Poreklo prezimena Šeat (Šejat, Šeatović, Šejatović)

5. juna 2013.

komentara: 1

Prezime Šeat sreće se u mestu Vrbnik kod Knina. Prenosimo šta ovom prezimenu stoji u knjizi Aleksandra Bačka “Porodice dalmatinskih Srba”:

ŠEAT, Vrbnik, sv. Nikola 72 (16)

Pored Vrbnika i Knina, porodica Šeat je sredinom 20. veka živela u Splitu (2 u 1 kući) i u Biogradu na moru (5 u 3 domaćinstva). U ovom poslednjem mestu postoji i varijanta prezimena koja glasi Šejat.

Metodije Šeat bio je kaluđer, a po drugom izvoru iguman manastira Krupe. On se pominje i kao žegarski paroh 1912. godine. Šematizam Srpske pravoslavne crkve iz 1925. godine navodi Metodija Šeata kao monaha manastira Krupa. On se navodi među osnivačima zadruga u severnoj Dalmaciji, kao jedan od “pionira zadružne misli”.

Porodica Šeatović (Šejatović) brojna je u Slavoniji. Šeatovića, kjoi su nesumnjivo rod Šeatima, najviše ima u Trnakovcu kod Nove Gradiške (48 u 12 kuća) i u Donjem Kovačevcu kod Pakraca (34 u 9 domova). Oni mahom slave sv. Nikolu, ali su pojedini ogranci porodice promenili slavu i počeli proslavljati sv. Đorđa.

Porodica Šejatović se u dokumentima veoma često javlja među vojnicima na prostorima Žumberka i Gornje Krajine. Tako je 1636. godine zabeležen Rade Šejatović u Žumberku (pominje se i 1657), zatim 1644. godine Jakša (pomenut i 1657) i Vujin Šejatović u Slunju, Ilija Šejatović u Velemeriću, Radman Šejatović u Kamenskom i Radul Šejatović (javlja se i 1657). Godine 1657. pominju se Jurica Šejatović (konjanik), zatim Petar, Miko, Vukman i Šejatovići koji su služili vojsku u Velemerići iil Slunju, a verovatno su bili Žumberčani. Izaslanik žumberačkih Srba kod austrijskog Ratnog saveta 1639. godine bio je pomenuti Rade Šejatović. On se 1653. godine pominje kao vojvoda, a tada je pored njega spomenut i Radman Šejatović.

Dalmatinski Šeati su svakako srodni sa navedenim Šejatovićima u Žumberku. Jedan ogranak ovog roda je najverovatnije u Žumberku živeo od 16. veka, kada su doseljeni preci velike većine tamošnjih Srba. Odatle su se pojedini ogranci raselili u Slavoniju. Inače, u Žumberak su preci Srba naseljeni u dve seobe. U prvoj od ovih seoba, koja se odigrala u dva talasa, 1530. i 1531. godine, došlo je stanovništvo iz okoline Unca, Srba i Glamoča. U drugoj seobi, koja se desila 1538. godine, naselili su se Srbi iz Cetinske Krajine u Dalmaciji.  Dalmatinski ogranak, koji se prozvao skraćenim prezimenom Šeat, verovatno je doseljen iz Bosanske Krajine. Smatra se da su preci ove porodice iz Bosne doseljeni u Vrbnik krajem 17. veka.

Šeat, Knin, sv. Nikola 13 (3). Došli su iz obiližnjeg Vrbnika oko 1870. godine. Bilo ih je 1 domaćinstvo oko 1920. godine. U katastarskom popisu Knina iz 1830. godine pominje se pravoslavna porodica Šajatović. Ne može se pouzdano reći, da li su oni bili u srodstvu sa današnjim kninskim Šeatima.

 

IZVOR: Aleksandar Bačko, “Porodice dalmatinskih Srba”, Zbornik za srpsku etnografiju i istoriju, knjiga 2, Beograd 2008.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Sasa Seatovic

    Postovani,

    pre Oluje i Bljeska, je moja sestra istrazivala u pakrackoj Patrijarsjiji i tamo je nasla da je prvi Seatovic iz Slavonije, bio Nikola Seatovic, poreklom iz Visegrada… Oko 1690…

    Da li mozete i to da proverite?