Poreklo prezimena Stančev

28. jun 2013.

komentara: 6

Prezime Stančev prisutno je na jugu Srbije. Vredan prilog o ovom prezimenu (koji objavljujemo u celini) poslao je Dragan Stančev:

 

Koreni moje porodice potiču iz surduličke opštine, selo Gornji Topli Dol (tadašnji srez ili šta već, a knjige državljana su u selu Božica). Naslušao sam se dosta priča o mojim precima, ali kao što znate taj deo naše sadašnje teritorije pripadao je Bugarskoj, što zajedno sa našim sadašnjim prezimenom (bez IĆ na kraju) dodatno unosi konfuziju. Naime, moj deda po ocu Vladimir Lazarov jedno vreme je bio Vladimir Lazarević (posedujem njegovu štednu knjižicu iz 1932. godine otvorenu u Kninu koja glasi na ime Vladimira Lazarevića). Takođe postoje i neke zemljišne knjige koje ukazuju na neke moje pretke koji imaju na kraju prezimena IĆ. Imam i neke rođake u Novom Sadu koji se prezivaju Stančević (pošto su oni davno otišli u Novi Sad, a mi smo mnogo kasnije, mislim moji roditelji otišli u Bosnu i Hercegovinu gdje su do rata 1992. godine radili kao nastavnici), sa tim ljudima i nemamo neke kontakte.

Pošto sam video da uspevate da pomognete ljudima da pronađu korene i svoje pretke, a kako sam i ja zainteresovan da napravim porodično stablo molio bih vas ako možete da mi pomognete da rastumačim što dalje u prošlost ko su sve bili moji pretci i odakle potičemo.

Naime unazad gledano od mene navešću vam moje pretke dokle ja znam:

Moj čukun deda zvao se Lazar (ime čukun babe ne znam) – po njemu se i mahala zvala Lazarovi. U njegovo vreme mahala se zvala Vesaci (Rista T. Nikolić u svojoj knjizi “Krajište i Vlasina” šturo opisuje deo sela koje je do 1878. godine bilo jedno selo, a posle 1878. godine jedan deo je ostao u Srbiji – Donji Topli Dol, a drugi je ostao u Bugarskoj – Gornji Topli Dol) i tu pominje mahalu Vesini, ali buni me što pominje i mahalu Lazarovi, jer po mojim saznanjima to je jedna te ista mahala) po nekom njegovom pretku Vesi ili Veselinu za koga mi je stric rekao (sa izvesnom dozom rezerve bih uzeo ovaj podatak o doseljavanju) da se ovde bežeći pred Turcima nastanio iz okoline Vranja.

Još jedan od predaka koji se pominje u pričama i moje pokojne babe i oca i strica je bio neki Momčil. Za njega je išla priča da ja bio jako imućan, a da je tu u mahali bila i neka Ruža, čak ima i mesto koje se zove Ružine košare. Ona je jedno veče na konak primila nekog turskog vezira (da li kada je bežanija Turaka bila). Sutradan je moj predak Momčil prošao tuda i pitao je: “Ružo blage li su vezirove pare?”. Na šta mu je ona odgovorila: “Ako sam živa ja ću ti ih na po malko davam!”. I tako kad je stigla jesen i kada su skupili letinu. Mom pretku Momčilu iznenada je buknula košara sa svim senom i stokom, jedva je nešto stoke spasio. Niko nije znao šta je izazvalo požar. Sledeće godine obnovio je stočni fond, skupio letinu i opet se posle nekog vremena javio požar. I tako ukupno četiri godine. Četvrte godine je na veliki praznik Đurđevdan, kada je u selu Topli Dol bio i veliki zbor – vašar, moj predak Momčilo zaklao i ispekao i služio na ražnju najvećeg bika što je imao i poneo i služio najbolju rakiju koju je imao i delio svima koji su prolazili ispred crkve i molio za oproštaj ako je nekoga nečim uvredio i da mu oprosti i kane se paljenja imanja. Uto je tuda prošla i i Ruža i dobacila mu: “Momčile, tova te vezirovete pare palu!”. I od tada mu više nije podmetala požar. To je bila i anegdota koja je vezana za našu mahalu.

Da se vratim na bliže pretke o kojima imam i podatke o porodicama i njihovim mestima življenja.

Moj pradeda se zvao Stanča i imao je suprugu Risimku. Oni su imali devetoro dece od kojih je i jedno bio moj deda po ocu Vladimir. Evo i spiska njihove dece:

1. Petar

2. Aleksandar (Sanda – bio je gluvonem)

3. Milojko

4. Aleksa

5. Boris

6. Vladimir

7. Rajna

8. Stojanka

9. Sinija (poginula kao dete)

*   *   *

1. Petar je bio oženjen Arsenom i imali su dvoje dece: sina Đorđa i ćerku Jordanku.

Đorđe je nosio po ocu prezime Petrović (otac mi je pričao da je taj Petar poginuo u ratu na Solunskom frontu, pa je Đorđe zato uzeo prezime Petrović). Petrova žena Arsena je sahranjena na Okruglici. Inače Đorđe jedno vreme bio učitelj na Okruglici opština Surdulica, a kasnije je oženio novosađanku Sofiju i tamo su se i preselili da žive. Imali su dva sina Slobodana i Dragana i ćerku Ružicu. O Slobodanu i Draganu nemam nikakve podatke, a za Ružicu znamo samo da je predavala srpski jezik u nekoj školi u Sremskoj Kamenici.

Jordanka se udala u Masurici, opština Surdulica, za Velibora – Velju. Oni su imali tri ćerke: Vericu, Milicu – Micu i Cvetanku – Canu. Mica je bila udata za Pene iz sela Ploča (podno planine Besne Kobile) i živeli su u selu Masurica (kod Surdulice). Imaju dva sina Slobodan i Vladica. Verica je bila učiteljica u selu Romanovce (kod Surdulice). Umrla je mlada, a iza nje je ostao sin za koga ne znam kako se zove, ali znam da živi u Nišu i radi u Niš Expresu kao vozač.

2. Aleksandar – Sanda bio je gluvonem, nije se ženio i nema potomaka.

3. Milojko je bio oženjen Roskom i imali su troje dece: sina Stojanču, i ćerke Krunu i Bojanku.

Stojanča je odselio u Bugarsku i dole je živeo u Varni. Nemam podatke o njihovoj porodici jer nisam stigao da ispitam strica o pojedinocstima jer je on par puta imao kontakta sa njima.

Kruna je udata za Pene iz mahale Olanje (selo Gornja Lisina). Imali su tri ćerke: Letku, Sevetku i Darinku.

Letka je udata za Vladu u mahali Kolišta (selo Gornja Lisina) i oni imaju sina i ćerku (ne znam im imena)

Sevetka je udata za Donka iz sela Dukat i žive u Obrenovcu, nemam podataka o njihovim potomcima.

Darinka je udata za Stojanov Mitka (od oca Borisa) u selu Donja Ržana, a preseljeni su i žive u Obrenovcu. Nemam podataka o njihovim potomcima.

4. Aleksa je bio oženjen Gunom i preseljeni su u Bugarskoj. Imam podatak samo da imaju sina Milka i ćerku Vasilku.

Milko je živeo u Svođe i tu je bio poznat jer je dosta dugo bio gradonačelnik ili tako neka slična funkcija u Svođu.

Vasilka je živela u Sofiji, drugo ništa ne znam o njima.

5. Boris je bio oženjen Biljkom i imali su petoro dece: ćerka Desanka i sinovi Gligorije, Manol, Ljuben i Vojislav.

Živeli su u selu Topli Dol u mahali Lazarovi. Boris se obesio, a sinovi i Biljka su se preselili u Smederevo.

Desanka je bila udata za Jordana (Orde) u mahali Pešćini (selo Gornja Lisina). Imaju ćerku Latinku i dva sina, Boru i Dragana.

Latinka je udata za Ljubu Đorđevića i žive u Kruševcu. Oni imaju dva sina Ivicu i Nenada (mislim da je Ninad nisam siguran).

Bora i Radica (njegova prva žena) imaju dvoje dece Darka i Violetu – Vikicu. Oni žive u Izoli (selo Bakići) u Sloveniji. On se ženio dva puta pa i sa drugom ženom ima dvoje dece. O njoj i deci nemam nikakvih podataka.

Dragan je oženjen Milom i njih dvoje žive u Beogradu i bez dece su.

Gligorije je oženio Nadu i živeli su u Smederevu. Imaju dva sina Sašu i Dragana koji uzgred nose prezime Stančević – otac ih je prekrstio, on je ostao Stančev.

Sin Dragan je oženjen Draganom i imaju sina Darka. Žive u Smederevu.

Sin Saša bio je oženjen (razveo se) Biljanom i sa njom ima dvoje dece: ćerkicu Tamaru i sina Aleksandra. Žive u Smederevu.

Manol je oženjen Desankom (Desom) i ima sina Aleksandra.

Aleksandar je oženjen Tamarom i imaju sina Pavla. Žive u Smederevu.

Ljuben je bio oženjen Slavkom (Cakom) i sa njom ima dvoje dece: ćerku Biljanu i sina Dejana.

Biljana je udata za Ivana Mikarića i imaju ćerkicu Sofiju. Žive i rade u Beču.

Dejan nije oženjen i nema dece.

Vojislav je oženjen Slobodankom i ima dvoje dece: sina Mikicu i ćerku Jelenu.

Mikica i Jelena još se nisu ženili i udavali i nemaju dece, a svi žive u Smederevu.

6. Vladimir (Vlada) bio je oženjen Ivankom iz mahale Bročare (s G. Lisina). Imali su petoro dece: sinove Ljupču, Milka, Radeta, Stojanču i ćerku Slavku. Živeli su u mahali Lazarovi (staro neko ime mahale jeVesaci). Selili su se u Bugarsku ali su se relativno brzo vratili. U nekim dokumentoma (konkretno dedina štednka knjižica iz 1928 koja je otvorena u Kninu) stojalo je prezime Lazarević.

Stric Ljupča za vreme njihovog kratkog boravka dole je i preminuo kao dete (dole je i sahranjen), a dole u Sofiji im je rođen i najstariji sin Milko.

Milko je oženio Slobodanku iz Paraćina i imaju jedno dete: ćerku Kristinu.

Kristina je udata u Jagodini za Slobodana Miloševića i za sada imaju samo sina Andriju.

Rade je oženio Ratku iz mahale Arizanovi (s. Gornja Lisina). Ceo radni vek živeli su i radili u Hamburgu (Nemačka). Sada su penzioneri i jedan deo godine žive u Nišu, a drugi u Hamburgu. Imaju jedno dete: sina Roberta. On je rođen u Hamburgu i tamo živi i radi. Još se nije ženio.

Slavka je udata za Milošević Anđela iz Novo Selo (ispod Strešera i Besne kobile) i žive u Paraćinu takođe. Imaju dvoje dece: ćerku Gordanu i Sina Zorana.

Gordana je udata i živi Paraćinu. Nema dece!

Zoran je oženio Vesnu (rodom je sa Kosova) i žive u Paraćinu. Imaju dva sina: Filipa i Borisa.

Stojanča je oženio Jordanku Milanov iz sela Rajčilovci (Bosilegrad). Od 1974. godine do raspada bivše SFRJ, tačnije do 21. novembra 1991. godine živeli smo u Blatnici, opština Teslić, Republika Bosna i Hercegovina, entitet Republika Srpska. Od 1991. do danas žive u Surdulici (jug Srbije).

Imaju dva sina: Dragana (tj. mene) i Ivicu.

Dragan je oženio Jelenu Milošević od oca Drenka i majke Smiljane rodom iz Blaca, i živi u Nišu.

Imamo dva sina: Lazara i Borisa.

Ivica se nije ženio i nema dece, a živi na relaciji Surdulica – Nemačka.

7. Rajna je bila udata u mahali Kostadinovi (s. Gornja Lisina) za Borisa. Imali su dvoje dece: ćerku Stanku i sina Stoimena.

Stanka je bila udata za Stankov Nikolu iz mahale Velkovi (s. Gornja Lisina). Živeli su u Surdulici i imaju troje dece: ćerke Asku i Verku i sina Vladu. I Stanka i Nikola su umrli.

Aska je udata za Radeta iz sela Alakince kod Surdulice i imaju dvoje dece: sina Stanka i ćerku Jasminu.

Verka je udata za Aleksandra (Sandu) Vasilev iz mahale Vaklijini (s. Gornja Lisina), a žive u Prekodolce. Imaju sina Dragana i ćerku Danijelu.

Stoimen je oženio Nataliju iz Musulj (Gornja Ljubata) žive u Surdulici i imaju dvoje dece: ćerku Gordanu i sina Slobodana.

Gordana je udata za Miroslava (Mikija) i žive u Smederevskoj Palanci. Nemaju dece.

Slobodan je oženio Kaliopu (Lope) iz Strumice (BJR Makedonija). Žive u Surdulici i imaju dvoje dece: ćerku Tanju i sina Igora.

Igor je oženio Mariju i imaju sina Andreja!

Tanja se još nije udavala.

8. Stojanka se udala u mahalu Mutavini (s. Topli Dol) za Božila. Oni imaju troje dece: sinove Stojana i Aleksu i ćerku Ivanku. Živeli su sve do smrti u Mutavini.

Stojan je oženio Penku iz mahale Bročare (s. Gornja Lisina) inače rođenu sestru moje babe po ocu Ivanke. I imaju tri ćerke: Borku, Asku i Snežanu. Penka je umrla u Surdulici gde su veći deo života proveli od kad su se preselili iz Mutavini.

Borka je udata u mahali Rajkovi (s. Topli Dol) za Tasev Manolču i žive u Surdulici. Imaju dva sina Sašu i Slađana.

Saša je oženio Sanju Rašić i imaju dvoje dece: ćerku Saru i sina Davida. Žive u Surdulici.

Slađan je oženio Mirjanu Radivojević i imaju dvoje dece: ćerku Tijanu i sina Dimitrija.

Aska je udata za Novicu Dimčića iz sela Vrbovo (kod Vladičinog Hana). Imaju tri sina: Dragana, Milana i Dalibora.

Aleksa i Milka žive na Kosovu.

Ivanka takođe, živi na Kosovu.

Za neke iz naše familije koji su nam savremenici da kažem, nisam još prikupio detaljne informacije jer sam više bio skoncentrisan na traženje korena što je moguće više unazad.

Da napomenem da nam je krsna slava Sv. Nikola (ovo mi daje trag da nam je poreklo srpsko jer Bugari imaju imendan, nemaju slavu).

Jedan prijatelj mi je pored knjige Riste T. Nikolića “Vlasina i Krajište” koju sam našao u fotopoiranoj veriji i čiji mi sadržaj nije mnogo pomogao (čak mi je uneo zabunu pominjanjem oba naziva naše mahale i Vesini i Lazarovi), spomenuo i knjigu “Inogošte” od Aleksandra Sande Trajkovića ali nju nisam uspeo da nađem u nikakvoj formi.

Nadam se da Vam nisam bio konfuzan, trudio sam se koliko sam najbolje znao i mogao da Vam pomognem kako bi i Vi meni mogli da pomognete.

Srdačan pozdrav i iskreno očekujem da ćete mi pomoći bar malo.

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Ivan Nenkov

    Poštovani,
    U kontaktu sam sa zemljakom Draganom Stančevim, koji piše o svom zaseoku Lzarovi. Lepo je što se on zainteresovao da istraži i opiše svoje poreklo. Sličnu akciju vodimo ja i moj rođak (brat po dedinoj liniji) Milko Stojković iz Beograda – obojica smo poreklom iz zaseoka Mutavini – Gornji (Bugarski) Topli Dol.
    Kazivanja starih ljudi, koja sam lično slušao kažu za moje pretke (braću Bogdana, od koga mi potičemo i Nikolu), da su njihovi preci pobegli iz okoline Kumanova, najpre u selo Božicu (zaseok Lisac) tik uz sadašnju granicu sa Bugarskom (skrivali se od odmazde Turaka), a zatim u sadašnji zaseok – mahalu Mutavinu. Tragom priče da su naši pradedovi i dedovi do ranih šezdesetih godina “išli u Kumanovsko s’s konji kod staru rodbinu da donesu pčenicu beliju” za krsnu slavu familije Svetog Nikolu (lično sam do svoje 15-te godine išao na tu slavu), došli smo do podatka da u Starom Nagoričanu postoji zaseok Mutavdžici, da im je slava Sveti Nikola, da je manastir u Staom Nagoričanu Sveti Đorđe i slično, što se dosta poklapa sa podacima za naše selo Topli Dol (crkva Sveti Đorđe) i zaseok Mutavini. Stanovnici tih mesta, kao uostalom i veliki broj ljudi iz mog kraja, izjašnjavaju se kao “Srbi od staro srpsko”. Upravo sam upoznao neku ženu iz Vranja čiji je otac rodom iz Staog Nagoričana i očekujem neke bliže informacije i / ili ime kontakt osobe, koja zna nešto više o seobama iz tih krajeva, koje su se odigrale negde iza 1848 godine, u vreme velikih sukoba sa Turcima. Neki podaci o poreklu stanvništva u Kumanovskoj oblasti mogu se naći u knjizi Jovana Trifunoskog “Kumanovska Oblast” (Skopje, 1974).
    Molim, ovom prilikom sve koji su poreklom iz okoline Kumanova ili koji imaju neku drugu informaciju da kontaktiraju ili mene (Ivan Nenkov: [email protected]) ili mog zemljaka Dragana Stančeva.
    Svako dobro, ma gde bili
    Ivan Nenkov (Mutavdžinski), Beograd (063 335 482)

  2. Aleksej

    Poštovanje Dragane,
    Prvo da pohvalim što koristiš jedino srpsko pismo. Pročitao sam čitav tvoj tekst, jer jedan deo tvojih rođaka poznajem, a znam i tebe lično. Lepo je što si ušao u jednu lepu, ali ne i laku priču pronalaska svojih korena. Nadam se da ćeš mnogo toga još saznati. Što se tiče knjige Inogošte Aleksandra Trajkovića, možda je imaš na internetu. Mesto gde ćeš je naći sigurno je surdulička biblioteka, u delu ”zavičajna literatura”. Ta literatura se obično ne izdaje, ali uz malo poznanstava i truda možeš da je ”izvučeš” na neki dan i pribeležiš sve što ti treba. Ja sam je dosta studiozno čitao, jer se zanimam za istoriju Inogošta- današnje Surdulice, ali ne verujem da ćeš u njoj naći mnogo podataka o tvom rodu. Meni je najviše pomogla knjiga Krajište i Vlasina Riste T. Nikolića, u kojoj sam uspeo da pronađem izvorno mesto svojih predaka (pre askurđela) i povezao sa već prenešenim predanjem od njega pa do današnjih dana. U svakom slučaju želim ti uspeh u razotkrivanju svog porekla.

    • Dragan Stančev

      Poštovani Aleksej,
      odavno sam pisao ovaj tekst o svom poreklu, i navraćao sam uglavnom u deo sa literaturom i knjigama. Danas, sam opet nešto čitao i po “Inogoštu” i po “Vlasni i Krajištu” i po mojim beleškama, p ami evo u ovaj kasni sat opet pade na um da pogledam malo po Internetu i naletih na ovaj Vaš komentar.

      Drago mi je da poznajete deo mojih rođaka i mene lično, ali ja se ovako po imenu Aleksej (ako je pravo) ne mogu setiti.
      Pošto ste i sami rekli da se bavite tim istraživanjem porekla voleo bih zaista da mi se javite na mail: [email protected] pa da popričamo na tu temu, da mi date neki savet i tako. Imao bih možda neka pitanja koja bi mogla i meni da pomognu.
      Evo danas sam npr. došao do jedne informacije koju doduše treba provertiti o jednom od mojih predaka koji se pominje u turskom popisu iz 1861. godine u knjizi: “Vlasina i Krajište”. Veliki pozdrav i javite se!

  3. Ivan Stoimenov

    Poštovani Toplodolci,

    Ja sam Ivan Stoimenov, živim u Beogradu već duže vreme inače sam poreklom iz sela Topli Dol (mahala Samardžini).
    Mogu da se pohvalim time da sam pravi Toplodolac, jer sam i sa očeve (Mile) i sa majčine (Svetlana) strane baš iz tog sela. Po očevoj strani moj deda je iz Samardžini (Slavča) a baba iz Mutavini (Selima), sa majčine strane deda (Ljuben) je iz Peščovi, a baba (Nevena’ili Venka) iz Čipilovi (ali ne iz oni iznad Velkovi, nego sa druge strane reke, na Peščovu stranu).
    Ako gledamo poreklo sa očeve strane, naši preci su došli iz južne Makedonije još pre 200 godina, jer je moj čukunčukun deda ubio nekog turčina, i onda pobegao odatle u Topli Dol. Klasična balkanska priča.
    Iskreno, dugo sam istraživao o tom delu Srbije i o ljudima tamo, ipak malo toga može da se nađe na Internetu. Ima nas po celoj Srbiji, najviše u Nišu i Beogradu. Moje neko mišljenje ja da smo sve mi Šopovi, ja se nikad nisam osećao kao bugarin. Možda grešim, ipak je vrlo zanimljivo istražiti naše poreklo, kao i poreklo naših prezimena i istoriju naših predaka pre 20-og veka. Naši ljudi su mnogo patili pod turcima, i to treba istražiti na pravi način.
    Ako postoji neko ko može da mi preporuči kvalitetnu literaturu na tu temu, biću mu vrlo zahvalan. Takođe smatram da treba da napravimo neki zajednički fond ѕa obnovu pravoslavnog hrama u Toplom Dolu (crkva Svetog Đorđa), koji godinama stoji napušten i prepušten zubu vremena.

    Pozdrav.

    • Milko

      ja sam tvoj rodjak iz mutavini imam obe knjige gore spomenute moj deda ILIJA je stric tvojoj babi SELIMI znam mnogo o našem selu žvim u BOLEČU zovem se MILKO nadimak MIŠA telefon 0641256576 vaše poreklo iz KOČANA danjašnja MAKEDONIJA nekad STARA SRBIJA POZDRAV

  4. pavlestefanovic

    POŠTOVANI,ČITAJUĆI VIDEH DA NEKO PIŠE O MESTU ARIZANOVI,TOPLI DO KOD BOŽICE. MENE INTERESUJE ,PO ČEMU JE MOJ DEDA ,MAJČIN OTAC ,ROĐ,1885G, DOBIO IME OCA ARIZAN,A NIJE BUGARIN VEĆ ČISTOKRVNI SRBIN,PREZIVA SE PEŠIĆ ,A KASNIJE GA BUGARI PREVODE U PEŠOV,NJEGOVA KUĆA U DEJANOVI ,IMA IME I GODINU PRAVLJENJA DOM PEŠIĆA 1923 G. INAČE MOJ DEDA JE BIO RATNIK 4 RATA I BIO GEROJ ,A OD 58,G ,DO 68G,BIO JE PREDSEDNIK BOŽICE ,A DO 72G, NASLEDIO GA NJEGOV SIN PEŠIČ STAMENKO.. DALI JE ARIZAN ,IME PLEMENA ,ILI NE.,OVO MI JE POTREBNO ZNATI JER RADIM PORODIČNO STABLO,OD POREKLA MLADENA MLADENOVIĆA IZ 1800G.IZ DEJANOVU MAHALU I PO NJEMU NAZVANO MLAĐINI ,ILITI MLAĐINCI.