Порекло презимена, село Лужац (Беране)

Порекло становништва села Лужац, општина Беране. Стање из 1903. године. Према истраживању попа Богдана Лалевића и Ивана Протића „Васојевићи у турској граници”. Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић.

 

Одмах до Буча, на северној страни, с леве стране реке Бистрице, налази се село Лужац које је већим делом у равници поред Бистрице и првој тераси изнад лимске долине, а мањим на другој тераси до планинског ланца, који се свршава Острим код Лима. Село је дуго и широко око 15 минута. На првој се тераси земљиште вади из Бистрице, докле је друга напуштена, пошто се не може вадити иако је земља добра, те је обрасла само папраћу. Ово се место зове Овсине. Редовничка има једну воденицу на Бистрици, а ујменичке су на Манастирском Врелу.

Планина је селу Расоа, изнад Главаца, и Шишка, на 4 часа даљине, у којој је земља издељена. Испаша им је Пакљена и Соко, на 1 час даљине.

Порекло фамилија

У селу има око 50 кућа. Сељаци су већином Лушчани, који су старином од Ђурашковића са Цеклина, одакле су због крви побегли, па су и славу променили, да би се боље сакрили, и узели да славе Ђурђевдан, као славу манастира Ђурђевих Ступова, а стара им је слава Св. Никола. Свештеници из њихова братства узму манастир у своје руке. А када доцније дођу Васојевићи њихови калуђери узму манастир, а Лушчани, не могући толики број гостију дочекивати у пролеће, када свега понестаје, промене и по други пут славу и узму Св. Ђурђиц, који и данас сдаве.

Данас их у Лушцу имају три племена: Поповићи, Томашевићи и Пајковићи. Сем Лушчана у овом селу има и Букумира, који славе Св. Николу, а од Васојевића су: Вешовићи или Вуковићи (Лопаћани) и Уштипаљи, који су од Мијомановића.

У селу има једно гробље, на Овсинама.

 

ИЗВОР: “Васојевићи у турској граници“, поп Богдан Лалевић и Иван Протић, СКА, Београд, 1903. (стр. 718-719). Приредио сарадник портала Порекло Војислав Ананић

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Miladin Bukumira

    Svaka cast! Vrlo korisno. Nastavljaju se radovi velikana, profesora, Cvijica, Erdeljanovica, Milisava Lutovca….
    Pridruzujem se svojom malenkoscu!
    Imam dosta godina, a iza sebe i dosta istrazivanja i pomalo zapisivanja. Paralelno sa svojom profesijom koja je sasvim udaljena od etnologije i etnografije (tehnicke nauke). Ovo mi je oduvek ispunjavalo dusu i citavo bice. Nastavicemo, pozdrav svima!