Poreklo prezimena, selo Lužac (Berane)

4. avgust 2013.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Lužac, opština Berane. Stanje iz 1903. godine. Prema istraživanju popa Bogdana Lalevića i Ivana Protića „Vasojevići u turskoj granici”. Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić.

 

Odmah do Buča, na severnoj strani, s leve strane reke Bistrice, nalazi se selo Lužac koje je većim delom u ravnici pored Bistrice i prvoj terasi iznad limske doline, a manjim na drugoj terasi do planinskog lanca, koji se svršava Ostrim kod Lima. Selo je dugo i široko oko 15 minuta. Na prvoj se terasi zemljište vadi iz Bistrice, dokle je druga napuštena, pošto se ne može vaditi iako je zemlja dobra, te je obrasla samo papraću. Ovo se mesto zove Ovsine. Redovnička ima jednu vodenicu na Bistrici, a ujmeničke su na Manastirskom Vrelu.

Planina je selu Rasoa, iznad Glavaca, i Šiška, na 4 časa daljine, u kojoj je zemlja izdeljena. Ispaša im je Pakljena i Soko, na 1 čas daljine.

Poreklo familija

U selu ima oko 50 kuća. Seljaci su većinom Luščani, koji su starinom od Đuraškovića sa Ceklina, odakle su zbog krvi pobegli, pa su i slavu promenili, da bi se bolje sakrili, i uzeli da slave Đurđevdan, kao slavu manastira Đurđevih Stupova, a stara im je slava Sv. Nikola. Sveštenici iz njihova bratstva uzmu manastir u svoje ruke. A kada docnije dođu Vasojevići njihovi kaluđeri uzmu manastir, a Luščani, ne mogući toliki broj gostiju dočekivati u proleće, kada svega ponestaje, promene i po drugi put slavu i uzmu Sv. Đurđic, koji i danas sdave.

Danas ih u Lušcu imaju tri plemena: Popovići, Tomaševići i Pajkovići. Sem Luščana u ovom selu ima i Bukumira, koji slave Sv. Nikolu, a od Vasojevića su: Vešovići ili Vukovići (Lopaćani) i Uštipalji, koji su od Mijomanovića.

U selu ima jedno groblje, na Ovsinama.

 

IZVOR: “Vasojevići u turskoj granici“, pop Bogdan Lalević i Ivan Protić, SKA, Beograd, 1903. (str. 718-719). Priredio saradnik portala Poreklo Vojislav Ananić

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Miladin Bukumira

    Svaka cast! Vrlo korisno. Nastavljaju se radovi velikana, profesora, Cvijica, Erdeljanovica, Milisava Lutovca….
    Pridruzujem se svojom malenkoscu!
    Imam dosta godina, a iza sebe i dosta istrazivanja i pomalo zapisivanja. Paralelno sa svojom profesijom koja je sasvim udaljena od etnologije i etnografije (tehnicke nauke). Ovo mi je oduvek ispunjavalo dusu i citavo bice. Nastavicemo, pozdrav svima!