорђев Шанац.

У Војовићима има 31 кућа са 197 становника, који су сви Бојовићи (Лопаћани), по којима се и село тако прозвало.

Село има само једно гробље.

 

ИЗВОР: “Васојевићи у црногорској граници“, поп Богдан Лалевић и Иван Протић, СКА, Београд, 1903. (стр. 582). Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Mina Djokovic

    Molim Vas da mi odgovorite kada su Vasojevici ,Crnogorsko pleme pripojeni Crnoj Gori .Konkretno me zanima Andrijevica ,a smatram da se to pripajanje dogodili 1878.godine.Molim za tacan odgovor.