Digitalizovano: Poreska knjiga za srez Karanovački (Kraljevo) od 22. avgusta 1839. godine Reviewed by Momizat on . Portal Poreklo daje vam link ka digitalizovanoj poreskoj knjizi za srez Karanovački od 22. avgusta 1839. godine, koji je priredila Vera Vučković iz Istorijskog a Portal Poreklo daje vam link ka digitalizovanoj poreskoj knjizi za srez Karanovački od 22. avgusta 1839. godine, koji je priredila Vera Vučković iz Istorijskog a Rating:
You Are Here: Home » Trag » Arhive » Digitalizovano: Poreska knjiga za srez Karanovački (Kraljevo) od 22. avgusta 1839. godine

Digitalizovano: Poreska knjiga za srez Karanovački (Kraljevo) od 22. avgusta 1839. godine

Portal Poreklo daje vam link ka digitalizovanoj poreskoj knjizi za srez Karanovački od 22. avgusta 1839. godine, koji je priredila Vera Vučković iz Istorijskog arhiva u Kraljevu. 

Kraljevo

Karanovački srez je, po ustavnom ustrojstvu tadašnje turske vlasti u Srbiji, spadao u okrug Čačanski.

Kako je ovim popisom utvrđeno, u celom karanovačkom srezu bilo je 2480 kuća, u sledećim opštinama: Karanovac (230 kuća), Adrani (136), Bogutovac (127), Vraneši (142), Vrba (145), Vrdila (97), Dragosinjci (115), Kamenica (100), Konarevo (171), Kruševica (165), Kurilovo (Gračac) (148), Mataruge (115), Mrsać (121), Otroci (123), Podunavci (80), Ratina (106), Ribnica (110), Roćević (160) i Samaila (89 kuća).

U ovoj poreskoj knjizi navedena su brojna imena i prezimena, ali i veoma zanimljivi opisi socijalno-ekonomskih statusa („odveć siromašan u kući“, „uboga no ima sina“, „gluv i ubog a ima priličnu baštinu“, „70 godina, star, kilav“, „sakat u nogu, a pomalo može raditi“, „odveć ubog bez baštine sa ženom i bratom bogaljastim u kući“, „besomučan“, „lud i star 60 godina, i ubog odveć“, „bećar i bez kuće“ itd.).

Da bi pogledali i preuzeli kompletan dokument (sa podacima o licima iz svih navedenih mesta) kliknite na sledeći link: 

Poreska knjiga za srez Karanovački (Kraljevo) od 22. avgusta 1839. godine – Vera Vučković


Komentari (2)

 • ŽIKICA TERZIC

  Postovani: Trazeci po internetu nesto vise o Samailima nisam naso . Niko iz istoriskog arhiva ne pominje srez Samailski i koliko su stara Samaila. A koliko znam da se Samaila pominju upored sa gradom Maglicom. Procitavsi davno jedniu recenicu iz jedne knjige za koju neznam ime koja glasi: iz grada Maglica preko sela Samaila islo se do sela cacka. Pa vas moli da ipitate vise Samaila jer su starija verovatno od Rudo polja , Karanovca , Rankoviceva i Kraljeva . Hvala

  Odgovori
 • Nikola Virijević, Kuršumlija

  Da li je se još koji od poznatih profesora bavio sakupljanjem porekla stanovništva dolinom Ibra sem Blagoja Pavlovića? Konkretno me interesuje poreklo Virijevića od postojbine do njihovog sadašnjeg naseljenja u s. Donji Krnjin, opština Leposavić. Imam porodično stablo koje bih želeo da dopunim podacima do sadašnje naseobine. Podaci su datirani, negde, od 1820 ili kasnijom migracijom dolinom Ibra. Tačni podaci nisu validni jer je koristišćeno (uglavnom) usmeno predanje jer su crkvene knjige često paljene. Možda ima pisanih dokumenata (crkvenih knjiga) ali su mi nedostupni. Voleo bih, ako to uslovi dozvoljavaju, da usnimim samo deo koji bi se odnosio na prezime Virijevići.
  Unapred zahvalan.
  Nikola Virijević,
  18430 Kuršumlija, Karađorđeva 11
  [email protected]

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top