Poreklo prezimena, selo Ravnje (Valjevo)

2. jul 2013.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Ravnje, grad Valjevo. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik i SANU. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan. 

 

Položaj sela.

Ravnje su na južnom kraju Dračićske Visoravni. Seoske su kuće s obe strane jedne tekuće vode na ovoj visoravni, potoka Bukovika; one su ili u osoju onih brda, koja s južne strane zatvaraju visoravan, ili u prisojnim padinama bregova, koji su na levoj obali Potoka. Glavnija su uzvišenja sa južne strane: Vučjak i Kik, krečnjački rtovi, nastavak prijezdičke Čubrice, a sa severne strane Belovac, plećasti krečnjaški rt, na kome su crkva i škola dračićska.

Izvora je u selu, izuzetno od Dračića i drugih sela na ovoj visoravni, dosta. Izvorima se narod služi ali za malo, jer gotovo svi presušuju, pa narod trpi veliku oskudicu u vodi, koju mora dobavljati s Graca i sa izvora iz susednih sela Zaruba i Prijezdića. Pored izvorske vode narod upotrebljava barsku i jezersku vodu. Potok Bukovik izvire u selu od nekoliko izvora, koji se zovu Stubline, a koji preko leta presušuju. Pravac je potoka, dokle teče kroz selo, istočan i na kraju sela skreće na sever i teče u tom pravcu, dokle se ne izgubi u vrtačama zarupskim. Svi seoski izvori su oko ovog potoka; tako ispod Stublina su: Antonijevac, Sastavci, gde se u Bukovik uliva suvi Ravanjski Potok i Vrelo. Jedini izvor izvan potoka je 1882. godine otvoreni izvor između Kika i Vučjaka, gotovo pri vrhu njihovom, Medljanka, koja nikad ne presušuje, ali joj je teško prići, pa je neupotrebljiva.

Zemlje i šume.

Ravanjske se zemlje brdske i krečuše, suve, lakoradne i prepune vrtača i dolova. Na ovim zemljama osobito uspevaju strmna žita, dokle livade su ili oko Bukovika ili po Bačevačkoj Visoravni i nazivaju se Ravnje. Dobrih livada i pašnjaka nema, a dobrih vinogradskih zemalja ima dosta na Belovcu. Zemlje su najviše ispod i iznad kuća, ali nikad u neposrednoj blizini. Bolje ziratne zemlje su: Juriševac ispod Medljanike, Brdo oko Jezera, Ravnje i Potok.

Šume su nastavak petničkih Mačina, koje se ovde na Belovcu završavaju. Šume su od lisnatog drveta, ševarice, a malo je krupnije šume. Osoje Kika i Vučjaka pošumljeno je i to je sve seoks svojina, gde se šuma osobito gaji i neguje. Seoskih zajednica ima i po Ravnju i to su porodične zajednice, zajednički ispusti dve ili tri srodne porodice.

Tip sela.

Ravnje je selo razbijenog tipa. Selo je podeljeno u 5 džemata, koji su jedan do drugoga, čije su kuće izmešane i udaljene jedna od druge od 20 do 150 metara. Džemati, počev od zapada, pa niz potok su: Rovčani, Tabandželije, Kličani, Potočari i Šuminčani.

U Rovčanima su: Bašići (Pavlovići), Gospavići, Radonjići, Milićevići i Jerinići.

U Tabandželijama su: Adamovići, Perišići, Stamenići, Maksimovići i Ikonići.

U Kličanima su: Jezdići, Obrenovići i Poznanovići.

U Potočarima su: Kaljušići i Jevtići (Šestići).

U Šuminčamima su: Grujičići, Kostadinovići i Stevanovići.

Malo je zadruga u selu, svega su Jevtića i Ikonića, i to zadruge sa preko 18 čeljadi.

Podaci o selu.

Prema spisku sela valjevske eparhije od 1735. godine Ravnje (Ravni) su imali 23 doma. U popisu od 1818. godine Ravne, Ramne i Ravnje imale su 19 domova sa 25 por. i 63 haračke ličnosti.

Prema popisu:

-1866. godine – 40 domova i 248 stanovnika.

-1874. godine – 41 dom i 273 stanovnika.

-1884. godine – 41 dom i 301 stanovnika.

-1890. godine – 45 domova i 328 stanovnika.

-1895. godine – 48 domova i 340 stanovnika.

-1900. godine – 48 domova i 332 stanovnika.

Godišnji priraštaj stanovništva od 1866. godine je 2,24 a procentni 0,82%, gde je stalno više ženskih nego muških glava.

Ime selu.

Ime selu došlo je od imena visoravni Ravnje. Nad Kikom i Vučjakom i zapadnim visom Brdima uzdiže se Bačevačka Visoravan, čiji južni deo je svojina ovog sela i zove se Ravnje.

Ime sela je vrlo staro, jer ga nalazimo s početka 18. stoleća, gde se pod imenom Ramle nalazi u spisku hajdučkih sela okruga valjevskog za veme austrijske okupacije iz toga doba. U tom spisku stoje da Ramle imaju 12 kuća i da su jedan čas hoda daleko od Valjeva.

Nazivi džemata su po mestima doseljenih porodica: Šuminčani po selu Šumama, Rovčani po Rovcima, Tabandželije po zanatu, Kličani po nekom viđenom pretku Pavlu Klici, koji je imao taj nadimak, a Potočari po Potoku, u kome su.

 

Poreklo stanovništva i osnivanje sela.

Za Ravnje se priča da postoji od Kosova i da je u njemu živelo pet porodica, među kojima je bila najugledija nekog Antonija. Za ovog Antonija priča se da je iz sela s 12 svojih konjanika (kopljanika) otišao u boj na Kosovo i da je pre nego što je pošao u polju Juriševcu vežbao se sa konjima i kopljanicima. Po Antoniju, a polje na kome su vežbali, nazvano je Juriševac. I Antonije i svih 12 kopljanika izginuli su na Kosovu,a njihove su se porodice iselile iz sela, a današnje porodice su doseljene.

-Kličani (Jezdići, Obrenovići, Poznanovići, Maksimovići): Najstarija doseljena porodica su Kličani, čiji se predak Pavle Klica doselio iz Šarenika u Starom Vlahu u početku 18. stoleća i naselio u Tabandželije. Po Pavli Klici i njegovi potomci se zovu Kličani, mada ima i drugihe (već navedenih) prezimena. Njih je 19 kuća i slave Mratindan.

-Milićevići, Jerinići, Radonjići i Ikonići: Posle Klice doselila su se dva brata Rovčanina Radonja i Radovan a od njih su današnji Rovčani, poreklom iz Rovaca u Crnoj Gori, ima ih 8 kuća i slave Jovanjdan.

-Grujičići i Stevanovići: U drugoj polovini 18. veka pred 4. austrijski rat sišli su iz sela Šuma blizu Ivanjice u Starom Vlahu Šumničani, nazvani po selu odakle su se doselili. Doselile su se dve porodice; Grujičića, 5 kuća i slave Aranđelovdan i Stevanovići, 6 kuća i slave Đurđic.

-Perišići, Adamovići i Stamenići: Za gornjima su se doselile su se Tabandželije. Oni su iz sela Gostilja u Starom Vlahu, nazvani su Tabandželije što su umeli praviti opanke. Stamenića ima i u Stublinama u Posavini, ima ih 10 kuća u Ravnjima i slave Jovanjdan.

Uz Kočinu Krajinu su došli:

-Bašići (Pavlovići) iz Zagrade u Crnoj Gori, slave Aranđelovdan.

-Kaljuše su iz Jezera u Drobnjacima, slave Stevanjdan

-Jevtići (Šestići) su takođe iz Jezera nazvani su Šestići, što im je predak, koji se doselio imao šest prstiju, slave Jovanjdan.

-Gospavići su došli posle 1840. godine iz susednog sela Bogatića. Doselile se dve kuće od kojih je jedna zamrla a doselio ih je jedan srodnik, koji je bio pisar u opštini, slave Nikoljdan.

-Kostadinovići su skorašnji doseljenici iz Štrbaca u Starom Vlahu i naselili uz Babinsku Razuru, ne kaže se koju slavu slave.

U selu je 56 kuća od 10 porodica.

 

Zanimanje stanovništva.

Ravanjci se zanimaju svima provrednim poslovima, kojima i susedni seljaci ove oblasti. Glavna su im zanimanja zemljoradnja, stočarstvo i voćarstvo. Da bi imali poviše ziratne zemlje kupuju je po donjim selima i tako dobivaju mesta za proletnje sjavljivanje svojih ovaca. Dosta ih silazi poradi zanata u donja sela i tamo zastaju, a po selu gotovo svaki uči po kakav zanat i radi ga u okolini.

Pojedinosti o selu.

Ravnje su sastavni deo Dračićske opštine u Srezu valjevskom. Sudnica, škola i crkva su u Dračiću. Groblje je izdeljeno po krajevima.

Selo preslavlja Spasovdan.

 

IZVOR: Ljubomir Pavlović, “Kolubara i Podgorina”. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

Koreni

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.