Poreklo prezimena Pješivac

27. maj 2013.

komentara: 0

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

PJEŠIVCI

(u Uskocima kod Žabljaka)

Njihova starina je iz Pješivaca, od bratstva Pejovića, iz Dola Pješivačkog, gdje su bili starosjedioci. Od ovog bratstva u 15. vijeku bio je čuven knez Obrad Pejović, koji je imao osam sinova: Radetu, Šćepana, Vuka, Toma, Dragića, Bora, Giljena i Lala. Knez Obrad, sa sinovima, bio se toliko osilio da nije priznavao tadašnjeg crnogorskog vladara Ivan-bega Crnojevića, pa ih on razuri i sve ih pogubi, osim starog Obrada. Obrad se pod starost oženi i dobije sina, od koga su današnji Pejovići i njihovi ogranci u Dolu.

Jedan njihov ogranak je Pavićević, vjerovatno po Paviću. Risto Pavićević se sa svojom porodicom, zbog krvi, oko 1870. godine preseli u Zatarje u mjesto Dulin Brijeg. Iz Dulin Brijega je kao dobrovoljac učestvovao u Hercegovačkom ustanku 1875-1878. godine, gdje se istakao u bici na Vučjem Dolu, zbog čega dobija zemlju u selu Uskocima kod Žabljaka, gdje se naseljava 1878. godine, odmah nakon pripajanja Jezera Crnoj Gori. Risto je imao dva sina: Radovana-Vula i Ristana. Vule je rođen u Pješivcima i imao je pet godina kada mu se otac Risto odselio iz Dola Pješivačkog.

Vule je imao Jovana, koji je umro od španjolice 1918. godine i od njega nema muških potomaka, i Petra čiji potomci žive u Uskocima, Žabljaku, Nikšiću, Beogradu i Podgorici. Ristan je imao sina Momčila-Moma, koji je 1945. godine koloniziran u Bačko Dobro Polje.

Po njihovoj daljnjoj starini Pješivcima, odakle potiču, dobiše prezime Pješivci.

Slave Začeće Jovana Krstitelja.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.